20 / 05 / 2024

Edirne Ulu Camii

Edirne Ulu Camii

Edirne’de Vakıf Haftası kapsamında Osmanlı döneminde padişahların kılıç kuşanma merasimlerinin yapıldığı, kentin eski camii olan ve yapımı 1414’te tamamlanan Ulu (Eski) Camii çiçeklerle bezenerek adeta rengarenk oldu.

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın restorasyonu mecliste!

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın restorasyonu meclis gündemine taşındı. CHP'li Karasu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

​Malatya'da hasar gören tarihi yapılar restore ediliyor!

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce Elazığ Sivrice merkezinde yaşanan depremde, Malatya'da hasar alan Ulu Camii ile Yeni Cami'de yenileme çalışmalarına başlandı.

Elazığ'daki 7 derece eğik cami minaresi 9 asırdır yıkılmadı!

1156 senesinde yapılan Elazığ'daki Ulu Camii, şu ana kadar meydana gelen hiçbir depremde hasar görmedi. Caminin minaresi, 7 derecelik eğime sahip olmasıyla ünlendi...

Türkiye Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün restore ettiği El Bab Ulu Camii açıldı!

Suriye'nin kuzeyindeki Bab ilçesinde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu bitirilen El Bab Ulu Camii bugün açıldı. Bab Yerel Meclisi Üyesi Mahmud Akil, "Türk halkına tarihi mirasımıza sahip çıktığı için teşekkür ederiz" dedi...

Suriye'deki El Bab Ulu Camii 15 milyon TL'ye restore edildi!

Suriye'deki El Bab Ulu Camisi, 2016-2017 yıllarında DEAŞ tarafından bombalanmıştı. Vakıflar Genel Müdürlüğü, camiyi yaklaşık 15 milyon TL harcayarak restore etti...

Edirne Ayasofya Camii’nde restorasyon tamamlandı!

Edirne'nin Enez ilçesinde, Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilen, 1965’te yaşanan depremden sonra hasar alıp kullanıma kapanan Ayasofya Camii, 55 sene sonra tekrar açılacak. Camii, müze olarak da gezilebilecek…

Selimiye Camii Çevre Projesi'ne onay!

Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Selimiye Camii'nin çevre düzenleme projesini onayladı.

Selimiye Camii çevre düzenleme projesi onaylandı!

Selimiye Camii çevresi düzenleme projesi, Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı.

Ordu Ulucami'ye büyükşehir dokunuşu!

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, yaptığı açıklamada kentteki Ulu Camii etrafında meydan düzenlemesi ve kapalı otopark projesi uygulayacaklarını belirtti.

Manisa'daki 700 yıllık Ulu Camii restore edilecek!

Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından 700 yıllık Ulu Camii restore edilecek. Caminin restorasyonu için hazırlanan proje Koruma Kurulu Kararı ile onaylandı.

Danimarka Brabrand Ulu Camii açıldı!

Danimarka Arhus'ta inşaatı tamamlanan Brabrand Ulu Camii'nin resmi açılış töreni yapıldı. Caminin temeli 2014 yılının Ağustos ayında atılmıştı.

Selimiye Camii çarpık yapılaşma tehditi altında!

2011 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine girmeye hak kazanan Selimiye Camii çarpık yapılaşmanın altında. Edirne'de yer alan Selimiye Camii’nin siluetinin bozulmaya başladığı görüldü.

Mersin kentsel tasarım çalışmalarıyla yeniden inşa ediliyor!

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından merkez Akdeniz ilçesindeki Atatürk ve Silifke caddeleri ile Ulu Camii ve Taş Bina çevresini değiştirecek olan 'Kentsel Tasarım ve Yenileme Projesi'ne Uray Caddesi, Mücahitler Caddesi ile bu caddelere bağlanan ara sokaklar da katıldı.

Edirne Ulu Camii Haberi

Edirne Ulu Camii

1414’te tamamlanan Ulu (Eski) Camii çiçeklerle bezenerek adeta rengarenk oldu.Evliya Çelebi tarafından 17. yüzyılda yazılmış olan gezi yazısı kitabı ‘Seyahatname’de de yer alan 600 yıllık gelenek, Cuma namazı öncesi cam vazolara yerleştirilen, 4 bin adet kırmızı, beyaz ve pembe karanfillerden oluşan çiçeklerle yeniden yaşatıldı.


Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde , ‘Vakıf tarafından camiye bakan mütevellisi vasıtasıyla mevsiminde bütün cemaat safları arasına çiçeklerle nice vazolar konulup camiin içi ve dışı nurlanır ve kokulanır’ bilgisi doğrultusunda, her yıl olduğu gibi bu yıl da Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından, Edirne Ulu Camii içerisi çiçeklerle donatıldı. Cuma namazı öncesi, camii içerisinde saflara titizlikle yerleştirilen vazolar içerisinde 4 bin adet karanfil kullanıldı. Cuma namazı için camiye giren cemaat, hem enfes kokularla, hem de rengârenk çiçek görüntüleriyle karşılaşınca önce...