26 / 12 / 2024

İntifa hakkının haczi!

İntifa hakkının haczi!

İntifa hakkı sahibine intifaya konu olan gayrimenkul üzerinde kullanma ve istifade etme hakkı vair. Peki intifa hakkının haczi ve satışı mümkün müdür? sorusunun cevabını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..



İntifa hakkının haczi!


İntifa hakkının kısmen haczi mümkün olup bu konuyla ilgili bilgiler İcra ve İflas Kanunu Madde 83'te şöyle yer alıyor;


Madde 83- (Değişik: 3/7/1940-3890/1 md.)


Maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilama müstenit olmayan nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandıkları

tarafından tahsis edilen iratlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra memurunca lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczolunabilir.


Bu madde gereğince; borçlu ve ailesinin geçinmeleri için gerekli miktar indirildikten sonra, kalanı haczedilebilir. 


Ancak intifa hakkının haczi,  malın mülkiyetine etkili olmaz. Burada, haciz konusunu, o şeyin hâsılatı, semereleri (örneğin; işleyen kiraları) teşkil eder.


İntifa hakkının haczi halinde, icra dairesi, adresi bilinen kuru mülkiyet sahiplerine -ilgili üçüncü kişi sıfatıyla- haczi bildirir. Ancak, bu bildirim (tebligat), haczin tamamlanması için zorunlu bir koşul değildir. Bildirim yapılmış olması sadece, ilgili kişinin iyiniyet iddiasında bulunmasını önler.



İcra-i satışa çıkan gayrimenkul üzerinde intifa hakkı varsa satış sonrasında yeni malik yalnızca kuru mülkiyetin sahibi oluyor. Bu durumda gayrimenkulün intifa hakkı eski mevcudiyetini korumaya devam ediyor. Haciz ve icra yoluyla satış durumlarının hepsinde intifa hakkı korunuyor. Bunun yerine intifa hakkını zedelemeyecek yollar kanununla belirleniyor.



İntifa hakkı terkini istemi!

İntifa hakkı devredilebilir mi?



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön