02 / 05 / 2024

gaiplik kararı süresi

gaiplik kararı süresi

Gaiplik kararı, bir kimsenin ölüm tehlikesi içinde iken kaybolması veya yakınlarının bilgisi dışında uzun bir süre yok olması ve kendisinden haber alınamaması nedeniyle verilen karardır. Peki, gaiplik süresi kaç yıldır?

Trafik cezalarında yeni karar: İndirimli ödeme süresi bir aya çıkarıldı!

İçişleri Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle trafik cezalarında indirimli ödeme süresi 15 günden bir aya çıkarıldı. İşte detaylar...

Kira stopaj indirimi resmen süresi uzatıldı!

Kira stopaj oranı ve KDV indirim hakkında devam kararı çıktı. Alınan karara göre indirim süresi 31 Temmuz tarihine kadar uzatıldı. 

Peker GYO'nun rüçhan hakkı kullanım süresi değişti!

Peker GYO'nun 2021/14 sayılı kararı ile rüçhan hakkı kullanım süresi değişti. Yeni pay alma hakları kullanım süresinin 30 gün olarak belirlenmesine karar verildi. 

Borç yapılandırma başvuru süresi 2021!

Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren yeni karar ile borçların yeniden yapılandırılması için başvular uzatıldı. İşte borç yapılandırma başvuru süresi 2021...

2B arazileri için 6 aylık ek başvuru süresi!

2/B arazileri ile ilgili yatırımcılara müjde niteliğinde karar geldi. TBMM'ye sunulan yeni kanun teklifi kapsamında 2/B arazilerinde hak sahibi olduğu hâlde süresinde başvuru yapmamış olanlara altı aylık ek başvuru süresi tanınması amaçlanıyor.

Kısa çalışma ödeneğinin süresi iki ay daha uzatıldı!

Kısa çalışma ödeneğinin süresi Cumhurbaşkanı Kararıyla iki ay daha uzatıldı.

İmar barışı süresi için verilen yeni son tarih!

İmar barışı başvuru süresi 31 Ekim 2018 tarihinde sona erecekti. Ancak vatandaşların beklediği imar barışı süre uzatımı kararı geldi. İşte imar barışı süresi için verilen yeni son tarih..

Gayrimenkul gelir vergisinde beyanname süresi uzatıldı!

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından duyurulan karar gereğince gayrimenkul gelir vergisinde beyanname verme süresi 2 Nisan akşamına uzatıldı..

Emlak vergisi takdir komisyonu kararına itiraz süresi!

Takdir komisyonlarının kararlarına karşı hakkı zarar gören tüm vatandaşlar yargı yoluna başvurabiliyor. Peki, emlak vergisi takdir komisyonu kararına itiraz süresi kaç gündür?

Diyarbakır Sur'da 2 mahalle için yıkım süresi doldu!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yıkım kararı verilen Diyarbakır Sur'daki iki mahalle için verilen yıkım süresi doldu. Vatandaşların evlerini boşaltmaları istendi.

2B arazileri için başvuru süresi 6 ay uzatıldı!

2B alanlarında bulunan taşınmazların satışı için başvuru süresi 7 Mart'ta sona eriyordu. Ancak yapılan yeni düzenleme ile süre uzatıldı. Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı..

İmar planı geçerlilik süresi!

İmar planı, bölge planı ve çevre düzeni plan kararına uygunluğu sağlanarak, belediye sınırları içinde kalan yerler için belediyelerce yapılır veya yaptırılır. Peki, imar planı geçerlilik süresi kaç senedir?

Bilirkişi görev süresi!

Mahkeme, tarafların da görüşünü almak suretiyle bilirkişinin görevlendirilmesine ilişkin kararında raporun verilme süresi de belirtiliyor. Peki, bilirkişi görev süresi ne kadardır? İşte yanıtı..

gaiplik kararı süresi Haberi

gaiplik kararı süresi

Gaiplik süresi kaç yıldır?

Gaiplik, bir kimsenin ölüm tehlikesi içinde iken kaybolması veya yakınlarının bilgisi dışında uzun bir süre yok olması ve kendisinden haber alınamaması nedeniyle ölmüş olabileceği kanısıyla, yakınlarının başvurusu üzerine mahkemece öldüğüne karar verilmesi olarak nitelendiriliyor.

Kanuni mirasçı olarak kişilerin gaiplik kararı almak üzere mahkemeye başvuruda bulunabilmeleri için olay tarihinden itibaren; ölüm tehlikesi içinde iken kaybolma halinde en az 1, uzun zamandır haber alınamama halinde ise en az 5 yıl geçmiş olması gerekmektedir. 

Gaiplik kararı, gaipliğine karar verilenin öldüğü sanısına dayanmaktadır. Türk Medeni Kanunu’nun 32-35’inci maddeleri gereğince gaiplik kararı verildiği takdirde, mirasçılar aynen gaibin ölümü gerçekleşmiş gibi mirasçı olurlar. Ancak, gaiplik kavramında az da olsa geçicilik vardır. 

Bu nedenle, gaiplik kararından sonra mirasçı olacakların, hem ileride ortaya çıkması halinde gaibin kendisine,...