14 / 05 / 2024

Ev sahibi kirayı ne kadar isterse arttırabilir mi?

Ev sahibi kirayı ne kadar isterse arttırabilir mi?

Enflasyondaki dalgalanmalar nedeniyle ev sahipleri kira bedellerini yükseltmek isterken, kiracılar da bunun  yasal olarak mümkün olup olmadığını soruyor. Peki ev sahibi, enflasyon, fiyatların yükselmesi, civardaki konut kiralarının daha yüksek olması gibi çeşitli gerekçelerle kirayı  ne kadar isti



KİRAYI 2 KERE GECİKTİRMİŞ OLMA

Eğer mülkünüzde oturan kiracınız kirayı geciktiriyorsa da kiracıyı evden çıkarabilirsiniz. Bunun şartı da şöyle: Aynı yıl içinde kiracı kira ödemesini 2 kere geciktirirse ve siz de 2 tane ihtar gönderdiyseniz kira süresinin bitiminden sonra tahliye davası açabilirsiniz. Davayı kazanmanız durumunda kiracının tahliyesi yapılır.

KİRACI İSTEDİĞİ ZAMAN EVDEN ÇIKABİLİR Mİ?

Kiracı durumunda bulunan kişi evden sebep göstermeksizin çıkabilir. Eğer kira sözleşme süresi bitmemişse, bunun için mal sahibine ihtarda bulunmak ve geçmiş kira borcu varsa ödemek gereklidir.

Ev sahibi kirayı ne kadar isterse arttırabilir mi?

“EVİ SATTIM” DİYEREK KİRACI ÇIKARILABİLİR Mİ?

Eğer ev satıldıysa yeni ev sahibi kiracının evi tahliye etmesini talep edebilir. Evin yeni sahibi, bu durumda kiracıya ihtar çekerek evin tahliyesi için 6 ay süre tanıyabilir. Bu durumda kira sözleşmesi olsa bile kiracının maksimum 6 ay içinde evi tahliye etmesi zorunludur.

Ancak burada kiracı açısından önemli bir ayrıntı, ev sahibi “evi satacağım” diyerek evin boşaltılmasını talep edemez. Bu talep  yalnızca ev satıldıktan sonra yeni ev sahibi tarafından gerçekleştirilir

EV SAHİBİ KİRAYI İSTEDİĞİ KADAR ARTTIRABİLİR Mİ?

Kira sözleşmesinde yazılan miktar ne olursa olsun kira artış oranı 12 aylık tüfe ortalamasını geçemez. Bunun istisnası, 5 yıl süre dolduktan sonra mal sahibi bölgedeki kira oranlarının yüksekliğini gerekçe gösterip dava açabilir. Yani kiracının oturduğu ev 5 bin TL ise ama o bölgede evler yaklaşık 10 bin TL’den kiralanıyorsa ev sahibi dava açma hakkına sahip olur. Hakimin kararına doğrultusunda kira artış oranı belirlenir.

Parayı oraya yatıran kazanıyor! TÜİK açıkladı!

Emeklilere promosyon müjdesi! Alacağınız para 22 bin 500 TL’ye kadar çıkabilir!

Emekli ve memur zammı Meclis’ten geçti! En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Başvuran herkes parasını geri alıyor! E-devletten hemen başvuru yapabilirsiniz!

BES’lilerin sayısı 14 milyona ulaştı!

Araç sahiplerine müjde! Trafik sigortasına indirim geliyor!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön