02 / 05 / 2024

Ev sahibi kontratta yazılandan fazla zam yaparsa ne olur?

Ev sahibi kontratta yazılandan fazla zam yaparsa ne olur?

Yasal olarak mesken kiralamalarında senelik sözleşmenin dolması halinde kiracıya ÜFE oranlarından yüksek bir oranda zam yapılamıyor. Peki, ev sahibi kontratta yazılandan fazla zam yaparsa ne olur?



Ev sahibi kontratta yazılandan fazla zam yaparsa ne olur?

Mesken kiralamalarında senelik sözleşmenin dolması halinde kiracıya ÜFE oranlarından yüksek bir oranda zam yapılamıyor. Hesaplamada ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor.


Bu oranlar her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Açıklanan oranların kira piyasası koşullarına göre düşük kaldığını düşünen ve bu nedenle yüksek oranda kira zammı yapan ev sahipleri olabiliyor. 


Peki, bu durumda ev sahibi kontratta yazılandan fazla zam yaparsa ne olur?


Kiraya, kira sözleşmesinde belirtilen enflasyon oranlarından yüksek oranda zam yapılması halinde hakimin müdahalesi istenebiliyor.


Enflasyon zammının yapılmasına rağmen kira bedelinin düşük kaldığı, bu nedenle yüksek zam yaptığını savunan ev sahipleri kira tespit davası açabiliyor.


Açılabilecek davalar arasında kira uyarlama davası da bulunuyor. Bu dava kiracı tarafından da açılabiliyor. Kira bedeline yapılan zammın yüksek bulunması halinde kiracılar istediği zaman Sulh Hukuk Mahkemesine müracaat edebiliyor.


Enflasyon oranları Mayıs 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön