03 / 01 / 2025

inşaat gelir kaybı 2021

inşaat gelir kaybı 2021

Sadece 1 yılda turizm sektörü 22 milyar 500 milyon dolarlık gelir kaybına uğrarken, inşaat malzemelerinde iç pazardaki kayıp 18 milyar 500 milyon dolar oldu.  Tüm bunlara rağmen 2021 yılında Türkiye ekonomisi yüzde 1,8 büyüdü.

Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde gecikme olursa kira kaybı karşılanır mı? 

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, arsa sahibinin, belirli bir payın mülkiyetini yükleniciye geçirdiği, yüklenicinin ise söz konusu arsada bina inşaatını üstlendiği sözleşme olarak biliniyor. Peki bu sözleşmede gecikme olursa kira kaybı karşılanıyor mu? İşte ayrıntılar...

İnşaatın başkenti Moskova oldu: Yılda 13 miyar dolarlık kazanç!

Rusya'da inşaatçıların elde etmiş olduğu her 10 ruble kazancın 6'sı Moskova'da. Goroda Rossii forumu, başkentteki inşaatçıların 2022 yılında 1 trilyon 147 milyar ruble (13 milyar dolar) vergi öncesi gelir elde ettiğini duyurdu.

Çin'de inşaat sektörü değer kaybetti!

Çin'de inşaat sektörü hisselerinin merkez bankasının Evergrande ile ilgili açıklamalarına karşın eksiye düştü. Çin’in inşaat sektörü yavaşlama sebebiyle değer kaybı yaşadı.

İnşaat sektöründe gelir vergisi beyannamelerine yeni ayar!

Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarma işlerinden kazanç elde eden mükelleflerin verecekleri yıllık gelir vergisi beyannameleri, işlerin ikmal edildiği takvim yılını izleyen yılın Şubat'ın başından 25. günü akşamına verilebilecek.

İnşaat sektörü istihdam kaybını ortadan kaldırdı!

Koronavirüs salgını ile beraber artan işsizlik Haziran ayında gerileme yaşadı. Analistler inşaat sektörünün istihdam kaybını büyük ölçüde azalttığını dile getirdi.

İnşaat malzemeleri iç pazarında 18.5 milyar dolarlık kayıp!

Sadece 1 yılda turizm sektörü 22 milyar 500 milyon dolarlık gelir kaybına uğrarken, inşaat malzemelerinde iç pazardaki kayıp 18 milyar 500 milyon dolar oldu.  Tüm bunlara rağmen 2021 yılında Türkiye ekonomisi yüzde 1,8 büyüdü.

ABD'de inşaat sektöründe istihdam kaybı yaşandı!

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı Şubat 2021'e ilişkin istihdam raporuna göre, eğitim, inşaat ve madencilik sektörlerinde ise istihdam kaybı yaşandı. 

Gelir kaybı ve kira destekleri için 1 milyon 400 binin üzerinde başvuru onaylandı!

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan yaptığı açıklamada esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere yönelik gelir kaybı ve kira desteklerine ilişkin şu ana kadar 1 milyon 400 binin üzerinde başvurunun onaylandığını dile getirdi.

İnşaat sektörüne vergi sürprizi!

Gelir Vergisi Kanunu’nun 42. maddesinde düzenlenen ve “yıllara sari inşaat işi” olarak tanımladığımız birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işi yapanlara bu işler nedeniyle yapılan istihkak/hakediş ödemeleri üzerinden kesilen stopaj oranı yüzde 5'e çıkarıldı...

Birden fazla takvim yılına yayılan inşaat ve onarma işlerine vergi düzenlemesi!

Birden fazla takvim yılına yayılan inşaat ve onarma işleriyle uğraşan mükelleflere, bu işleriyle ilgili olarak gerçekleştirilen hak ediş ödemeleri üzerinden gerçekleştirilen gelir veya kurumlar vergisi kesintisi oranı yüzde 3'ten yüzde 5'e çıktı.

Kira ve gelir kaybı desteği için başvurular bugün yeniden başlıyor!

Ticaret Bakanı Pekcan, esnaf kira ve gelir kaybı desteği için başvuruların yeniden alınacağını duyurdu.

Gelir kaybı ve kira destekleri için 2 milyondan fazla esnaf ve sanatkar başvuru yaptı!

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan yaptığı açıklamada, gelir kaybı ve kira destekleri için 2 milyondan fazla esnaf ve sanatkarın başvuru yaptığını söyledi.

Esnafa kira ve 1000 TL gelir kaybı desteği 8 Ocak'ta sona eriyor!

Esnafa kira ve gelir kaybı başvurusu, Ticaret Bakanlığı'nın E-Devlet ekranı üzerinden yapılabiliyor. Gelir kaybı desteği için aylık 1000 TL, kira desteği içinse aylık 500-750 TL arası bir ücret almaya hak kazanacak olan esnaf, başvurusunu nasıl yapacak? İşte tüm merak edilenler...

inşaat gelir kaybı 2021 Haberi

inşaat gelir kaybı 2021

2021 yılında Türkiye'nin ekonomisinin yüzde 1,8 büyüdüğü açıklandı. Ancak bu büyümenin ardından önemli kayıplar bulunuyor. Dolar bazında genel görünüm değerlendirildiğinde bu kayıplar net olarak görülüyor. Capital Dergisi'nde yer alan habere göre; turizm sektöründe koronavirüsün de etkisiyle 22 milyar 500 milyon dolarlık gelir kaybı yaşanırken, inşaat malzemelerinde iç pazarda yaşanan kayıp 18 milyar 500 milyon dolar oldu. 

Giderler ödenecek

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, 2022 yılı öncesinde perakendede normalleşmenin başlayamayacağını düşünüyor. Üyelerinin ortalama cirolarının ocak ve şubat aylarında da önceki yıla göre yüzde 40-50 düzeyinin üzerinde seyretmediğini sözlerine ekleyen Öncel, bazı AVM'lerin bünyesinde bulunan mağazaların kiranın üstüne ayrıca aylık cironun yüzde 10'una ulaşan genel giderlerini ödeyeceklerini söyledi. Öncel, sektörde kayıpların karşılanmasına yardımcı olacak çözümü şu şekilde anlatıyor:...