03 / 05 / 2024

emlak komisyonculuğunun yasal mevzuatı

emlak komisyonculuğunun yasal mevzuatı

Emlakçılık kanunu olarak bilinen Türk Emlakçılık Standardı ile emlak komisyonculuğu / emlak müşavirliği faaliyetinin saygın bir konuma getirilmesi, müşterilerle karşılıklı güven ve tüketiciye hizmet ilkelerine uyulması amaçlanıyor...

ATEM Başkanı Akçam resmen açıkladı! Emlak ilanlarının yarısı yetkisiz!

Emlak ilan portallarına emlak ilanı verenlerin birçoğunun yetki belgesi olmadığına dikkat çeken Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, bu hususu sektörde yer alan büyük ilan portallarından biriyle yapılan görüşmede ilettiklerini belirtti.

Emlak alırken dikkat edilmesi gereken yasal süreçler nedir?

Emlak alımı birçok vatandaşın hayatında gerçekleştireceği en büyük finansal kararlardandır. Yaşanan bu sürecin heyecan verici yanı sıra bir dizi karmaşık bir süreç ve sıralı prosedürleri de beraberinde getirmektedir. Yasal düzenlemeler prosedürler hakkında bilinmesi gerekenler. İşte haberin ayrıntıl

Ev sahipleri kiracılardan yasal artıştan fazla zam istiyor! Bütçeye uygun ev bulmak zorlaştı!

Ipsos tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, ev sahiplerinin yüzde 35'i, kiracılarından yasal artıştan fazla zam talep etti. İşte emlak sektöründeki son durum...

Avrupa Merkez Bankası'ndan emlak sektörü açıklaması! İşte sektördeki riskler...

Avrupa Merkez Bankası (AMB) tarafından koronavirüs pandemisinde yüksek fiyatlarla daha çok borçlanılması sebebiyle emlak sektörünün Euro Bölgesi bankalarında önem arz eden bir "güvenlik açığı" olduğunun altı çizildi.

Emlak Konut GYO 2020 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesi!

Emlak Konut GYO Vergi Usul Kanunları yöntemine göre yasal süresi içinde düzenlenmiş 2020 yılı hesap dönemine ait Kurumlar Vergisi Beyannamesi yayınlandı. 

Hollanda Lahey'de emlak ofislerinin yüzde 57'si göçmen kökenlilere ayrımcılık yapıyor!

Hollanda Lahey'deki emlak ofislerinin yarısından çoğunun göçmen kökenlilere ayrımcılık yaptığı belirtildi.

Kirada olan konut için emlak vergisi ödenir mi?

Emlak vergisi ödeyeceklerin çeşitli yasal hakları bulunuyor. Emlak Vergisi Kanunu’na göre; brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutu olan bazı kişiler vergiden muaf. Peki emlak vergisini kimler ödemez? Kirada olan konut için emlak vergisi ödenir mi? İşte emlak vergisi muafiyet şartları...

İşte BAE şeyhinin Londra’daki 5.5 milyar sterlinlik gizli emlak imparatorluğu!

Birleşik Arap Emirlikleri lideri Şeyh Halife bin Zayid Al Nahyan'ın Londra'daki 170 adetlik emlak imparatorluğunun değerinin 5,5 milyar sterlin olduğu belirlendi. Belgelerde, şeyhin toplamda 1000 kiracıdan yıllık 160 milyon sterlin kira geliri kazandığı ortaya çıktı.

Yetki belgesi emlak sektörüne değer katacak!

Emlak danışmanlığı sektöründe haksız rekabeti engellemeyi ve kayıt dışılığın önlenmesini amaçlayan yeni yasal düzenlemeyi desteklediklerini dile getiren Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, bu sayede sektördeki iş gücünün niteliğine önemli katkılar sunulacağına vurgu yaptı.

Gayrimenkul danışmanlığı emlak komisyonculuğuna dönüşmemeli!

Gayrimenkul değerleme eksperleri bazen gayrimenkul danışmanlığı hizmeti de veriyor. Ancak gayrimenkul danışmanlığı hizmeti emlâk komisyonculuğuna dönüşmemeli. Çünkü bu durumda faaliyet geliri ticari kazanca dönüşür.

Emlakçılık yetki belgesiyle emlak dolandırıcılığına son!

Emlak Profesyonelleri Derneği (The Turkish Property Professionals-TTPP) Başkanı Dr. Yakup Uslu, emlakçılık yetki belgesi düzenlemesi ile emlak dolandırıcılığının minimuma ineceğini, artık sadece işi emlak pazarlama olan şirketlerin emlak komisyonculuğu yapabileceklerini belirtti...

2020 emlak vergisi ödemelerinden kimler muaf?

2020 emlak vergisi ilk taksit ödemelerinin son günü yaklaşıyor. Emlak vergisi ödeyeceklerin çeşitli yasal hakları bulunuyor. Emlak Vergisi Kanunu’na göre; brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutu olan bazı kişiler vergiden muaf. Peki emlak vergisini kimler ödemez? Muafiyet şartları nelerdir?

Merdiven altı emlakçılığın önüne geçilecek!

Arsoy Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı yöneticilerinden Ömer Faruk Arslantaş, 31 Ağustos 2020’de yürürlüğe girecek olan Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi zorunluğunun olmasıyla merdiven altı emlakçılığın engelleneceğini söyledi.

emlak komisyonculuğunun yasal mevzuatı Haberi

emlak komisyonculuğunun yasal mevzuatı


Emlakçılık kanunu!


TÜRK EMLAKÇILIK STANDARDI

Emlak Komisyonculuğu / Emlak Müşavirliği Hizmetleri – Genel Kurallar


0 Konu, tarif, kapsam

0.1 Konu

Emlak komisyonculuğu / Emlak müşavirliği faaliyetleri

Bu standart, emlak komisyoncularının ticari faaliyetlerini ifa ederken uymaları gereken genel kuralları düzenlemektedir.


0.1 Gerekçe

Günümüz koşullarında emlâk komisyonculuğu adı altında yürütülen faaliyet ticaret odası ve esnaf odasına kayıtla çift başlı olarak yürütülmektedir. Bu noktada kazanç elde etme amacı doğrultusunda ticari faaliyet terimi kullanılarak bu faaliyetin yürütülmesi esnasında uyulması gereken kurallar belirlenmiştir.


0.2 Amaç

Bu standardın amacı emlak komisyonculuğu / emlak müşavirliği faaliyetini saygın bir konuma getirerek, müşterilerle karşılıklı güven ve tüketiciye hizmet ilkelerince sürdürülebilmesini, çağdaş bir biçimde mekan donanım ve organizasyonun sağlıklı yürütülebilmesi ile bulundurulması gerekli araç ve gereçlerle istihdam edilen kişilerin özellikleriyle ilgili genel ilkeleri kapsar.


0.2 Gerekçe

Bu standardın düzenlenme amacı olarak,...