23 / 12 / 2024

evlilikte Edinilmiş mal rejimi

evlilikte Edinilmiş mal rejimi

Medeni Kanun'da edinilmiş mallara katılma rejimi, edinilmiş mallar ile eşlerden her birinin kişisel mallarını kapsayan bir rejim olarak karşımıza çıkıyor. Peki edinilmiş mal nedir? Edinilmiş mallar nelerdir?

Edinilmiş mallara katılma rejimi nedir? Edinilmiş mallar nelerdir?

Edinilmiş mallara katılma rejimi, Türk Medeni Kanunu'na göre evlilik konusunda düzenleyici bir hukuki kavramdır. Bu rejime göre evlilik sürecinde edinilen mal ve kazançlar eşler arasında paylaştırılır. Edinilmiş mallara katılma rejimi nedir, edinilmiş mallar nelerdir?  

Evli çiftlerin dikkatine! Yargıtay kararını verdi! Evlilikte hangi mal sizin oluyor?

Yargıtay’dan boşanma sürecindeki mal varlığı paylaşımları ile ilgili önemli bir karar çıktı. Bursa’da boşanacak olan çiftin davası, akıllardaki soru işaretlerinin silinmesine sebep oldu. İşte detaylar…

Biten evlilikte mal paylaşımı nasıl yapılır?

Güzel hayallerle başlayan evlilikler beklenmedik sonuçlarla sonlanabiliyor. Resmi verilere göre; yılda ortalama 150 bin kişi boşanıyor. Boşanmaların ardından ise en çok mağduriyet ve kavgalar mal paylaşımında yaşanıyor. 

Evlilikte eşe bağışlanan mallar boşanma sırasında talep edilebilir mi?

2002'de yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu, evliliklerde eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejimi geçerliliği de getirdi. Peki evlilikte eşe bağışlanan mallar boşanma sırasında talep edilebilir mi?

Aile konutu edinilmiş mal mıdır?

Aile konutu, evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, hayatlarını idame ettirdikleri yer oluyor. Peki, aile konutu edinilmiş mal mıdır? Aile konutu edinilmiş mal değilse ne olur?

Edinilmiş mallarda ortaklık!

Eşler arasında yapılabilen mal ortaklığı rejimi, ortaklık malları ile eşlerin kişisel mallarını kapsıyor. Peki, edinilmiş mallarda ortaklık nasıl olur? Diğer mal ortaklıkları nasıl olur?

Boşanma davalarında mal rejimi!

Eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanması asıl oluyor. Peki, eşler boşanırsa mal rejimi ne olur? Boşanma davalarında mal rejimi nasıl tasfiye edilir?

Evlenmeden önce yapılan mal ayrılığı sözleşmesi!

Evlilikte mallara nasıl sahip olunacağına eşlerin yapacağı sözleşme ile karar verilebiliyor. Taraflar, istedikleri mal rejimini ancak kanunda yazılı sınırlar içinde seçebiliyor. İşte evlenmeden önce yapılan mal ayrılığı sözleşmesi...

Evlilikten önce edinilmiş malların paylaşımı!

Eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanıyor.Ancak isteyen eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kanunda belirlenen diğer rejimlerden birini kabul edebiliyor. Peki, evlilikten önce edinilmiş malların paylaşımı nasıl olur?

Evlilikte hangi mallar ortak?

Evlilikte yasal olarak uygulanan mal rejimi edinilmiş mallara katılma rejimi oluyor. Bir eşin bütün malları, edinilmiş mal kabul ediliyor. Peki, diğer rejimleri kabul eden evlilikte hangi mallar ortak oluyor?

Eşler arasında mal paylaşımı kanunu!

Eşler arasında yasal olarak edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanıyor. Evlilik birliği içinde yapılabilen mal sözleşmeleri Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. İşte eşler arasında mal paylaşımı kanunu...

Mal birliği rejimi nedir?

Evlilikte eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanıyor. Ancak, eşler istediği takdirde mal rejimi sözleşmesini yapabiliyor. Peki, eşler arasında yapılabilen mal birliği rejimi nedir?

Mal ayrılığı sözleşmesi nerede yapılır?

Evlilik birliği içerisinde olan eşler, mal rejimi sözleşmesiyle edinilmiş mal rejimi dışındaki diğer rejimlerden birini kabul edebiliyor. Peki, mal ayrılığı sözleşmesi nerede yapılır? Nasıl yapılır?

evlilikte Edinilmiş mal rejimi Haberi

evlilikte Edinilmiş mal rejimi

Edinilmiş mal nedir?

Edinilmiş mallara katılma rejimi, edinilmiş mallar ile eşlerden her birinin kişisel mallarını kapsayan bir rejim olarak karşımıza çıkıyor. Peki edinilmiş mal nedir? Edinilmiş mallar nelerdir?


Edinilmiş mal, her eşin bu mal rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği malvarlığı değerlerine deniyor.


Bir eşin edinilmiş malları şu şekilde sıralanıyor:

1. Çalışmasının karşılığı olan edinimler,

2. Sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı ile kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler,

3. Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar,

4. Kişisel mallarının gelirleri,

5. Edinilmiş malların yerine geçen değerler.


Yukarıda sayılan edinilmiş malların yanı sıra eşlerin kişisel malları da bulunuyor. Medeni Kanuna göre aşağıda sayılanlar kişisel mal kapsamına giriyor:


- Kanuna göre;

1. Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya,

2. Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait...