Kirada olan konut için emlak vergisi ödenir mi?
Emlak vergisi ödeyeceklerin çeşitli yasal hakları bulunuyor. Emlak Vergisi Kanunu’na göre; brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutu olan bazı kişiler vergiden muaf. Peki emlak vergisini kimler ödemez? Kirada olan konut için emlak vergisi ödenir mi? İşte emlak vergisi muafiyet şartları...
Belediyelere ödenen emlak vergisinin bazı vatandaşlar için istisnası bulunuyor. Bunların başında emekliler yer alıyor. Ev hanımları, işsizler, engelliler, gaziler, şehit yakınları da bu kapsama giriyor.
Takvim'de yer alan habere göre; emeklilerin SGK’dan aldıkları maaşın dışında gelirleri yoksa ve sahip oldukları tek konut 200 metrekareden küçükse emlak vergisinden muaf tutuluyor.
Belediyelere ödenen emlak vergisinden bazı vatandaşların istisnaları bulunuyor. Bu avantaj için, vatandaşın kendi konutunda oturması da zorunlu değil.
Bu konutu kiraya vermiş olup kendisi başka bir evde kirada oturuyorsa yine emekli vatandaş metrekare koşulları da tutuyorsa emlak vergisi ödemekle yükümlü sayılmıyor.
Ancak hatırlatalım, burada kira geliri için kira gelir beyannamesi verilmesi gerekmekte.
Emekli eğer konutunu iş yeri olarak kullanırsa emlak vergisi muafiyetinden faydalanamıyor.
Diğer yandan hem kendi emekli maaşını hem de eşinden kalan ölüm maaşı alan emekli, 200 metrekareden küçük ve tek konut şartını da yerine getiriyorsa muaf sayılıyor. SGK'dan alınan ikinci bir maaş ek gelir olarak görülmüyor.
YAZLIKLARA DİKKAT!
Şehirde oturan, zaman zaman kullandığı yazlığı olan emekliler için durum farklılaşıyor.
Emlak Vergisi Kanunu'nun kimlerin hangi koşullarda muaf olduğunu anlatan 8. maddesi şu şekilde:
"Muayyen zamanda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz."