28 / 04 / 2024

Tarihi Çorlulu Ali Paşa Medresesi kafe oldu!

Tarihi Çorlulu Ali Paşa Medresesi kafe oldu!

300 yıl önce inşa edilen Beyazıt’taki tarihi Çorlulu Ali Paşa Medresesi, zamanla nargile kafeye dönüştürüldü.



İstanbul Beyazıt’taki tarihi Çorlulu Ali Paşa Medresesi’nin içler acısı hali vandallığın en açık örnekleri arasında yer alıyor.

Sahipsiz kaldı

Milliyet Gazetesi'nden Mert İnan'ın haberine göre, öyle ki; iki yıl önce kapısına turist çekmek için reklam yazıları yapıştırılan tarihi eser, aradan geçen sürede viraneye dönüyor. Medreseye yolu düşenler gördükleri manzara karşısında şaşkına dönüyorlar. Üç asırlık tarihi medrese, hem dokusunu kaybetmek üzere, hem de hijyen sorunu gözle görülüyor.

Çorlulu Ali Paşa Medresesi’nin kapısında bulunan reklam bantları ve yapışkanlar sosyal medya kullanıcılarından gelen tepkiler üzerine 2 yıl önce sökülmesine karşı, şimdilerde ortaya çıkan görüntüler ise İstanbul’un tarihi dokusuna nasıl hançer vurulduğunu ortaya çıkarıyor. Yapılan tüm uyarılara rağmen sahipsiz kalan ve yaklaşık 30 yıldır kafe olarak işletilen Çorlulu Ali Paşa Medresesi’nin duvarlarında hasarlar oluşurken, yapının dokusunu bozan kablo ve boruların varlığı dikkat çekiyor.

Bahçe kısmında hurdalığa benzeyen, birtakım kullanılmayan eşyaların gelişigüzel bırakılmasına göz yumuluyor. Tarihi eserin bünyesinde hazire olarak bilinen mezarlık kısmı en kötü durumda olan bölümlerden oluyor. Bu kısım da adeta viraneye dönmüş durumda. Mezar taşlarının kırıldığı ve malzeme deposuna benzeyen görüntülerin neydana geldiği mezarlığın yanı sıra medresenin bir bölümü ise nargile aparatlarına ayrılıyor. 

1707’de yapıldı

Tarihi yapı, 1707 yılında  külliye, medrese, cami, tekke, kütüphane ve hazire olarak kesme taştan inşaa edildi. Medresenin girişi dikdörtgen planlı bir avluya açılırken, 8 adet kare planlı ve revaklı hücresi bulunan medresenin avlusunda bir kuyu ve sekizgen planlı bir şadırvan oluşuyor.. Avlunun güneydoğusunda ise yine sekizgen planlı ve kubbeli dershane, doğusunda kare planlı bir kütüphane bulunuyor. Çorlulu Ali Paşa ve külliyenin mimarı Davut Ağa’nın mezarları da medresenin haziresinde yer alıyor.


Geri Dön