06 / 05 / 2024

HES projeleri ekonomi

HES projeleri ekonomi

Yıllık yaklaşık 2 bin 400 kilogram ile Türkiye'nin en çok yağış alan ili olan Rize'de hidroelektrik santral (HES) projelerinin bulunduğu vadilerdeki dere yatakları suya hasret kaldı.

HES projelerinden ekonomiye 6 milyar liralık katkı!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yılın ilk 4,5 ayında hidroelektrik santrallerin (HES), ülke ekonomisine yaklaşık 6 milyar liralık katkı sağladığını bildirdi.

Trabzon Akçaabat Işıklar HES projesi incelendi!

Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Düzköy, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerindeki projeleri inceledi. Yavuz, Akçaabat Işıklar (Visera) HES''te incelemelerde bulundu.

Çiğdem HES projeleri faaliyetine devam ediyor!

Kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle Samsun 1. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı verdiği Çiğdem 1, 2, 3 HES projelerinin, karara rağmen çalıştığı ortaya çıktı.

Rize'de HES projeleri arttı!

Yıllık yaklaşık 2 bin 400 kilogram ile Türkiye'nin en çok yağış alan ili olan Rize'de hidroelektrik santral (HES) projelerinin bulunduğu vadilerdeki dere yatakları suya hasret kaldı.

Türkiye'de Hes projeleri devam edecek!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "HES'ler Türkiye'de elektriğin sigortasıdır. Baraj ve hidroelektrik santralleri yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Mersin Kadıncık 1 ve 2 HES projeleri özelleştirildi!

ÖZELLEŞTİRME Yüksek Kurulu (ÖYK), Elektrik Üretim AŞ'ye (EÜAŞ) ait Kadıncık 1 ve Kadıncık 2 hidroelektrik santrallerinin (HES) işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin nihai kararı onayladı.

Fatma Güldemet Sarı: HES projeleri engelleniyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, "Türkiye'de yapılan her HES projesi, her rüzgar enerjisi projesi, her nükleer enerji projesi basına, kamuoyuna kötü yansıtılarak bir direnç oluşturularak engellenmeye çalışılıyor." dedi.

3 ilde HES ve RES projeleri için kamulaştırma!

Zonguldak'ta Çayaltı HES I-Çayaltı HES II Enerji Nakil Hattı, Bilecik'te Gök Hidroelektrik Santrali ve Hatay'da Özbek Rüzgâr Enerjisi Santralinin yapımı amacıyla bazı taşınmazların acele kamulaştırılması hakkında karar bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı.

Doğu Anadolu'daki HES projeleri ekonomiye 800 milyon dolar katkı sağladı!

Orman ve Su İşleri Bakanlığının, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 2003-2015 arasında hayata geçirilen HES projeleriyle ekonomiye 800 milyon dolar katkı sağlandı.

Antalya HES projeleri Alara Nehri'nde yapılacak!

Antalya'da bulunan Alara Nehri üzerinde planlanan 7 HES'ten 2'si için mahkemenin iptal karan vermesinin ardından, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, aynı nehir üzerine yeni bir HES için daha 'ÇED Olumlu' raporu verdi.

HES ve RES ile Enerji Nakil Hatları projeleri için 9 ilde acele kamulaştırma!

Hidroelektrik ve Rüzgar Enerji Santrali ile Enerji Nakil Hatları projeleri için Antalya, Denizli, Sakarya, Erzincan, İzmir, Aydın, Hatay, Giresun ve Karaman'da Maliye Bakanlığı tarafından acele kamulaştırma yapılacak...

HES ve RES projeleri için 6 ilde acele kamulaştırma yapılacak!

Bakanlar Kurulu'nun dört ilde kurulacak hidroelektrik santrali (HES) ve iki ilde yapılacak rüzgar enerji santrali (RES) için Hazine adına tescil edilmek üzere Maliye Bakanlığı tarafından acele kamulaştırma yapılması kararı Resmi Gazete'de yayımlandı...

Yapı-Tek, HES'ler için hidrolik türbin ve elektromekanik ekipman üretecek!

Bünyelerindeki Marbeyaz firmasının HES'ler için hidrolik türbin ve elektromekanik ekipman üretimi gerçekleştireceğini belirten Yapı-Tek Grup CEO'su Günay Köse, türbin imalatı projeleri için yaklaşık 25 milyon euro bütçe ayırdıklarını açıkladı....

Çevre Bakanlığı'ndan HES'lere sıkı takip!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın talimatı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, HES projeleri için alınacak Çevresel Etki Değerlendirme ( ÇED ) raporunun detaylarını artırdı...

HES projeleri ekonomi Haberi

HES projeleri ekonomi

Güneysu ilçesi Gürgen Vadisi'ndeki Kale Hidroelektrik Santralı’nda suyun tünele alındığı yaklaşık 3 kilometre boyunca Gürgen Deresi’nde su seviyesi iyice azaldı. 30 metre genişliğe sahip vadinin büyük bir bölümünde hiç su kalmadı. Benzer bir olay da Salarha Vadisi'nde yaşandı. Ada Hidroelektrik Santral Projesi için Yiğitler köyündeki regülatör sahasında Salarha Deresi’nden alınan ve tünelle Güneysu Vadisi'nde kurulan santrala aktarılan su, 8 kilometre sonra yeniden Salarha Deresi’ne bırakıldı. Ancak suyun tünele alındığı 8 kilometre boyunca derede bazı alanlar tamamen kurudu. 


HES'LER KURUTUYOR

Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Sözcüsü Ömer Şan, “Ekosistemin ana varlığı olan suyu korumamız, sahip çıkmamız gerekiyor. HES’lerle dereleri kurutur, vadileri çöplerle doldurursak geleceğimizi yok ederiz. Gelecek kuşaklar için önlemler alınmalı. Herkes bu alanların nasıl rant alanına çevrildiğini düşünmeli ve artık koruması gerektiğini...