28 / 04 / 2024

Sayıştay'dan son dakika açıklaması: Binlerce bina ve köprü uygunsuz yapılmış! Hangi ilde kaç bina riskli?

Sayıştay'dan son dakika açıklaması: Binlerce bina ve köprü uygunsuz yapılmış! Hangi ilde kaç bina riskli?

Pek çok şehirde can ve mal kaybına neden olan taşkınlarla ilgili Sayıştay tarafından önemli veriler aktarıldı. Peki hangi ilde kaç bina riskli? İşte Sayıştay tarafından açıklanan o rakamlar..



Sayıştay tarafından, Taşkın Risk Yönetimi 2022 yılı denetim raporu yayımlandı. Raporda, son senelerde çok sayıda can kaybına sebep olan su taşkınları ile ilgili çarpıcı tespitler yer aldı. 

İklim değişikliği, hızlı şehirleşme, yanlış arazi kullanımı gibi faktörlere bağlı şekilde oğal afetlerin daha sıklıkla ve daha büyük ölçeklerde görülmeye başlandığının altı çizilen raporda, dere yataklarında ve taşkın sahalarındaki yapılaşmaya vurgu yapıldı. 

Sayıştay dan son dakika açıklaması: Binlerce bina ve köprü uygunsuz yapılmış! Hangi ilde kaç bina riskli?

İMAR PLANLARINA UYULMUYOR 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; imar planları hazırlanırken taşkın riski konusunda DSİ'den genellikle görüş alınmadığının ya da DSİ'den alınan görüşe aykırı olarak imar planı yapıldığının altını çizen Sayıştay denetçileri, DSİ'nin imar planlarının verilen görüşe uygun olarak hazırlayıp hazırlamadığını kontrol etmek gibi bir görevinin olmadığını belirtti. 

Denetçiler bu konuya ilişkin herhangi bir kurum veya kuruluşa da bir görev verilmediğini de aktardı. 

1051 KÖPRÜ YANLIŞ İNŞA EDİLMİŞ 

Dere yataklarının üzerinin taşkın riskini artıracak şekilde kapatıldığını vurgulayan Sayıştay denetçileri, derelerin üzerinde yapılan 1.051 köprünün ise uygunsuz olduğunu tespit etti. 

En çok uygunsuz köprü müdahalesinin belirlendiği şehirlerin aynı zamanda taşkın riskinin de yüksek olduğu yerler olduğu görüldü. 

Sayıştay dan son dakika açıklaması: Binlerce bina ve köprü uygunsuz yapılmış! Hangi ilde kaç bina riskli?

HANGİ İLDE KAÇ RİSKLİ YAPI VAR? 

Türkiye’de yaşanan taşkınlardaki can ve mal kayıplarının nedenlerinden en önemlileri arasında dere yatakları ve taşkın sahalarındaki yapılaşmanın olduğunu aktarılan raporda, risk altında olan yapı sayısı açıklandı. 

Şehirlere göre, 2 bin 438 taşkın riskli alanda bulunan yapı ile Düzce lider olurken; Rize 611, Sinop 462, Samsun 424, Trabzon 385, Giresun 356, Ordu 129 yapı ile Düzce’yi izledi.

Sayıştay dan son dakika açıklaması: Binlerce bina ve köprü uygunsuz yapılmış! Hangi ilde kaç bina riskli?

"Dere yataklarına hafriyat dökümünün önlenmesi için yürütülen faaliyetlerin yeteri kadar etkin olmadığı durumlar söz konusu" ifadelerine yer veren Sayıştay denetçileri, hafriyat ve diğer inşaat/yıkıntı atıklarının kontrolsüz olarak dere yataklarına dökülmesinin de dere yatağındaki doğal akışı bozarak yatak kapasitenin düşmesine neden olduğunun altını çizdi. 

Sayıştay denetçileri raporda, "Ayrıca sel suları ile birlikte akışa geçen hafriyat dere üzerindeki sanat yapılarını tıkamak suretiyle taşkınlara sebep olabilmektedir" bilgisine de yer vererek, dere yataklarına kontrolsüz hafriyat dökülmesinin engellenmesinin taşkın risklerinin azaltılması için önemli olduğunu vurguladı.

Son dakika deprem oldu! Kahramanmaraş Göksun'da 4.6 şiddetinde deprem!

Naci Görür: Her an her yerde 7 büyüklüğünde deprem olabilir! 

Prof. Dr. Ahmet Ercan şehir şehir açıkladı: 6.4 şiddetinde sallanır! Bu illerde yaşayanlar aman dikkat! 

 


Geri Dön