26 / 05 / 2024

Engellilere uygun bina ruhsatları

Engellilere uygun bina ruhsatları

Yapı denetimiyle ilgili yeni düzenlemeyle yapıların proje aşamasında engelliler için erişilebilir olması zorunlu hale getirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 'Engelli kardeşlerimize uygun projelendirilmemiş hiçbir binaya ruhsat ve iskan verilmeyecek' dedi.

Depremde yatay mimari yapıları korumaz! Yıkılmayan binalar için zemine uygun bina tasarımı gerek!

Büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş depremlerinin ardından, kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandı. Bu kapsamda depreme dayanıklı binaların nasıl yapılması gerektiği de sık sık gündem oluyor. İnşaat Mühendisi Ahmet Çelikkollu, konuyu değerlendirdi. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar... 

1942 yılında yol parası kaldırılarak, bina ve kazanç vergilerine eklenmiş!

1942 yılında yol parasının memleket kazanç sahiplerinden alınması usulünün adalete uygun olmamasından dolayı kaldırılmasına ve bina ve kazanç vergilerine eklenmesine karar verilmiş. 

TTB'den kritik Hatay raporu: Bina yıkımları mevzuata ve bilimsel kriterlere uygun değil!

Türk Tabipleri Birliği (TTB) İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kolu’nun Hatay’a ilişkin açıkladığı raporda, bina yıkımı ve enkazın kaldırması gibi basamakların mevzuata ve bilimsel kriterlere uygun olmadığı belirtildi.

Yeni binalarda elektrikli şarj ünitesi zorunlu! Bina ve AVM'lerde kaç otopark alanı elektrikli araçlara uygun olmalı?

Türkiye’de elektrikli araçlara olan talep yılın ilk 9 ayında, geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 862,8 arttı. Peki bina ve AVM otoparklarında kaç otopark alanı elektrikli araçlara uygun olmalı? İşte o rakamlar...

Bakanlık resmen duyurdu! Bina yıkımlarında son dakika gelişmesi! 2023'ün sonuna kadar...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bina yıkımlarında, akredite kuruluşlardan alınmış "uygun test raporlu" toz bastırma sistemlerinin, 2023 yılının sonuna kadar kullanılabileceğini duyurdu. İşte ayrıntılar...

İstanbul'da binalar yenilenmeli ve yeni yapılar depreme uygun yapılmalı!

İstanbul depremi için hazırlanan uzman raporunda, 2 bin 500 ile 10 bin arasında çok ağır hasarlı bina olacağı belirtiliyor. En önemli önlemler, binaların yenilenmesi ve konutların depreme uygun yapılması.

İmara uygun olmadığı için yıkılacak bina sayısı mecliste!

2019 ve 2020 yıllarında imara uygun olmadığı tespit edilerek yıkım kararı alınan bina sayısı meclis gündemine taşındı. CHP'li Gürer, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Sultangazi dönüşüme hız verdi!

Sultangazi’de olası bir afet durumunda can güvenliği riski taşıyan binaların tespit çalışmaları sürüyor. 2012 yılından bu yana 2 binin üzerinde riskli yapının yerine depreme uygun bina inşa edildi...

Engellilere uygun projelendirilmeyen binalara ruhsat verilmeyecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bakanlık olarak yapı denetim kanununda düzenlemeye gittiklerini söyleyerek, "Bu düzenleme ile bundan sonra engelli kardeşlerimize uygun projelendirilmemiş hiçbir binaya ruhsat ve iskan verilmeyecektir." diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu: Binayı kuralına uygun yapın!

İstanbul Kartal’da yıkılan ve 21 kişinin hayatını kaybettiği binayla ilgili “Bina elbette yapılır ama binayı yaparken kuralına uygun yapacaksın” diye konuştu.

İzmir'de yeşil bina konseptine uygun yapı malzemesi geliştirildi!

Ege Üniversitesinin (EÜ) de aralarında bulunduğu üç üniversitede görevli öğretim üyesi sekiz bilim kadının kurduğu Türkiye Biyotasarım Takımı (TBT), yeşil bina konseptine uygun yapı malzemesi geliştirdi..

Bina içi elektroniğinin teknik şartnameye uygun olması gerekecek!

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği gereğince, bina içi elektroniğinin teknik şartnameye uygun olması gerekecek..

Niğde'de görme engelliler için düzenlenen caddeler TBMM'de!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'deki yapıların, cadde ve kaldırımların görme engellilere uygun hale getirilmesi çalışmaları meclis gündemine taşıdı..

Engellilere uygun bina ruhsatları Haberi

Engellilere uygun bina ruhsatları

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bu kez engelli kişilerin sesi oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yapı Denetim Kanunu’nda düzenlemeye giderek, yapıların proje aşamasında engelliler için erişilebilir olması zorunluluğunu getirdi.

Yeni Şafak'tan Mine Açar'ın haberine göre, tüm yapıların erişilebilirlik standartlarına uygun inşa edilmesi ve başta engelliler olmak üzere hareket zorluğu yaşayan kişilerin, yapıların her noktasını kullanabilmesi ve toplumsal yaşama daha çok katılım sağlaması amacıyla, Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği eki, 'Proje Kontrol Formu Örneği'ne 'Erişilebilirlik Kontrol Formu' kısmı eklendi.

Engelli dostu olacak

Özel gereksinimli vatandaşların yapılarda karşılaştıkları engeller göz önüne alınarak, bahçe yolları, bina girişleri, asansörler, rampa ve merpenler gibi her türlü kritik noktada bu engellerin ortadan kaldırılması amaçlanıyor. 

Konu ile ilgili açıklama yapan Bakan Kurum, düzenlemeyle bundan sonra, engelliye uygun projelendirilmemiş hiçbir binaya...