04 / 05 / 2024

gazanfer ağa medresesi

gazanfer ağa medresesi

1944 yılında İstanbul'da bulunan medreselerin korunması için şehir bütçesine para konacakmış. Belediyeye intikal eden yüzlerce medrese bakımsızlıktan harap olmuş vaziyetteymiş. Gazanfer Ağa Medresesi'nin restorasyonu için ise 170 bin lira harcanmış.

TİKa, Bosna Hersek'teki Elçi İbrahim Paşa Medresesi'ni restore ediyor!

Bosna Hersek Travnik'te yer alan Elçi İbrahim Paşa Medresesi'nin orijinalindeki minareler, TİKA tarafından yürütülen restorasyon projesi ile 101 yıl sonra yeniden hayata geçirilecek...

Tarihi Çorlulu Ali Paşa Medresesi kafe oldu!

300 yıl önce inşa edilen Beyazıt’taki tarihi Çorlulu Ali Paşa Medresesi, zamanla nargile kafeye dönüştürüldü.

Samsun Hazinedarzade Süleyman Paşa Medresesi restore ediliyor!

Osmanlı medreselerinin en geç tarihli eserlerinden olan Samsun Hazinedarzade Süleyman Paşa Medresesi restore ediliyor.

Molla Yegan Kültür Merkezi Yıldırım'a değer katacak!

Yıldırım Belediyesi, Osmanlı Dönemi’nin önemli alimlerinden Bursalı fıkıh alimi Molla Yegan'ın adını taşıyan ve Fatih Sultan Mehmet'in öğrenim gördüğü Molla Yegan Medresesi’nin olduğu bölgeye büyük bir kültür merkezi inşa edecek.

Ayasofya'nın Fatih Medresesi'nde yeniden inşa tartışmaları!

Ayasofya’nın avlusundaki kazılarda temelleri ortaya çıkan Fatih Medresesi, yeniden inşa projesiyle farklı tepkilere yol açtı. ICOMOS, “Sahte eski eser inşa etmek Ayasofya’yı ‘Dünya Miras’ı listesinden çıkarır” diyor.

Bursa Bayezid Paşa Medresesi restore edildi!

Çelebi Mehmet döneminde Vezirlik, Rumeli Beylerbeyliği ve Veziriazamlık yapan Bayezid Paşa tarafından 1400’lü yılların başında yapılan ancak gerek depremler, gerekse bakımsızlık yüzünden tamamen yer altında kalan tarihi Bayezid Paşa Medresesi kente kazandırıldı...

Sokollu Mehmet Paşa Medresesi Restorasyonu Projesi'ne ödül!

Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması” sonuçlandı. Eyüp Belediyesi, Sokollu Mehmet Paşa Medresesi Restorasyonu Projesi ile süreklilik ödülü kazandı.

Bursa Molla Yegan'da kültür merkezi inşa edilecek!

Yıldırım Belediyesi, Osmanlı âlimlerinden Molla Yegân’ın adını taşıyan Molla Yegân Medresesi’nin olduğu bölgeye kültür merkezi inşa edecek

Beyazıt Paşa Medresesi açılışa hazır!

Bursa’da yer üstünde el atmadık tarihi eser bırakmayan Büyükşehir Belediyesi’nin yer altından gün yüzüne çıkardığı eserlerin başında gelen 600 yıllık Beyazıtpaşa Medresesi’nde restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Bursa Beyazıtpaşa Medresesi'nde restorasyon tamamlandı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin yer altından gün yüzüne çıkardığı eserlerin başında gelen 600 yıllık Beyazıtpaşa Medresesi'nde restorasyon çalışmaları tamamlandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, açılış töreniyle hizmete alınacağını söyledi.

Midyat'ta İlim ve İrfan Medresesi açıldı!

Mardin'in Midyat ilçesinde yöreye özgü taş işçiliğiyle 3 katlı inşa edilen İlim ve İrfan Medresesi'nde 70 öğrenciye eğitim verilecek. İlim ve İrfan Medresesi'nin açılış töreni, Hafız Sait Kılıç'ın Kur'an-ı Kerim okumasıyla başladı.

Vasip Şahin Ali Paşa Medresesi'ni inceledi!

İstanbul Valisi Vasip Şahin Kılıç Ali Paşa Medresesi'nin restorasyon çalışmalarını inceledi. Vali Şahin'in incelemelerine Vali Yardımcısı Akgün Corav ve Beyoğlu Kaymakamı Osman Ekşi eşlik etti.

Beyazıt Paşa Medresesi restorasyonunda sona gelindi!

Bursa'daki 600 yıllık Beyazıt Paşa Medresesi’nin restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarihi medresenin yaklaşık 2 ay sonra kültür ve sanat faaliyetlerine ev sahipliği yapacağını söyledi.

gazanfer ağa medresesi Haberi

gazanfer ağa medresesi

Tarihi eserler

Bazı medreselerin korunması için şehir bütçesine para konacak.


Belediye tarafından tamir edilmekte olan Atatürk Bulvarı üzerindeki Gazanfer Ağa Medresesi'nin tamir edildikten sonra bir şehir müzesi haline konulacağını ve bu suretle İstanbul'un fethinden Cumhuriyet devri de dahil olduğu halde İstanbul'un imar sahasındaki tarihi değişikliklerin resim, grafik ve haritalarla canlandırılacağını yazmıştık. Belediye, bu medresenin tamirine şimdiye kadar 170 bin lira sarf etmiştir.


Belediyeye intikal eden daha yüzlerce medrese vardır ki bunların bir kısmı mimari kıymeti haiz oldukları halde sırf parasızlıktan dolayı harap olmaktadır. Belediye, bugünkü mali takatının çok fevkinde olan bu eserleri kurtarmak zorundadır. Ancak bazı eski medrese ve emsali tarihi...