28 / 04 / 2024

Henri Prost imar planı

Henri Prost imar planı

1939 yılında Vali Lütfi Kırdar, İstanbul Belediyesi'ne yeni bir idare binası yaptırmaya karar vermiş. Sultanahmet'te bugünkü Tapu İdaresi binasının yerinde yaptırılması düşünülen bina için bir de müsabaka açılacakmış.

1938 yılında İstanbul Nazım İmar Planı'nın avan projesi hazırlanmış!

1938 yılında İstanbul'un Nazım İmar Planı'nı hazırlayan Fransız Mimar Henri Porst, uygulanacak imar planının avan projesini hazırlamış. Avan proje kabul edildikten sonra Prost, İstanbul Nazım Planı'nı hazırlayacakmış.

1936 yılında Prost, limanın Yenikapı'da yapılmasına karar vermiş!

1936 yılında İstanbul'un müstakbel nazım planını hazırlayan Prost, inşa edilecek İstanbul Limanı için en müsait yer olarak Yenikapı'yı beğenmiş. Limanın Yenikapı'da inşasıyla birlikte Sirkeci Garı'nın buraya taşınması gündeme gelmiş.

1946 yılında Bakırköy'ün imar planı hazırlanmış!

1946 yılında Prost tarafından hazırlanan Bakırköy'ün imar planı Belediye İmar Müdürlüğü'nce tanzim edilerek yürürlüğe girecekmiş. O yıllarda Bakırköy'ün en büyük problemi olarak görülen su problemi de halledilecekmiş.

1945 yılında Ortaköy ile Bebek arasının imar planı hazırlanmış!

1945 yılında Prost, Bebek ile Ortaköy arasındaki kısmın imar planını hazırlamış. İmar planını iki kısma ayıran Prost, deniz kıyısını genişletmeyi ve bölgenin üst taraflarında iki yeni yolun açılmasını uygun görmüş.

1943 yılında Sultanahmet ile Yedikule arasının imar planı hazırlanmış!

1943 yılında Umumi Meclis, Prost'un hazırladığı Sultanahmet ile Yedikule arasının imarına dair planı kabul etmiş. Bölgede otel, yat limanı dahil inşa edilecekmiş ve burası şehrin en şerefli bölgesi olacakmış.

1942 yılında Galatasaray ve Tünel meydanları imar edilecek!

1942 yılında İstanbul Belediyesi, Prost planı mucibince Galatasaray ve Tünel meydanlarını imar edecekmiş. Her iki meydan genişletilecekmiş ve Tünel Meydanı'nda yapılacak istimlakler sonrası meydandan deniz görülebilecekmiş.

1942 yılında Kasımpaşa'nın imar planı hazırlanıyor!

1942 yılında Kasımpaşa ve civarının imar planı hazırlanıyormuş. Bölgenin imar işini tetkik eden Prost, Kasımpaşa'da geniş bir cadde açılmasını ve Kasımpaşa'nın kısmen hafif sanayi bölgesi olmasına karar vermiş.

1942 yılında Belediye imar planının tatbikini ileriye bırakmış!

1942 yılında Mimar Henri Prost'un hazırladığı İstanbul Nazım İmar Planı'nı tatbik edecek olan İstanbul Belediyesi, geniş imar hareketlerini maddi vaziyetten ötürü ileri bir tarihe ertelemiş.

1940 yılında Prost, Üsküdar ve Kadıköy'ün nazım planını hazırlamış!

1940 yılında Mimar Henri Prost, Üsküdar ve Kadıköy'ün nazım imar planını hazırlamış. Prost'un üç mıntıkaya ayırdığı imar planı Şehir Meclisi tarafından incelendikten sonra tatbik edilecekmiş.

1939 yılında beş senelik imar programı hazırlanmış!

1939 yılında Mimar Henri Prost'un hazırladığı Nazım İmar Planı'nı uygulayacak olan Belediye, beş senelik bir program hazırlamış ve bu programı da önemine göre iki kısma ayırmış.

Eminönü'nde binaların yüksekliği 16 metreyi geçmeyecek!

1939 yılında Eminönü Meydanı'nı tanzim eden Henri Prost, Eminönü Meydanı'na bakacak binaların yüksekliğini belirlemiş. İşte Emlakkulisi.com tarih araştırmacısı Abdullah Kutalmış Mızrak'ın ortaya çıkardığı o haber...

1939 yılında Eminönü'nde binaların yüksekliği 16 metreyi geçmeyecek!

1939 yılında Eminönü Meydanı'nı tanzim eden Henri Prost, Eminönü Meydanı'na bakacak binaların yüksekliğini belirlemiş. Prost, burada yapılacak yeni binaların on altı metreden yüksek olmamasını istemiş.

1939 yılında Mecidiyeköy'ün imar planı hazırlanacak!

1939 yılında Henri Prost, gelişi güzel gelişen Mecidiyeköy'ün nazım planını hazırlayacakmış. Dut tarlalarının tanzimi işinin de yer alacağı planda, Mecidiyeköy'ün şehirle irtibatı nazarı dikkate alınacakmış.

1939 yılında Eminönü'nün imar projesi maketi yaptırılmış!

1939 yılında İstanbul Belediyesi, Henri Prost'un Eminönü Meydanı için hazırladığı avan projenin maketini Hakkı Said Tez isminde bir sanatkara hazırlatmış. Makette Eminönü Meydanı'nın gelecekte alacağı şekil gösterilmiş.

1939 yılında Beyazıt'da denizi gören bir saha açılacak!

1939 yılında Beyazıt Meydanı, Henri Prost'un tanzim ettiği plana göre yeniden şekil alacakmış. Prost'un planına göre, Beyazıt Meydanı'nda bulunan dükkanlar kaldırılacakmış ve denizi gören bir saha açılacakmış.

Henri Prost imar planı Haberi

Henri Prost imar planı



Belediye binası


Yeni bina için bir müsabaka açılacak


    Vali ve Belediye Reisi Doktor Lütfi Kırdar, umumi vilayet meclisindeki nutkunda bir belediye binası yaptırmak fikrinde olduğunu tasrih etmiştir. Bu maksatla bugünlerde Dahiliye Vekaleti'ne müracaat ederek müsaade isteyecektir. 

    Evvelce de yazdığımız gibi şehircilik mütehassısı B. Prost, vilayet ve belediye binasını, Sultanahmet'te şimdiki hapishanenin yerinde yapılacak yeni adliye sarayının yanında, yani bugünkü Tapu İdaresi'nin bulunduğu yerde yapmak istiyor. Bu plan henüz Nafıa Vekaleti'nce tasdik edilmemekle beraber, mütehassısın planında bir tadilat yapılmayacağı kuvvetle tahmin ediliyor. Hükümet müsait cevap verirse yeni belediye binası için B. Prost'un bu meydanın tanzimi için...