15 / 05 / 2024

göbeklitepe antik kenti nerede

göbeklitepe antik kenti nerede

Şanlıurfa' da bir tepe üzerine kurulu olan Cilalı Taş Devri' nden kalma, dünyanın en eski dini yapılar topluluğu bilinen Göbeklitepe Höyüğü' nde arkeoloji tarihi yeniden yazılıyor....

Müze ve ören yerlerine giriş ücretlerine zam: Efes Antik Kenti 700 TL, Galata Kulesi 650 TL! İşte diğer giriş ücretleri

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze ve ören yerlerinin giriş ücretlerine zam geldi. Zamlı listeye göre Efes Antik Kenti giriş ücreti 700 TL, Galata Kulesi için ise 650 TL olarak belirlendi. İşte diğer yerlerinin giriş ücretleri...

Selçuk Efes Antik Kenti’nde inşaat yasağı uygulanmıyor mu?

Efes Antik Kenti’ni 2 bin 500 yıl sonra denizle buluşturacak olan inşaattaki gürültü kirliliğinin 01.30’a kadar devam ettiği bildirildi...

Myndos Antik Kenti'ndeki kaçak inşaata çevrecilerden tepki!

Bodrum'da yer alan Myndos Antik Kenti'nin kıyısında taş ve betonla doldurulup, kaçak yapı inşaatı yürütüldüğü ileti sürüldü. Gümüşlük sakinleri ve çevreciler, “birinci derece arkeolojik sit alanı” olarak tescilli olan alandaki inşaat çalışmaları için savcılığa suç duyurusunda bulundu...

Patara Antik Kenti'nin simgesi kent kapısı restore ediliyor!

Patara Antik Kenti'nin, 19 metre genişliğinde, 10 metre yüksekliğindeki 2 bin senelik olduğu tahmin edilen ve su aktarma göreviyle dünyada emsalsiz olduğu bildirilen kent kapısında, restorasyon çalışmaları yapılıyor.

Antalya'daki Rhodiapolis Antik Kenti'ne ilişkin 15 soru TBMM'de!

CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, Antalya Kumluca'da yer alan Rhodiapolis Antik Kenti'nin restorasyonuyla ilgili bazı iddiaları meclis gündemine taşıdı..

Palmira Antik Kenti'ndeki yıkım görüntülendi!

Rusya Savunma Bakanlığı, Palmira Antik Kenti'ndeki yıkımı görüntüledi. IŞİD tarafından ele geçirilen yerde Tetrapylon anıtını ile Roma tiyatrosunun ön cephesi tamamen yıkıldı.

İzmir Smyrna Antik Kenti gün yüzüne çıkıyor!

Total Türkiye, kurumsal sosyal sorumluluk anlayışı doğrultusunda, Türkiye’nin kültürel miraslarına sahip çıkması yönünde projelerine devam ediyor. İzmir’deki Smyrna Antik Kenti’nin gün yüzüne çıkarılmasına destek veriyor.

Alanya Syedra Antik Kenti ziyarete açıldı!

Alanya'nın önemli arkeolojik ve kültürel değerleri arasında sayılan Syedra Antik Kenti'nde yapılan çalışmalar, Kaymakamlık öncülüğünde Müze Müdürlüğünde düzenlenen toplantı ile tanıtıldı. Tanrıseven, Syedra'nın gün yüzüne çıkan değerleriyle Alanya'ya ve turizmine istikbal vadettiğini söyledi.

Burdur Kibyra Antik Kenti seneye açılacak!

Burdur'un Gölhisar ilçesinde bulunan Kibyra Antik Kenti, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce hazırlanan projeyle gelecek yıl ziyaretçilerini kabul edecek.

Düzde Prusias ad Hypium Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları bitti!

Prusias ad Hypium Antik Kenti'ndeki tiyatroda yeni sezon kazı çalışmaları tamamlandı. Nurperi Ayengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sezon çalışmaların yaklaşık 30 kişilik ekiple 36 gün sürdüğünü söyledi.

Lyrboton Kome Antik Kenti restore edilecek!

Kepez'in turizmden pay almasını sağlayacak en önemli yatırımlarından biri olan Lyrboton Kome Antik Kenti, önümüzdeki günlerde başlatılacak restorasyon çalışmasıyla ihya edilecek.

Myndos Antik Kenti kazılarının yeniden başlaması talep edildi!

Bodrum'un Gümüşlük'teki Myndos Antik Kenti'nde 2005 yılından beri sürdürülen bilimsel ve arkeolojik kazılara Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından son verilmesine yerel halktan tepki geldi.

Mersin Soli Pompeipolis Antik Kenti kazı çalışmaları başladı!

Milattan önce 1. ve milattan sonra 1. yüzyıllarda aktif bir liman olduğu ortaya çıkan Mersin'deki Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde 2015 yılı kazı çalışmaları başladı.

göbeklitepe antik kenti nerede Haberi

göbeklitepe antik kenti nerede

Şanlıurfa'da bir tepe üzerine kurulu olan Cilalı Taş Devri'nden kalma, dünyanın en eski dini yapılar topluluğu bilinen Göbeklitepe Höyüğü'nde arkeoloji tarihi yeniden yazılıyor. Şanlıurfa Müze Müdürü Müslüm Ercan, "Alanda jeoradar taramalarla 24 tane tapınak tespit edildi. Şu anda sekizinci tapınağın kazısı gerçekleştiriliyor. Arkeolojik kazı 70 - 80 yıl devam edecek diyebiliriz." dedi.


İlk kez 1983 yılında fark edilen Göbeklitepe, 1995 yılından bu yana Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından ortaklaşa yürütülen kazılarla gün yüzüne çıktı. Yerleşim ve tarım kavramlarından çok uzak olan avcı ve toplayıcı insan toplulukları zamanında şehir hayatına henüz geçmeden inşa edilen ilk tapınak olan Göbeklitepe, Standford Üniversitesi başta olmak üzere birçok yabancı üniversite tarafından da son yılların “en büyük arkeolojik keşfi” olarak gösteriliyor. 12 bin...