23 / 11 / 2024

İntifa senedinin sona ermesi

İntifa senedinin sona ermesi

İntifa senedi nedir? İntifa senedi sahiplerine tanınan haklar nelerdir? Bu hususla ilgili açıklamalar Türk Ticaret Kanunu'nun 502 maddesinde yer alıyor. İşte asıl sorumuz olan intifa senedi!

Miras hakkı nasıl belirlenir? 

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Evi alırken babam benim için kredi çekti. Ev satışından sonra tapuyu intika hakkı babamda kalmak üzere benim üzerine yaptık. İntifa hakkı sona ererse, veya vefat durumunda ablam hak isteyebilir mi?' sorusunu yanıtladı.  

İntifa hakkı ölümle sona erer mi?

İntifa hakkı, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı oluyor. Peki, intifa hakkı ölümle sona erer mi? İntifa hakkı nasıl ve ne zaman sona erer?

İntifa hakkı ne zaman sona erer?

Kullanım hakkı olan intifa hakkı, bir kimseye tahsil edilen gayrimenkulden yararlanma, gayrimenkulü kullanma hakkı olarak tanımlanıyor. Peki, İntifa hakkı ne zaman kurulur? İntifa hakkı ne zaman sona erer?

İntifa hakkı nasıl kaldırılır?

Medeni Kanun gereğince, aksine düzenleme olmadıkça intifa hakkı, sahibine, konusu üzerinde tam yararlanma yetkisi sağlıyor. Peki, intifa hakkı nasıl kaldırılır? İntifa hakkı sona erme sebepleri nelerdir?

İntifa hakkı nasıl sona erer?

İntifa hakkı nasıl sona erer?: İntifa hakkı, hak sahibinin talebi, malın tamamen yok olması, sürenin bitmesi, hak sahibi gerçek kişinin ölümü ve tüzel kişinin infisahı ile sona eriyor...

İntifa hakkının sona ermesi!

İntifa hakkı sahibi olduğu kişiye ayrılmaz bir şekilde bağlı olan şahsi bir irtifak hakkıdır. İntifa hakkının sona ermesi nasıl olur? İntifa hakkının sona ermesi için gereken şartlar nelerdir? haberimizde yer alıyor..

İntifa hakkının sona erme halleri!

İntifa hakkı süreli olarak veya intifa hakkı sahibinin ölümü ile sona erer. Ancak bazı durumlarda intifa hakkının sona erme halleri mevcuttur. Bu haller nelerdir merak ediyorsanız haberimizi inceleyiniz..

Mehmet Akif Konutları'nda sona yaklaşılıyor!

Yenimahalle Belediyesi'nin kentsel dönüşüm projesinde sona yaklaşılıyor. Bin 92 gecekondunun yıkıldığı Mehmet Akif Ersoy Mahallesi'nde 3 bin 500 konutluk modern binalardaki çalışmaların yüzde 90'ı tamamlandı...

Levent Özdilek AVM projesi sona yaklaştı!

Havlu imparatoru Hüseyin Özdilek'in İstanbul'un kalbi Levent'teki 250 milyon dolarlık AVM, ofis ve otel yatırımı sona yaklaştı. Hüseyin Özdilek, "Bu artere önemli katkı sağlayacağız" dedi...

Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu Final Değerlendirme Süreci sona erdi!

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı işbirliğiyle ve Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığı desteği ile hayata geçirilen Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu Final Değerlendirme Süreci sona erdi...

Taksim-Yenikapı Metro Hattı projesinde sona yaklaşıldı!

Taksim-Yenikapı Metro Hattı projesinde sona yaklaşıldı. Haliç Metro Geçiş Köprüsü'nün gövdesi tamam. Başbakan 29 Ekim'de deneme seferi yapacak. 2011'de yeniden başlanan Haliç Metro Geçiş Köprüsü görücüye çıkıyor...

Tapu ipoteğinin sona erme nedenleri!

Tapu ipoteğinin sona erme nedenleri arasında taşınmazın yok olması, tescilin terkini, taşınmazın kamulaştırılması, alacağın sona ermesi ve sürenin dolması gibi süreçler yer alıyor. Tapu ipoteğinin sona ermesi Medeni Kanununun 883. maddesinde anlatılıyor..

Tapu ipoteğinin sona ermesi!

Tapu ipoteğinin sona ermesi Medeni Kanunun 883. maddesinde ‘ipoteğin terkinini isteme’ başlığı altında düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre “alacak sona erince ipotekli taşınmazın maliki,alacaklıdan ipoteği terkin ettirmesini isteyebilir.”

İntifa senedinin sona ermesi Haberi

İntifa senedinin sona ermesi

İntifa senedi!

İntifa senetleri, sahibine sadece malvarlıksal haklar sağlayan ve hisse senetlerinden farklı olarak herhangi bir payı temsil etmeyen kıymetli evrak niteliğindeki senetleridir. Bu durum, intifa senetlerinin hükümlerini düzenleyen, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (“TTK”) m. 503’ten anlaşılır. 


Hisse senetlerini iki şekilde ele almak mümkün..

1.Bedeli itfa edilen hisse sahiplerine, şirket alacaklılarına, kuruculara veya şirkete herhangi bir şekilde bazı yararlar sağlayan kimselere verilen, şirketin kazancına ve tasfiye karına katılma ya da sermaye arttırmalarında hisse alma hakkı veren, ancak ortak sıfatıyla azalık hakkı vermeyen kıymetli evraka bağlanması mümkün olan senetlere deniyor.


2. Bedelleri şirket tarafından ödenmiş bulunan pay sahiplerine safi kazanca, tasfiye neticesine iştirak veya yeni çıkartılacak hisse senetlerini alma haklarına sahip olmak üzere verilen hisse senetleri demen mümkün oluyor.


Bu hususla ilgili kanun maddesi...