05 / 05 / 2024

hangi konutlarda bina tamamlama sigortası zorunlu

hangi konutlarda bina tamamlama sigortası zorunlu

Maketten konut satış sözleşmelerinde satıcının konut satışına başlamadan önce, bazı teminatlar vermesi gerekiyor. Kanun gereğince bazı projelerde sigorta yapılması gerekiyor. Peki, bina tamamlama sigortası hangi konut projelerinde zorunlu?

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Hangi masraf kime ait 8 soruda tüm detaylarıyla!

Kiracı ve konut sahipleri arasında yaşanan uyuşmazlıklara kış aylarının yaklaşmasıyla konutlarda başlayan ev bakımı ve ısı yalıtımı gibi hususlar da eklendi. Bu nedenle, taraflar arasında hangi masrafın kim tarafından ödeneceği merak konusu olmaya başladı. İşte 8 soruda cevabı...

Sayıştay'dan son dakika açıklaması: Binlerce bina ve köprü uygunsuz yapılmış! Hangi ilde kaç bina riskli?

Pek çok şehirde can ve mal kaybına neden olan taşkınlarla ilgili Sayıştay tarafından önemli veriler aktarıldı. Peki hangi ilde kaç bina riskli? İşte Sayıştay tarafından açıklanan o rakamlar..

Büyük Marmara depreminin eli kulağında! İstanbul'da kum saatiyle yarış başladı: Hangi önlemler alınıyor?

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gökçe, "Deprem değil, bina öldürür. Yapı stoğumuzu iyileştirmek için çok vaktimiz yok" açıklamasında bulundu. Büyük Marmara depreminin eli kulağında! İstanbul'da kum saatiyle yarış başladı: Hangi önlemler alınıyor?  

İmar barışı verileri peş peşe açıklandı! Hangi şehirde kaç bina imar affından faydalandı? 

Yıkıma neden olan depremler Türkiye’de imar affıyla yapı kayıt belgesi alan binaların depreme dayanıklı olup olmadığını bir defa daha gündeme getirdi. İmar barışı verileri peş peşe açıklandı! Hangi şehirde kaç bina imar affından faydalandı? 

Binalarda hangi çatlaklar tehlikeli? Bitişik nizam tehlikeli mi? İşte 5 soruda bina güvenliği!

Binalarda hangi çatlaklar tehlikeli? Bitişik nizam tehlikeli mi? sorularının yanıtları pek çok kişinin de gündeminde yer alıyor. İşte 5 soruda bina güvenliği...

Depremde İstanbul'un hangi semtleri daha riskli? 

Düzce'de meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem bina dayanıklılığının ne kadar önemli olduğunu bir defa daha ortaya çıkardı. Peki depremde İstanbul'un hangi semtleri daha riskli? 

Yabancılar en çok 1+1 konut alıyor! Markalı konut projelerinde en çok hangi tip konutlar satıldı? 

REIDIN-GYODER tarafından Yeni Konut Fiyat Endeksi'nin Nisan 2022 verileri duyuruldu. Peki markalı konutlarda stok erime hızı nasıl oldu? Yabancı yatırımcılar en çok hangi konut tiplerini tercih etti? İşte merak edilen o veriler...

Markalı konutlarda Mart ayında en çok satılan konut tipi açıklandı! Yabancıların gözdesi hangi konutlar oldu?

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Mart 2022 sonuçları kapsamında, markalı konutlarda Mart ayında en çok satılan konut tipi açıklandı. Peki yabancıların gözdesi hangi konutlar oldu? işte ayrıntılar...

Konutlarda yıllık değer artışı en çok hangi illerde yaşandı?

Kovid-19'la beraber başlayan konut sektöründeki hareketlilik şu an da devam ediyor. Peki Türkiye'de konut fiyatlarında son durum ne oldu? Konutta en çok değer artışı hangi illerde yaşandı? İşte ayrıntılar...

Markalı konutlarda en çok hangi tip konut satıldı? Yabancılar akın etti!

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Ocak 2022 sonuçlarına göre; 2 oda 1 salon daireler yabancı yatırımcının radarında yer alıyor. Yabancı yatırımcılar en çok 2+1'leri tercih etti. Peki markalı konutlarda stok erime oranı kaç oldu? Ocak 2022'de en çok hangi tip konut satıldı? İşte ayrıntılar...

Markalı konutlarda en yüksek aidat hangi ilde?

REIDIN tarafından hazırlanan 2021 yılı Markalı Konut Projeleri Aidat Değerleri analiz sonuçları belli oldu. Peki analize göre en çok aidat hangi ilde ödeniyor?

Konut sigortası hangi hasarları kapsamaz?

Yaşanılan konutlarda meydana gelme ihtimali olan hasarlar konut sigortasıyla garantiye alınabiliyor. Peki konut sigortası nedir, hangi hasarları kapsar hangi hasarları kapsamaz? İşte ayrıntılar.

Markalı konutlarda en çok hangi daire tipleri satıldı?

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi verileri açıklandı. Verilere göre; markalı konutlarda 1+1 dairelerde düşüş meydana gelirken 2+1 dairelere ilgi arttı.

hangi konutlarda bina tamamlama sigortası zorunlu Haberi

hangi konutlarda bina tamamlama sigortası zorunlu

Bina tamamlama sigortası hangi konut projelerinde zorunlu?

Ön ödemeli konut satış sözleşmesi, Tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra taşınmazı tüketiciye devir veya teslim etmeyi üstlendiği sözleşmeye deniyor.


Satıcının konut satışına başlamadan önce, konut adedi otuz ve üzerinde olan projeler için bina tamamlama sigortası yaptırması veya aşağıda belirtilen diğer teminat ve şartlardan en az birini sağlaması zorunlu oluyor.


a) Banka teminat mektubu,


b) Hakediş sistemi,


c) Bağlı kredi ile teminat.


(2) Birinci fıkrada yer alan teminatlar dışında, tüketicinin tüm ödemelerini garanti altına alacak başka bir yöntem öngörülmesi durumunda, bu yöntem Bakanlık tarafından uygun görülürse teminat olarak kabul edilebilir.


Bina tamamlama sigortası

MADDE 13 – (1) Bina tamamlama sigortasının kapsamı, koşulları ve uygulama esasları Hazine...