15 / 05 / 2024

intifa ve irtifakın farkları nelerdir

intifa ve irtifakın farkları nelerdir

Hukuksal olarak kullanma hakları diyebileceğimiz irtifak hakkı ve başkasına ait olan bir gayrimenkulden tam yararlanma ve kullanma hakkı dediğimiz intifa hakkı sürekli birbirine karıştırılıyor. Peki intifa bir irtifak hakkı mıdır?

23 maddede site yönetimlerinde kat mülkiyeti ve irtifakının niteliği!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "site yönetimlerinde kat mülkiyeti ve irtifakının niteliği" konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

Efer Danışmanlık İnşaat Plastik ve Yangın Söndürme Sistemleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Efer Danışmanlık İnşaat Plastik ve Yangın Söndürme Sistemleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi Büyükçekmece'de 50 bin TL sermaye bedeli ile Ugıloy Rakhımova tarafından kuruldu.

İnşaatın Bugünü ve Yarını Konferansı 25 Eylül'de! 

İnşaatın Bugünü ve Yarını Konferansı 25 Eylül'de İstanbul'da gerçekleşecek. Konferansta sektörle ilgili çeşitli konu başlıkları ele alınacak. 

Yusuf Mert Yılmaz: Yatırım yapmaya ve ürün geliştirmeye devam edeceğiz!

Emlak sektörünü tek bir çatı altında birleştiren Hürriyet Emlak, yatırımlarını sürdürüyor. Hürriyet Emlak Pazarlama Direktörü Yusuf Mert Yılmaz, "Yatırım yapmaya ve ürün geliştirmeye devam edeceğiz" diyor...

Asya ve Avrupa'nın en büyük tema parkı Ankara'da açıldı! 

Asya ve Avrupa'nın en büyük tema parkı olan Wonderland Eurasia Ankara'da açıldı. Asya ve Avrupa'nın sentezi olarak tasarlanan dev tema parkta pek çok farklı konsept yer alıyor. 

Esenler Otogarı taşınacak ve dönüşecek!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Esenler Otogarı'nı, hızlıca taşınma ve dönüşmesini yapıp, yüksek teknoloji merkezine dönüştüreceklerini söyledi.

Muğla ve Aydın'da 9.2 milyon TL'ye inşaat karşılığı kiralama ihalesi!

Vakıflar Genel Müdürlüğü Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Muğla ve Aydın'da yer alan gayrimenkuller için yapım veya onarım karşılığı kiralama ihalesi düzenliyor. 

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ve ve fabrikaların akıbeti mecliste!

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ve fabrikaların akıbeti TBMM gündemine taşındı. CHP'li Barut, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...

MY Home Architecture Tasarım ve Dekorasyın Sanayi Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

MY Home Architecture Tasarım ve Dekorasyın Sanayi Ticaret Limited Şirketi Şişli'de 50 bin TL sermaye bedeli ile Beytullah Yazıcı ve Muhammed Yusuf Özçelik ortaklığında kuruldu.

Avcılar'a imar ve dönüşüm müjdesi!

Avcılar Belediye Başkan adayı Dr. İbrahim Ulusoy, ara vermeden çalıştığı yerel seçim projelerini anlattı. Ulusoy, Avcılar'a imar ve dönüşüm müjdesi verdi.

Gaziantep'te sanayide değişim ve dönüşüm başlıyor!

AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Gaziantep sanayisinin hedefinin değişim ve dönüşüm olduğunu söyledi. Koçer, proje kapsamında çalışmaların başladığını kaydetti.

İzmir ve Manisa’nın yeni imar planları onaylandı!

İzmir ve Manisa’nın geleceğini belirleyecek 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planları değişikliği onay gördü. Yeni imar planları İzmir ve Manisa’nın yatırım potansiyelini artıracak. 

Kayseri Bünyan'da değişim ve dönüşüm başladı!

Kayseri Bünyan Belediye Başkanı Şinasi Gülcüoğlu, bölgede hayata geçirilen projeler hakkında açıklamalarda bulundu. Gülcüoğlu, “Bünyan´da değişim ve dönüşüm devam ediyor” şeklinde konuştu.

intifa ve irtifakın farkları nelerdir Haberi

intifa ve irtifakın farkları nelerdir

İntifa bir irtifak hakkımı  mıdır?



İrtifak hakları, kanunda düzenlenmiş olup taşınır, taşınmaz malların kullanım haklarını içeren bir hak grubudur. İrtifak hakları bir taşınmaz üzerinde kullanım ve rıza gösermeyi, mülkiyet özgü bazı hakların kullanılmasından kaçındıran ayni hak olarak kurulan haklardır. İrtifak hakları şahsı bağlı ve eşyaya bağlı olmak üzere ikiye ayrılırlar.


İntifak hakkı ise bir başkasına ait olan taşınır taşınmaz mallar üzerinde tam yararlanma ve kullanma yetkisi tanıyan haklardır. Ancak intifak hakkı kurulması sürecinde kuru mülkiyetin sahibinin mülkiyet üzerindeki öz değerini kendisinde tutuluyor. Kuru mülkiyet sahibi mülkiyetin gerçek sahibi ancak yararlanı ve kullananı intifa hakkı sahibidir.



İntifa hakkı ile irtifak haklarının kesiştiği nokta ise, intifa hakkının şahsi irtifak haklarına ait olmasıdır. Şahsi irtifak haklarının özelliği ise şahıs lehine tesis edilmiş olmaları ve lehine...