03 / 05 / 2024

emsal hesaplaması

emsal hesaplaması

Kat alanı kat sayısı yani kaks,diğer bir adıyla da emsal yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayıdır.Peki, kaks nasıl bulunur?Kaks hesaplaması nasıl yapılır?Kaks alanına dahil olmayanlar alanlar nelerdir?

Kentsel dönüşümde 'emsal artışı ve metrekare' önemi!

Gazeteci Yalçın Bayer, "Dönüşüme girmesi gereken iki milyon ev için 10-15 yıllık plan yapılmalı. Evler TOKİ, KİPTAŞ veya anlaşılan başka müteahhitler tarafından emsal artışı olmadan ve metrekare değişmeden belli bir kârla yenilenmeli'' diyor.

Konut kredisi nasıl hesaplanır? Vadeye göre kredi hesaplaması!

Krediyle ev almayı düşünen vatandaşlar düşük faizlerden yararlanmak için bankalara koşuyor. Peki konut kredisi nasıl hesaplanır? İşte vadeye göre kredi hesaplaması...

Yargıtay'dan kiracı ve mülk sahibi için emsal karar!

Bursa'da, kiracı ile mülk sahibi arasında 7 yıldır devam eden alacak davasına son noktayı Yargı koydu. Yargıtay, bilirkişi raporlarına yönelik emsal bir karar verdi.

Kentsel dönüşüm anlaşmazlıkları için emsal karar verildi!

İzmir'de Bilgin Çınarlıer’in 2 dairesinin yer aldığı bina 3’te 2 çoğunlukla kentsel dönüşüme girdi. 2 daire yerine 1 daire verilen Çınarlıer, dava açtı. Davayı kazanan Çınarlıer, çoğunluk için emsal karar aldırdı.

Kentsel dönüşüm davasında emsal karar!

İzmir'de devam eden kentsel dönüşüm davasında yerel mahkeme emsal bir karar verdi. Kentsel dönüşüm kapsamında yaşadığı apartman yıkılan ve kendisine iki yerine bir daire verilen Bilgin Çınarlıel, açtığı davayı kazandı.

Emsal kira bedeline dikkat!

Emsal kira bedeli uygulaması kira geliri elde edenleri yakından ilgilendiriyor. Kiraya verilen gayrimenkullerin örneğin ev veya dükkanların, kira bedelleri kiraya verilen gayrimenkulün emlak vergisi değerinin yüzde 5'inden az alamıyor.

TÜFE ile kira artışı hesaplaması nasıl yapılır?

Gayrimenkul kira sözleşmelerinde taraflar arasında gerçekleştirilen kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedelinde zam yapılıyor. Peki, TÜFE ile kira artışı hesaplaması nasıl yapılır?

Altınova’ya emsal artışı müjdesi!

Kepez Belediye Meclisi, yeni yılın ilk toplantısında Altınova'ya emsal artışı müjdesi verdi. Mecliste görüşülen uygulama imar planı revizyonu ile ticaret ve konut alanlarında 0.60 olan emsal 0.80'ne çıkarıldı.

Antalya Altınova'ya emsal artışı müjdesi!

Antalya Kepez Belediye Meclisi'nin Ocak ayı toplantısı düzenlendi. Mecliste görüşülen uygulama imar planı revizyonu ile ticaret ve konut alanlarında 0.60 olan emsal 0.80'ne çıkarıldı.

Kira artışı hesaplaması değişti! İşte Kasım 2018 oranları!

Kasım 2018'de kira sözleşmesi yenilenen kiracılara ne kadar zam yapılacağı belli oldu. Peki, kira artışı hesaplaması değişti mi? İşte Kasım 2018 oranları..

Konut kredisi notu kaç olmalı? Kredi hesaplaması nasıl yapılır?

Nakit parası olmayan ama ev almak isteyenler bankaların sunduğu kredileri kullanıyor. Peki konut kredisi almak için kredi notu hesaplaması nasıl yapılıyor? İşte kredi çekecek olanların bilmeleri gereken detaylar...

7 soruda yeni kira zammı hesaplaması!

3 yıllık Yeni Ekonomi Programı kapsamında emlak, gayrimenkul sektörüne yönelik önemli düzenlemeler yapıldı. En önemli düzenlemelerden biride kira hesaplamasındaki değişiklik. Peki Yeni Ekonomi Programı ile kira zammı nasıl hesaplanacak?

İmar barışı hesaplaması nasıl yapılır? 

Milyonlarca vatandaşın imar sorununa çözüm olacak imar barışı ile ilgili başvurular alınmaya devam ediyor. Başvurular 31 Ekim 2018 tarihine kadar devam edecek. Peki, imar barışı hesaplaması nasıl yapılır? 

emsal hesaplaması Haberi

emsal hesaplaması

Kaks nasıl bulunur?

KAKSla, inşaatına başlanacak bir yapının kesin sınır ve kat sayıları belirliyor. Söz konusu KAKS değeri parselin bilgilerini içeren belgedir.KAKS belediyeler tarafından düzenlenen İmar Durum Belgesi’nde yer alıyor.


Emsal(Kaks) hesabına konu alanlar şu şekilde: Bodrum katlar dâhil 20 katı geçmeyen konut binalarında kat şeklinde düzenlenmemek şartıyla yapı inşaat alanının  % 5 ini aşmayan kısmı, İç bahçe, İBB İmar Yönetmeliği’nin 2.04.17 maddesinde tanımlanan kat bahçelerinin ait olduğu kat alanının %10’unu geçmeyen bölümü,ışıklık ve hava bacaları ve havuz, havuza ait denge havuzu ve tamamı toprak altında kalan teknik birimler,Ticari amacı olmayan ve yapının kendi ihtiyacı için otopark olarak kullanılan bodrum katlar,Asansör boşluğu ile kalorifer dairesi,60 metrekareyi geçmeyen kapıcı dairesi ve su deposu

çıktıktan sonra kalan alanların toplamı olarak ifade ediliyor. Emsal oranı...