09 / 01 / 2025

ev sahibi depozitoyu iade etmiyor

ev sahibi depozitoyu iade etmiyor

Kiralama sözleşme süresinin sona ermesi halinde, herhangi bir zararın olmaması durumunda ev sahibinin bu bedeli kiracısına geri vermesi gerekiyor. Peki, ev sahibi depozitoyu ödemiyorsa ne yapılır?

Ev sahibi depozitoyu geri vermezse ne yapılabilir? İşte 6 soruda tüm detaylarıyla!

Kiracılar ve ev sahipleri arasındaki sorunlara her geçen gün bir yenisi eklenirken, Kiracının evi tutarken ödediği depozitoyu daireyi boşaltırken geri alamaması da en çok dert yanılan konular arasında yer alıyor. Peki ev sahibi depozitoyu geri vermezse ne yapılabilir?

Ev sahibinin depozitoyu iade etmesi için ne yapmak gerekir? İşte merak edilenler!

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar bitmek bilmiyor. Bu anlaşmazlıklardan biri de depozito olabiliyor. Kiracı taşınırken ev sahibi depozitoyu iade etmezse ne yapmak gerekiyor? İşte detaylar...

Ev sahibi depozitoyu ne zaman geri ödemelidir?

Kira sözleşmesi depozito iadesi, kira sözleşmesi ile ilgili en önemli konulardan biri olup günlük hayatta oldukça fazla bir şekilde karşımıza çıkıyor. Peki, Ev sahibi depozitoyu ne zaman geri ödemelidir? İşte tüm detaylar...

Ev sahibi depozitoyu ödemiyor!

Kiralama sözleşme süresinin sona ermesi halinde, herhangi bir zararın olmaması durumunda ev sahibinin bu bedeli kiracısına geri vermesi gerekiyor. Peki, ev sahibi depozitoyu ödemiyorsa ne yapılır?

Ev sahibi depozitoyu geri vermezse ne olur?

Gayrimenkul kiralamalarında, mal sahibi kiracısından güvence bedeli olarak da nitelendirilen depozito bedelini talep edebiliyor. Hasar olmaması halinde kira bitiminde depozito iade ediliyor. Peki, ev sahibi depozitoyu geri vermezse ne olur?

Ev sahibi 10 yıllık kiracı tahliye hakları!

Borçlar Kanunu gereğince 10 yıllık kiracılar sebep gösterilmeksizin evden tahliye edilebilecek. Peki, ev sahibi 10 yıllık kiracıyı nasıl tahliye eder? Ev sahibi 10 yılı dolduran kiracıyı nasıl çıkarır?

Kiracı ve ev sahibi hakları kanunu!

Bir mesken veya işyeri kiralamalarında ev sahibinin olduğu gibi kiracının da birtakım hak ve sorumlulukları bulunuyor. Bu hak ve sorumluluklar kanun ile şekilleniyor. İşte kiracı ve ev sahibi hakları kanunu..

DASK kiracı mı ev sahibi mi öder?

DASK, olası bir depremden sonra sağlıklı ve düzenli bir yaşama geçilme sürecinin daha hızlandırmak için yapılıyor. Peki kiradaki evin deprem sigortasını kim öder? DASK kiracı mı ev sahibi mi öder?

Bakırköy'ün merkezinde kiracı değil, ev sahibi olun: Referans Bakırköy!

Aylık taksitlerin 953 TL'den başlangıç gösterdiği Referans Bakırköy projesinde 58 aya kadar sıfır faizle taksitlendirma yapılıyor. Projede, yüzde 5 peşinatla ev sahibi olma imkanı sağlanıyor...

Doğudan Batıya gidildikçe kadının ev sahibi olma oranı arttı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bağlı kuruluşu Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü gayrimenkul sahipliğinde 81 ili içerisine alan kadın ve erkek sayılarını açıkladı. Doğudan Batıya gidildikçe kadının ev sahibi olma oranı arttı.

Ev sahibi hakları 2014!

Kiracı ev sahibi ilişkisi, Borçlar Kanunu'nda düzenleniyor. Söz konusu kanun gereğince, taraflar karşılıklı olarak birtakım hak ve sorumluluklara sahip oluyor. İşte ev sahibi hakları 2014..

20 günde 800'den fazla aile Nef Ataköy'de ev sahibi oldu!

420 milyon liralık yatırımla hayata geçecek Nef Ataköy 22'de 20 günde 800'den fazla aile ev sahibi oldu. Fiyatların 170 bin dolardan başladığı projeyle ilgili bilgi almak için bir ayda 16 bin 522 kisi başvurdu.

Çevre temizlik vergisini kiracı mı ev sahibi mi öder?

2014 yılına ait çevre temizlik vergisinin ilk taksiti en son 2 Haziran'da ödeniyor. İkinci taksitlerin ise Kasım ayı içerisinde ödeneceği çevre temizlik vergisini kiracı mı ev sahibi mi öder?

ev sahibi depozitoyu iade etmiyor Haberi

ev sahibi depozitoyu iade etmiyor

Ev sahibi depozitoyu ödemiyor!

Depozito, taşınmaz kiralamalarında ev sahibine verilen güvence bedeli oluyor. Kiralama sözleşme süresinin sona ermesi halinde, herhangi bir zararın olmaması durumunda ev sahibinin bu bedeli kiracısına geri vermesi gerekiyor.


Ancak; Ev sahibi ile kiracı arasında belirlenen evin demirbaşlarına zarar verilmesi, Yönetim giderlerine katılmama, Apartman aidatının ödenmemesi ve kira borcunun olması gibi durumlarda zarar bu bedel üzerinden düşülüyor.


Yukarıda belirtilen zararların meydana gelmemesine rağmen, ev sahibi depozitoyu ödemiyor ise, kira depozitosunun iadesi için dava açılabiliyor.


T.C. YARGITAY

3.Hukuk Dairesi

Esas: 2007/3101

Karar: 2007/3517

Karar Tarihi: 13.03.2007


İTİRAZIN İPTALİ DAVASI - KİRA DEPOZİTOSUNUN NİTELİĞİ VE İADE YÜKÜMLÜLÜĞÜ - DEPOZİTO BEDELİNİN İADESİNE İLİŞKİN ÖZEL HÜKÜM - EKSİK İNCELEME


ÖZET: Kira depozitosu bir miktar para ise (güvence parası), mülkiyetin intikali konusunda taraflar arasında bir anlaşma olmasa dahi kiraya verenin mal...