02 / 05 / 2024

gayrimenkullerde KDV uygulaması

gayrimenkullerde KDV uygulaması

Tüketim vergisi niteliğinde olan KDV, mal veya hizmeti teslim alanın teslim edene ödediği vergidir. Peki, alınan gayrimenkullerde ne kadar KDV ödenir?

Konteyner ve prefabrik evlerde yüzde 1 KDV fırsatı!

Kahramanmaraş depremlerinden sonra prefabrik ev ve konteynerlar yoğun talep aldı. Karmod 1 KDV uygulaması nedeniyle son günlerde yoğunluğun arttığını belirtti.

Prefabrik ev ve konteynerlerdeki yüzde 1 KDV uygulamasının kapsamı genişledi! Son dakika kararı resmen açıklandı!

Prefabrik ev ve konteynerlerdeki yüzde 1'lik KDV uygulamasının kapsamı resmen genişletildi. İşte ayrıntılar...

Gayrimenkulde özel matrah ile KDV avantajı sağlayan yandı! 

Son zamanlarda Maliye, gayrimenkul sektörüne yoğunlaşmış durumda. Gayrimenkul sektörüne yönelik düzenlemeler bitmiyor. Bu düzenlemelerden biri de gayrimenkul satışlarındaki KDV özel matrah uygulaması oldu. İşte ayrıntılar...

Ofisini konut olarak satanlara şok haber! Danıştay'dan düşük KDV uygulamasına dur kararı!

Dünya Gazetesi köşe yazarı Abdullah Tolu, bugünkü köşesinde ruhsat veya tapuda ofis olarak gösterilen taşınmazların konut olarak satışı ile ilgili bir son dakika gelişmesini kaleme aldı. İşte Abdullah Tolu'nun o yazısı...

Konut sektöründe tek oranlı KDV uygulaması önerisi!

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, konut sektöründe tek oranlı KDV uygulamasına geçilmesinin yararlı olacağına dikkat çekti. Baran, konuya ilişkin önerilerini sıraladı.

Ukrayna'da yeni binaların satışı için yeni yasa tasarısı hazırlandı!

Ukrayna'da Bakanlar Kurulu, Verkhovna Rada’ya yeni inşa edilen konutlara yönelik KDV uygulamasını öneren yasa tasarı sundu.

Univa projelerinde KDV oranı yüzde 8!

Erkanlı Holding’in yatırım amaçlı öğrenci evi projesi Univa, KDV indirimi teşvikine devam ediyor. Erkanlı Holding’in Genel Müdürü Evrim Karayel, " Teşvikler son derece önemli. Bu yüzden, bizde yüzde 18’lik KDV oranının yüzde 8’e indirime uygulamasına şirket olarak devam edeceğiz" dedi...

Yabancılara satılan gayrimenkullerde KDV istisnası!

KDV Kanunu 13.cü maddesi [i] bendi gereğince Türkiye'de yerleşik 'olmayan yabancı uyruklu kişi ve kurumlara ilk teslim olarak yapılan gayrimenkul satışları KDV'den istisna edilmiştir...

Yurtdışı konut satışlarındaki KDV istisnasına kolaylık sağlandı!

Yabancılara ve Türkiye'de yerleşik olmayan Türk vatandaşlarına konut ve iş yeri tesliminde KDV istisnası uygulamasına ilişkin bedelin döviz olarak Türkiye'ye getirilmesinde yaşanan bazı aksaklıklar, ortadan kalktı.

Konut alımlarındaki KDV istisnası genişletildi!

KDV genel uygulama tebliğinde döviz olarak ülkeye getirilen konut ve iş yeri teslimleri ile ulusal güvenlik amaçlı teslim ve hizmetlerde istisna uygulamasında yeni düzenlemeler yapıldı. Düzenleme yürürlüğe girdi...

Konutta KDV ve tapu harcı indirimi ne zaman bitiyor? 

KDV ve tapu harcında indirim uygulaması ne zaman sona erecek? Konut satışlarında KDV oranı yüzde 8, tapu harçlarında ise yüzde 3 indirim oranı yıl sonuna kadar devam edecek.

Konutta KDV ve tapu harcı indirimi ne zaman bitiyor?

Geçen yıl piyasalarda yaşanan dalgalanmaları hafifletmek için geçici olarak üç aylığına getirilen KDV ve tapu harcında indirim uygulaması ne zaman sona erecek?

Konutta KDV ve tapu harcı indirimini kaçırmayın!

Ekonomiye can suyu olan konut, beyaz eşya ve mobilyada düşürülen KDV indiriminden yararlanmak için kısa bir süre kaldı. Üç aylığına getirilen KDV ve tapu harcında indirim uygulaması yıl sonunda sona erecek.

gayrimenkullerde KDV uygulaması Haberi

gayrimenkullerde KDV uygulaması

Alınan gayrimenkullerde ne kadar KDV ödenir?

Satın alınan gayrimenkullerde ne kadar KDV ödeneceği ya da ödenip ödenmeyeceği, gayrimenkul KDV oranları hususu, alınan gayrimenkulün nereden alındığına göre değişkenlik gösteriyor.  


Örneğin, gerçek kişilere ait gayrimenkuller KDV'ye tabi değildir. Gerçek kişilerden kasıt, herhangi bir firma ya da banka aracılığı ile olmayıp, bir kimseden birebir alındığı anlamına geliyor.


Eğer, inşaat firmasından gayrimenkul alımı gerçekleştiyse; net alanı 150 metrekareye kadar olan dairelerde KDV oranı yüzde 1 iken, net alanı 150 metrekareyi aşan dairelerde ise KDV oranı yüzde 18 oranında uygulanıyor.



Işıl Seren...