11 / 05 / 2024

Evin şerefiyesi

Evin şerefiyesi

Şerefiye; aynı yapıda bulunan ancak farklı özelliklere sahip olmaları sebebi ile meydana gelen fiyat farklılığı olarak tanımlanıyor. Peki, evin şerefiyesi nasıl tespit edilir? İşte yanıtı...

İnşaatı devam eden evin emlak vergisi ne kadar?

Emlak vergisi için taşınmazın değeri üzerinden hesaplanan emlak vergisi oranları ile ne kadar vergi ödeneceği de bulunuyor. Peki, inşaatı devam eden evin emlak vergisi nasıl hesaplanır? İnşaatı devam eden evin emlak vergisi ne kadar?

Evin Sitesi’nde dönüşümün ilk adımı atıldı!

Kartal'da “Deprem ve Yerinde Dönüşüm ” çalışmalarına bir yenisi daha eklendi. Kartal Yakacık Çarşı Mahallesi Serdar Sokak üzerinde 14 blok ve 110 daireden oluşan Evin Sitesi için yıkım töreni düzenlendi.

Kat irtifaklı tapuda evin kullanım tarihi?

Çok sayıda evin iskanı alınmadan kat irtifaklı tapuyla alındığı ve bu şekilde kullanıldığı görülmektedir. Bu durumda, evin fiilen kullanıldığı tarih, edinme (iktisap) tarihi olarak belirlenir.

Sakarya Erenler Halit Evin İmam Hatip Ortaokulu açıldı!

Erenler Halit Evin İmam Hatip Ortaokulu açılış töreni geniş katılımla gerçekleşti. Saygı Duruşunun bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından öğrencilerin yazmış olduğu şiirler okuldu.

Samsun'da evin değerini düşük gösterenlere 2.7 milyon TL'lik ceza!

Samsun'da ev satış işlemleri sırasında tapu harcını az ödemek ve az vergi vermek için evin değerini satış bedelinden daha az gösteren kişileri, 'banka kredileri' ele verdi...

Bir evin inşaat metrekare maliyeti nedir?

2016 yılında uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri, Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 26 Ağustos 2015 tarihinde Resmi Gazete'de açıklandı. Peki, bir evin inşaat metrekare maliyeti nedir?

Bir evin inşaat maliyeti nedir?

Mesken, fabrika, hastane, okul, sinema, tiyatro, otel, idare binaları gibi yapıların inşaat maliyet bedelleri her sene Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirleniyor. Peki, bir evin inşaat maliyeti nedir?

2016 yılında 100 metrekarelik bir evin maliyeti ne kadar olacak?

2016 yılında uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri, 26 Ağustos 2015 tarihinde 66 seri nolu Emlak vergisi kanunu genel tebliği ile açıklandı. Peki, 2016 yılında 100 metrekarelik bir evin maliyeti ne kadar olacak?

Evin işyeri olarak kullanılması mümkün mü?

Bir apartman içerisinde yer alan mesken sahipleri, kimi zaman evini işyeri olarak kullanmak isteyebiliyor. Peki, evin işyeri olarak kullanılması mümkün mü? İşte yanıtı..

Evin hibe edilmesi için ne gerekir?

Hibe işlemi, bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, ev nasıl hibe edilir? Evin hibe edilmesi için ne gerekir?

Bağışlanan evin değer artış kazancı vergisi olur mu?

Değer artış kazancı vergisinde gayrimenkulün elde ediliş tarihi ve bir bedel karşılığı elde edilip edilmediği vergilendirme kıstası oluyor. Peki, bağışlanan evin değer artış kazancı vergisi olur mu?

Malatyalı iş adamı doğduğu evin kapısını makam odasına taktırdı!

Memleketi Malatya'dan henüz dört aylıkken ailesiyle önce İstanbul, daha sonra Bursa'ya taşınan 54 yaşındaki iş adamı, doğduğu evin 200 yıllık ahşap kapısını fabrikasındaki makam odasına taktırdı.

5 yıl içinde satılan evin vergisi nasıl hesaplanır?

Değer artış kazancı vergisi taşınmaz malların edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde ödeniyor. Peki, 5 yıl içinde satılan evin vergisi nasıl hesaplanır?

Evin şerefiyesi Haberi

Evin şerefiyesi

Evin şerefiyesi nasıl tespit edilir?

Şerefiye; aynı yapıda bulunan ancak farklı özelliklere sahip olmaları sebebi ile meydana gelen fiyat farklılığı olarak tanımlanıyor. Şerefiyenin hesaplanması için bazı noktalar kıstas olarak alınıyor.


Evin şerefiyesinin tespitinde manzara kıstas olarak alınabiliyor. Örneğin, manzaraya bakan bir daire ile manzaraya bakmayan dairenin bedeli aynı olmuyor. 


Evin şerefiyesi hesaplanması nda baz alınan diğer kriterler şu şekilde sıralanıyor:

- Evin manzarası

- Evin cephesi, 

- Evin yönü,

- Evin kat durumu

- Evin bahçe durumu

- Evin gün ışığı

- Evin açıklığı

- Evin kar irtifası


Şerefiye değerinin hesaplanması Sistem sayim programı ile yapılıyor. Programa gerekli verilerin doğru ve net bir şekilde girilmesi ile şerefiye payı ortaya çıkıyor.


Hesaba katılacak diğer gerekli veriler şu şekilde sıralanıyor:

- Toplu konutta tüm blokları etkileyen değerler kaydı

- Parsellerin kaydı

- Bloklara ait Bilgi Kaydı

- Blokta...