28 / 04 / 2024

imarda Yapı nizamı

imarda Yapı nizamı

İmar yönetmeliğinde açıklamalarına yer verilen yapı nizamı nedir? Ayrık nizam nedir? Blok nizam nedir? Bitişik nizam nedir? İşte Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği esasları bu haberde..

İmarda yeni dönem resmen başlıyor: Artık arsa bazlı değil ada bazlı dönüşüm yapılacak!

AK Parti’nin belirlemiş olduğu 5 yıllık yerel yönetim vizyonunda imar planı değişikliklerinde yeni bir dönemin de kapısı aralanıyor. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre artık arsa bazlı değil ada bazlı dönüşüm yapılacak.

Bitişik nizam nedir?

Bitişik nizam, İmar Yönetmeliği’ne göre belirlenen ve belirli bir yapı düzenini ifade eden bir terimdir. Yapı sektöründe sıklıkla kullanılan bu terimin ne olduğunu bilmek önemlidir. Peki bitişik nizam nedir, hangi yapıları ifade eder ve nerelerde görülür? İşte bitişik nizamla ilgili bilgiler...

Blok nizam nedir?

Blok nizam, ilgili yönetmelikler tarafından belirlenen bir bahçe düzenidir. Ayrık nizam ve bitişik nizam da farklı düzenlemeleri ifade eder. Peki blok nizam nedir, özellikleri nelerdir, önemi nedir ve neden yapılır? İşte blok nizam hakkında bilinmesi gereken önemli bilgiler…

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan Yapı Denetim Bakanı'na ceza!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Başkanı olan Nizam Genç'in firmasına bir sene boyunca iş almaktan men cezası verdi. 

Hanefi Nizam İnşaat Ve Yapı Elemanları Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Hanefi Nizam İnşaat Ve Yapı Elemanları Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi Kadıköy'de 1 milyon TL sermaye bedeli ile Nıazmohammad Hanafı tarafından kuruldu.

X Cellent Yapı Tasarım İnşaat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

X Cellent Yapı Tasarım İnşaat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi Arnavutköy’de  350 bin TL sermaye bedeli  ile Nizam Aras tarafından kuruldu.

Bitişik nizam binaların yeni olması, deprem riskini azaltmıyor!

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Birimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çelik,  bitişik nizam yapıların yeni olmasının deprem anındaki riski azaltmadığını söyledi.

Aydın'daki binalara imarda ilave 1 kat verilmeli!

NAMDER Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Erdemci, Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan’a yaptığı ziyarette, Aydın'daki binalara imarda tam bodrum yapılarak müştemilat ve sığınaklar için, zemin katların ise otopark alanı olarak kullanılması için ilave 1 kat verilmesi gerektiğini belirtti...

Zeki Toçoğlu: İmarın geri dönüşü olmaz!

İmar konusundaki hassasiyetlerini de dile getiren Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, imarda yapılan hatadan geri dönüşün olmayacağını belirtti.

Aziz Kocaoğlu İzmir'deki imar sorununu eleştirdi!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tüm itirazlarına rağmen imarda yapılan yanlış uygulamaları eleştirdi.

Ankara Kazan'da 20 milyon metrekarede imar revizyonu yapıldı!

Kazan Belediye Başkanı Ertürk, büyük bir risk alarak elini taşın altına koydu ve imarda revizyona gidilmesini istedi. Kazan’da site tarzı, yüksek katlı binaların yapımı için hazırlanan yeni imar Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandı.

Kocaeli Yapı Müteahhitleri Derneği dönüşümü konuştu!

Kocaeli Yapı Müteahhitleri Derneği, paydaş katılımcılarla birlikte kentsel dönüşüm ve imarda yeni yapılaşma konusundaki çalışmalarını sürdürüyor. Zekai İren'in başkanlığını yaptığı dernek yönetimi önderliğinde, üçüncü kez bir araya gelindi.

Bitişik nizamda inşaat nasıl yapılır?

Bir veya birden fazla komşu parsellerdeki binalara bitişik olan yapı nizamına bitişik nizam deniyor. Peki, bitişik nizamda inşaat nasıl yapılır? Bitişik nizamda ev inşaatı nasıl yapılır?

imarda Yapı nizamı Haberi

imarda Yapı nizamı

Yapı nizamı nedir?

İmar Yönetmeliğine göre Yapı nizamı; Uygulama imar planı ile belirlenen ayrık nizam, blok nizam ve bitişik nizamdan biridir. İmar planında belirlenmeyen hallerde ayrık nizam uygulanır.


Bir parselde birden fazla yapının inşa edilebildiği hallerde imar planı ile serbest nizam kararı verilen hallerde, komşu parsellerde yer alan ve bu parsele en yakın yapıların yapı nizamlarına aykırı düşmemek koşuluyla, sadece bir tek nizam uygulanabileceği gibi her üç nizamdan ikisi veya üçü bir arada karma olarak uygulanabilir.


Yapı nizamı inşaat taban alan oranı ile belirlenen yerler ile plan üzerinde ölçüsü belirlenmiş blok nizamında olan yerlerin dışında, ayrık ve blok nizamına tabi imar parselasyon planı varsa imar parsellerinin tevhidi halinde elde edilecek yeni inşaat taba alanı, parsellerin tevhidi öncesi ayrı ayrı haklan olan inşaat...