30 / 04 / 2024

ev sahibi yasal hakları 2017

ev sahibi yasal hakları 2017

Kira sözleşmesi imzalayan mal sahibi ile kiracı bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Peki, evini kiraya veren mal sahiplerinin yasal hakları nelerdir? İşte ev sahibi hakları 2017..

Ev sahibi kaç yıl sonunda kiracıyı çıkarabilir? Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir?

Ev sahibi ve kiracıların hakları yasal ile korunmaktadır. Kirayı, ev sahibi istediği zaman çıkarabilir mi? Hangi durumlarda ev sahibi kiracıyı çıkarır? İşte detaylar!

Ev sahibi kirayı ne kadar isterse arttırabilir mi?

Enflasyondaki dalgalanmalar nedeniyle ev sahipleri kira bedellerini yükseltmek isterken, kiracılar da bunun  yasal olarak mümkün olup olmadığını soruyor. Peki ev sahibi, enflasyon, fiyatların yükselmesi, civardaki konut kiralarının daha yüksek olması gibi çeşitli gerekçelerle kirayı  ne kadar isti

Ev sahibi 5 yıl sonra kiracıyı çıkarabilir mi?

Kiracı ve ev sahibi ilişkisi son zamanlarda artan kiralar yüzünden bozuldu. Bazı ev sahipleri zam talep ederken bazıları da yasal sınırı gözetiyor. Ev sahibi ile anlaşamayan kiracıların akıllarında bazı soru işaretleri var.

Bunu yapan ev sahibi yandı! Hülle ile satış nedir? Hülle ile satış cezası ne?

Yasal oranın üstünde zam yapma, ara zam isteme, gibi yasa dışı talepleri reddedilen fırsatçı ev sahiplerinin son metodu ise tanıdığına evini satma yani hülle ile satış yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bu işler bu kadar kolay değil. Bunu yapan ev sahibi yandı...

Kiracı ve ev sahibi hangi yasal haklara sahip?

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, oturulan konutun mülkiyet durumunda son yıllarda ciddi bir değişim ortaya çıktı. Hal böyle olunca kiracı ve ev sahibi arasında da hukuki bağlar ve devamında yasal düzenlemeler ortaya çıktı. İşte kiracı ve ev sahibinin hakları...

Yeni ev sahibi kiraya zam yapabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'İçinde kiracı olan daire satıldığında yeni ev sahibi kiraya yüzde kaç oranında zam yansıtabilir, istediği gibi belirleyebilir mi? 1075+180 aidat ödemekteyim. Ev sahibi 1800+180 aidat olarak kiraya zam yapmak istiyor. Bu yasal mıdır?' sorusunu yanıtladı.

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Haklarınızı öğrenin!

Ev veya iş yeri gibi bir mülk kiralanacağı zaman kiracı ile mülk sahibi arasında yapılan yazılı anlaşma ile her iki tarafın da hakları yasal olarak güvence altına alınıyor. Peki Borçlar Kanunu'na göre kiracı ve ev sahibi hakları nelerdir? İşte tüm merak edilenler...

Ev sahibi hakları 2017!

Kira sözleşmesi imzalayan mal sahibi ile kiracı bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Peki, evini kiraya veren mal sahiplerinin yasal hakları nelerdir? İşte ev sahibi hakları 2017..

Ev sahibi kontratta yazılandan fazla zam yaparsa ne olur?

Yasal olarak mesken kiralamalarında senelik sözleşmenin dolması halinde kiracıya ÜFE oranlarından yüksek bir oranda zam yapılamıyor. Peki, ev sahibi kontratta yazılandan fazla zam yaparsa ne olur?

Ev sahibi ne zaman zam yapabilir?

Ev sahibinin yasal hakları arasında kiracıya yıllık olarak belli bir oranda zam yapma hakkı bulunuyor. Bu oran her ayın 3'ünde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Peki, ev sahibi ne zaman zam yapabilir?

Kiracının ödemediği aidatı ev sahibi öder mi?

Apartman ile yasal düzenlemelere Kat Mülkiyet Kanunu'nda yer veriliyor. Kanuna göre kat maliklerinin belirli oranlarda aidat ödemesi gerekiyor. Peki, kirada olan evin aidatını kim öder? Kiracının ödemediği aidatı ev sahibi öder mi?

Kapıcı da kentsel dönüşümde faiz desteği ile ev sahibi olabilir mi?

Kapıcılar da kentsel dönüşüm kapsamında faiz desteği ile ev sahibi olabilir mi? Kapıcı, faiz desteği ile ev alabilir mi? Apartman görevlileri de kentsel dönüşümde faiz desteği ile konut sahibi olabilir mi? İşte cevaplar...

Eski ev sahibi eşyalarını almazsa, yeni ev sahibi ne yapacak?

Bir gayrimenkul satın aldığınızı ancak, içinde hala eski ev sahibine ait birtakım eşyaların bulunduğunu; bunları gelip geri almadığını düşünelim. Eski ev sahibi eşyalarını almazsa, yeni ev sahibi ne yapacak?

ev sahibi yasal hakları 2017 Haberi

ev sahibi yasal hakları 2017

Başta konut olmak üzere gayrimenkul kiralamalarında taraflar yaptıkları anlaşma doğrultusunda aralarında kira sözleşmesi imzalıyor.


Kira sözleşmesini imzalayan mal sahibi ile kiracı bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Bu hak ve sorumluluklar Borçlar Kanunu'nda yer alıyor.


Peki, evinizi kiraya verdiğinizi düşünelim. Bu durumda evini kiraya veren mal sahibinin hakları nelerdir? 


Ev sahibinin hakları 2017


1- Ev sahibi kiracıya ilişkin herhangi bir olumsuz durumun söz konusu olması halinde, ihtarname çekme hakkına sahip oluyor. Örneğin kiracının aidatını ödememesi, komşuluk ilişkilerine önem vermemesi ve kira kontratında yazan herhangi bir maddeye riayet etmemesi gibi.


2- Kiracı evi kendi zevkine, kendi ihtiyacına göre yaptığı tadilatları, ev sahibi ödemek zorunda olmuyor. Bu ücretlerin kiracı tarafından karşılanması gerekiyor. 


3- Ev sahibi, kanunda belirtilen haklı nedenlerden birinin doğması halinde kiracısına tahliyesi için dava açabiliyor....