29 / 04 / 2024

Ev sahibi kirayı ne kadar isterse arttırabilir mi?

Ev sahibi kirayı ne kadar isterse arttırabilir mi?

Enflasyondaki dalgalanmalar nedeniyle ev sahipleri kira bedellerini yükseltmek isterken, kiracılar da bunun  yasal olarak mümkün olup olmadığını soruyor. Peki ev sahibi, enflasyon, fiyatların yükselmesi, civardaki konut kiralarının daha yüksek olması gibi çeşitli gerekçelerle kirayı  ne kadar isti



İster evinizi kiraya verin, ister ev kiralayan olun haklarınızı bilmeniz, bu alanda sorunlar yaşamanızın önüne geçiyor. 

Eğer kiracıysanız, “kiracı hangi şartlarda evden çıkabilir, ev ne zaman ev sahibi sizi evden çıkarabilir” ya da ev sahibiyseniz, “kiracımı evden çıkarabilir miyim? Hangi şartlarda çıkarabilirim?” gibi soruların yanıtlarını bilmiyorsanız, beklemediğiniz sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

OTURMAYA DEVAM ETMEK İÇİN SÖZLEŞME HER YIL YENİLENMELİ Mİ?

Kira sözleşmesi genellikle 1 yıl süreli olarak yapılır. Ancak bunun bir sınırlaması bulunmuyor. Yani iki taraf anlaşmalı olarak bir süre belirleyebileceği gibi, sözleşmede yazan süre sona erdiğinde tekrar yeni bir sözleşme yapmanıza gerek yok. Sözleşme aynı tarihte geldiğine her yıl yenilenir.

Eğer kiracıysanız ve evden çıkmak istiyorsanız, kira sözleşmesinde belirtilen süre sona ermeden 15 gün önce ev sahibine bildirmeniz gerekir. Yazılı olarak ihtar yollama yoluyla sözleşmeyi sona erdirme talebinde bulunabilirsiniz. Ancak bunu bildirmediğiniz durumda, sözleşmeniz aynı şartlarda uzamış olur.

 Ev sahibi kirayı ne kadar isterse arttırabilir mi?

HANGİ KOŞULLARDA EV TAHLİYE EDİLİR?

Eğer ev sahibi iseniz ve kiracınızı çeşitli gerekçelerle evden çıkarmak istiyorsanız, bunun yöntemleri nelerdir? Öncelikle kiracıyı çıkarmak için geçerli bir sebep göstermeniz gerekir. Çünkü kiracı, “Ben çıkıyorum” demediği sürece normal şartlarda kiracıyı tahliye etmeniz pek  olası değildir.

 Sadece bazı durumlarda evinizde oturan kiracıya, tahliye davası açabilirsiniz. Bu durumlar şu şekilde gerçekleşebilir:

Evinize sizin ya da aile üyelerinizden birinin ihtiyacı varsa ya da kendinize veya aile üyelerinize iş yeri açacaksanız, ev sahibi olarak kiracıya tahliye davası açmak bunun bir yolu.  Bu yola gidecekseniz iki şartı sağlamanız gerekli. Kira sözleşmesinin süresinin  bitmesini beklemeli ve eve ihtiyacınız olduğunu kanıtlamalısınız.


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön