06 / 05 / 2024

intif ahakkı haczi ve satışı

intif ahakkı haczi ve satışı

İntifa hakkı sahibine intifaya konu olan gayrimenkul üzerinde kullanma ve istifade etme hakkı vair. Peki intifa hakkının haczi ve satışı mümkün müdür? sorusunun cevabını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..

Dar gelirlilere müjde! Banka haczi tarih mi oluyor? Aylık geliri asgari ücretin altında olanlar dikkat!

Türkiye Katılım Bankaları Birliği emsal teşkil edecek bir karar imza attı. Buna göre aylık geliri asgari ücretin altında olanlara haciz işlemi uygulanmayacak. Peki, kararın ayrıntıları nasıl?

Eve haciz gelebilir mi?

Takvim Gazetesi köşe yazarı Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında ''Ev eşyası haczi kalktı mı?'' sorusunun yanıtını kaleme aldı.

Haciz işlemlerine 'aile konutu' sınırlaması!

Borçlunun her türlü mal ve hakkının haczi mümkündür. Ancak yasayla borçlu ie aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için gerekli her türlü eşyanın haczedilemeyeceği hükme bağlanıyor.

Pana Konut'un alacaklıları Pana Film'i haczetti!

Kurtlar Vadisi'nin yapımcılığını üstlenen Pana Film’de dün haciz işlemi yapıldı. Haczi, Pana Film’in sahibi Necati Şaşmaz’ın kardeşi Tayyar Raci Şaşmaz'a ait inşaat şirketinden 7.2 milyon lira alacaklı olan bir faktoring firması yaptı.

Maliklerden birinin haczi varsa gayrimenkulün satışı yapılır mı? 

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Annemden kalan bir arsanın satışını yapmak istiyorum. 5 kardeşiz. Kardeşlerimin birinin kamu haczi ve icrai haczi çıkıyor. Bu bilgiye e-devlet aracılığıyla ulaştım. Bu satışı yapamaz mıyım?' sorusunu yanıtladı.  

Muratpaşa Belediyesi'ne kamulaştırmasız el atma haczi!

Vatandaş kamulaştırmasız el atma nedeniyle açtığı davaları kazandı. İcra memurları, Muratpaşa Belediye Başkanı'nın makam odası ve hukuk servisindeki eşyaları haczetti .

Hisseli taşınmazın haczi!

Haciz, bir borçlunun borcunu ödememesi halinde, alacaklının icra yolu ile söz konusu borcun tahsilini aldığı işlem oluyor. Peki, hisseli taşınmazın haczi mümkün mü? Hisseli taşınmaz mal nasıl hacze konu olur?

Hisseli malların haczi!

Borçlu bir kimsenin mülkiyeti altındaki malların haciz yolu ile el konulması ve akabinde satılması halinde, alacaklıya olan borç bu para ile kapatılıyor. Peki, hisseli malların haczi nasıl olur?

E-Haciz nasıl uygulanacak?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kuruluşunun 168. Yılında E-Haciz Projesi’ni hayata geçiriyor. 21 Mayıs 2015 tarihinden itibaren icra-i haciz, kamu haczi, ihtiyati haciz şerhlerinin salt elektronik ortamda tutulması uygulamasına geçiliyor.

E-haciz uygulaması 21 Mayıs'ta başlıyor!

21 Mayıs'tan itibaren icra-i haciz, kamu haczi, ihtiyati haciz şerhleri salt elektronik ortamda tutulacak.. Daha etkin, hızlı ve güvenli bir şekilde elektronik ortamda sunulmaya devam ediyor.

İştirak halindeki malın haczi!

Birden çok kişinin bir taşınmaz mal üzerinde pay oranları açıkça gösterilmeden malik olmaları durumunda iştirak halinde mülkiyet söz konusu oluyor. Bu şekilde sahip olunan taşınmaz mala haciz gelir mi? İşte iştirak halindeki malın haczi..

Miras payının haczi!

Bir intifa hakkı veya taksim edilmemiş bir miras veya bir şirket yahut iştirak halinde tasarruf edilen bir mal hissesinin haczedilmesi mümkün olabiliyor. Miras payının haczi nasıl olur? İşte yasal esaslar...

Hacizde alacaklının hakları nelerdir?

İcra ve İflas mevzuatı gereğince; Taşınmazın haczi ile tasarruf hakkı Medeni Kanunun 920 nci maddesi anlamında tahdide uğruyor. Peki, kanun gereğince hacizde alacaklının hakları nelerdir? İşte yanıtı..

intif ahakkı haczi ve satışı Haberi

intif ahakkı haczi ve satışı

İntifa hakkının haczi!


İntifa hakkının kısmen haczi mümkün olup bu konuyla ilgili bilgiler İcra ve İflas Kanunu Madde 83'te şöyle yer alıyor;


Madde 83- (Değişik: 3/7/1940-3890/1 md.)


Maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilama müstenit olmayan nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandıkları

tarafından tahsis edilen iratlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra memurunca lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczolunabilir.


Bu madde gereğince; borçlu ve ailesinin geçinmeleri için gerekli miktar indirildikten sonra, kalanı haczedilebilir. 


Ancak intifa hakkının haczi,  malın mülkiyetine etkili olmaz. Burada, haciz konusunu, o şeyin hâsılatı, semereleri (örneğin; işleyen kiraları) teşkil eder.


İntifa hakkının haczi halinde, icra dairesi, adresi bilinen kuru mülkiyet sahiplerine -ilgili üçüncü kişi sıfatıyla- haczi bildirir. Ancak, bu bildirim (tebligat), haczin tamamlanması için zorunlu...