05 / 05 / 2024

fenni mesul

fenni mesul

Mimar, inşaat mühendisi, makine mühendisi ve elektrik mühendisi gibi meslek gruplarına denilen fenni mesul ne demektir, detayları...

Osmaniye’de 105 kişiye mezar olan Bilge Sitesi’nin 4 sanığının yargılanmasına başlandı!

Osmaniye'de 6 Şubat deprem felaketinde yıkılan, 105 kişinin hayatını kaybettiği ve 6 kişinin yaralandığı Bilge Sitesi'nin müteahhitleri Mustafa İpek ve Faruk Pilge ve bunun yanı sıra, fenni mesulleri Ayhan Gedik ve Haluk Koç'un yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü.

Adana'da depremde yıkılan Zeray Apartmanı'nı yapan kooperatifin kurucusu ve fenni mesulüne dava!

Adana'da Zeray Apartmanı'nın depremde yıkılmasına ilişkin soruşturma kapsamında, binayı yapan kooperatifin kurucuları arasında yer alan tutuklu Şevik ile firari fenni mesul inşaat mühendisi Çampınarı hakkında dava açıldı.

Bursa Nabi Ergin Özel Ormanı'na inşaat yapılamayacak!

Bursa Nabi Ergin Özel Ormanı'nın 460 dönümlük kısmında inşaat yapılamayacak. Peki bu karar nasıl alındı? Özel Orman Mesul Müdürü Hüseyin Cihangir Dönmez, anlattı...

İzmir depreminde yıkılan Rıza Bey Apartmanı'nın fenni mesulü için tutuklama kararı!

İzmir'de 30 Ekim 2020’de meydana gelen deprem nedeniyle yıkılan Rıza Bey Apartmanı ile ilgili devam eden soruşturma dahilinde  binanın mimari proje müellifi ve fenni mesulü olan A.S.B tutuklandı. 

İzmir'de müteahhit operasyonu!

İzmir'de saat 14.58'de 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bu arada deprem sonrasında flaş gelişme yaşandı. İzmir'deki depremde yıkılan binaların müteahhit ve fenni mesullerin de aralarında bulunduğu 11 kişiden 9'u gözaltına alındı.

Mirasçılar borçtan sorumlu mudur?

Posta yazarı Tamer Heper 'Babam vefat etti ev miras kaldı. 7 kişi evin mirasçılarıyız. Babamın hissesine annem, ben ve babamın ilk eşinden ablam sahip. Toplamda 37 bin TL borç ben dahil 7 kişiye çıkarılmış. Hiçbir yere imza atmadım, borçtan hissem oranında mı mesul oluyorum?' sorusunu yanıtladı.

Beauty İnes Grup Kuaför Emlak Reklam Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Beauty İnes Grup Kuaför Emlak Reklam Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi A. Ahmad Abdulla Alemad ve Ines Fenni ortaklığında 100 bin TL sermaye ile bugün kuruldu.

Apartmana yeni asansör nasıl yapılır?

Bir apartmana monte edilen yeni asansörün monte edildiği binaya/yapıya fenni uygunluğuna ilişkin kontroller nasıl ve kim tarafından yapılır? Apartmana yeni asansör nasıl yapılır? İşte yanıtı..

1939 yılında Hamidiye Suyu şişelerle satılacakmış!

1939 yılında kabul edilen talimatname ile memba sularında yapılacak fenni ve sıhhi tedbirleri, memba sularının sahipleri tarafından yapılacakmış. Hamidiye Suyu ise ıslah edilecekmiş ve su şişelere doldurulduktan sonra satılacakmış.

1930 yılında Bebek ve ilk balıkçı vapurumuz!

Cumhuriyet Gazetesi 1930 yılında Bebek sahilinde bulunan vapurun fotoğrafını koyarak balıkçılığımızın fenni bir şekilde gelişmeye başladığını belirtmiş. Gazetede yer alan fotoğrafta 1930 yılının Bebek fotoğrafını görmemiz mümkün..

1930 Terkos şehri yakıyor!

1930 yılında Beyoğlu'nda çıkan iki ayrı yangının mesulü olarak devrin İski'si diyebileceğimiz 1868 yılında kurulan Terkos şirketi olduğunu iddia eden gazete ayrıca şirket için ağır hakaretlerde bulunuyor.

Fenni mesul taahhütnamesi nedir?

İnşa edilecek yapının yapının yürürlükteki kanun, imar planına göre yapılması aşamasında ilgili idarelere karşı sorumlu olan kişi, fenni mesul olarak tanımlanıyor. Peki, fenni mesul taahhütnamesi nedir?

İskan ruhsatı ne zaman alınır?

İskan ruhsatı, bir binanın inşaat ruhsatına, proje ve eklentilerine, mimari ve fenni kurallara uygun olarak yapılıp yapılmadığını gösteren belgedir. Peki, iskan ruhsatı ne zaman alınır?

fenni mesul Haberi

fenni mesul

Fenni mesul ne demektir?

Söz konusu yapının yapının yürürlükteki kanun, imar planı, ilgili yönetmelik hükümleri, Türk standartları, teknik şartnameler, 11.1.1974 tarih ve 14765 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İşçi Sağlığı ve İş güvenliği Tüzüğü ile fen, sanat ve sağlık kurallarına uygun olarak düzenlenen ruhsat eki projelerine göre gerçekleştirilmesinde ilgili idarelere karşı sorumlu olan ilgili meslek mensuplarını ifade ediyor.


Ayrıca fenni mesulliyet sahibi kimselerin ilgili projenin müellifi olup olmaması önem teşkil etmiyor.


Fenni mesuliyet sahibi olabilen meslek grupları..

* Mimar, 

* İnşaat Mühendisi, 

* Makine Mühendisi, 

* Elektrik Mühendisi.


Fenni mesul ne demektir, kısaca..

Fenni mesulliyet sahipleri, aynı zamanda teknik uygulama sorumlusu olarak da biliniyor. 



Işıl Seren...