15 / 05 / 2024

İrtifak hakkı bedeli nasıl tespit edilir

İrtifak hakkı bedeli nasıl tespit edilir

Taşınmaz sahibinin taşınmazını bir başkasının kullanmasına müsaade etmesine irtifak hakkı deniyor. İrtifak hakkı bedeli emlak vergisi esas alarak belirleniyor. Peki, irtifak hakkı bedeline indirim yapılabilir mi?

İrtifak hakkı bedeli nasıl belirlenir?

Gayrimenkul sahibinin, taşınmazı bir başkası tarafından kullanılmasına izin verdiği takdirde ortaya çıkan yararlanma hakkına irtifak hakkı deniyor. Peki, irtifak hakkı bedeli nasıl belirlenir?

Devremülk cayma bedeli nedir?

Yıl içerisinde farklı kişilerin kiralayabildiği ya da yılın belirli bir dönemi için satın alınabilen gayrimenkul tipine devremülk denir. Peki, devremülk cayma bedeli nedir? Devremülk cayma hakkı nedir?

Tapu rayiç bedeli nasıl öğrenilir?

Gayrimenkul alım ve satım işlemlerinde bilinmesi gereken husulardan biri de o gayrimenkul rayiç bedelidir. Peki, tapu rayiç bedeli nasıl öğrenilir? Rayiç bedel hesabı nasıl yapılır? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Bakırköy'de 17 milyon TL'ye kültür merkezi ve evlendirme dairesi yaptırılacak!

Bakırköy Belediye Başkanlığı, Bakırköy Osmaniye Mahallesi'nde kültür merkezi ve evlendirme dairesi yaptırıp, 29 yıllığına intifa hakkı bedeli ödemek suretiyle yapım ve işletilmesi işini ihale edecek. İşin muhammen yapım bedeli 17 milyon 24 bin 192 TL olarak belirlendi.

Terra Pizza'dan girişim fırsatı!

Pizza Pizza, yeni dönemde Terra Pizza ismiyle üç yıllık dönemde 350 şubeye ulaşmayı hedefliyor. Terra Pizza'da isim hakkı bedeli dahil, mağazaların yatırım maliyeti 500 bin ile 550 bin TL arasında değişiyor…

Bedelsiz franchise fırsatları!

Franchise veren markaların girişimcilerden bir defaya mahsus talep ettiği isim hakkı bedeli bazen yatırımcıyı oldukça zorlayan bir gider kalemi olabiliyor.

Avcılar Üniversite'de15 yıllığına irtifak hakkı tesis ihalesi!

Avcılar Belediye Başkanlığı, Avcılar Üniversite Mahallesi'nde bulunan inşaatı devam eden binanın İrtifak ve İntifa hakkı tesisini ihale edecek. İhalesi 11 Nisan'da gerçekleşecek.

İrtifak hakkı tesisi 2017!

İrtifak hakkı, taşınmaz lehine konulabiliyor. İrtifak hakkı, tapu kütüğüne tesis edilebiliyor. İşte irtifak hakkı tesisi 2017 işlemleri..

İş GYO'dan Kadıköy arsası satın alma bedeli hakkında açıklama!

İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı , Kadıköy İlçesi, İbrahimağa Mahallesi, Dinlenç Caddesi'nde bulunan arsanın yüzde 45 hissesinin satın alma değeri hakkında Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na açıklama yaptı.

Büyükçekmece'de 4.4 milyon TL'ye düğün salonu yaptırılacak!

Büyükçekmece Belediye Başkanlığı, Büyükçekmece Ulus Mahallesi'nde düğün salonu yaptırıp, 15 yıllığına irtifak ve intifa hakkı bedeli ödemek suretiyle işletilmesi işini ihale edecek. İşin muhammen yapım bedeli 4 milyon 414 bin 429 TL olarak belirlendi.

Şanlıurfa'da 49 yıllık irtifak hakkı tesis ihalesi 26 Aralık'ta!

Şanlıurfa Defterdarlığı, Şanlıurfa Eyyübiye ve Hilvan ilçelerinde bulunan iki adet arsanın irtifak hakkını 49 yıllığına tesis edecek. Söz konusu arsaların toplam bedeli 3 milyon 469 bin 291 TL olarak belirlendi.

Büyükçekmece Sosyal Tesisleri binası 3 milyon TL'ye ihale ediliyor!

Mülkiyeti Büyükçekmece Belediye Başkanlığı'na ait olan Büyükçekmece Sosyal Tesisleri binası 3 milyon 199 bin TL bedelle 15 yıl süreyle irtifak ve intifa hakkı bedeli ödemek suretiyle işletilme hakkı ihale edilecek.

Büyükçekmece Belediyesi'nden 4 milyon TL'ye düğün salonu ihalesi!

Büyükçekmece Belediye Başkanlığı Büyükçekmece Ulus Mahallesi, 221 ada 2 parsel üzerindeki Düğün Salonunu 15 yıl süreyle irtifak ve intifa hakkı bedeli ödemek suretiyle işletilme ihalesi gerçekleştirilecek.

Endüstri bölgelerinde kullanma izni bedeli belli oldu!

Hazine taşınmazlarının idaresi hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik 22 Eylül 2016 tarihinde 29835 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.Yönetmelik ile endüstri bölgelerinde kullanma izni bedeli belli oldu..

İrtifak hakkı bedeli nasıl tespit edilir Haberi

İrtifak hakkı bedeli nasıl tespit edilir

İrtifak hakkı bedeline indirim yapılabilir mi?

Gayrimenkul sahibi, ilgili mülkün bir başkası tarafından kullanılmasına izin verdiği zaman ortaya çıkan yararlanma hakkına irtifak hakkı deniyor. 


Bu hak, hak sahibine o taşınmaz üzerinde kullanma, yararlanma yetkisi sağlayan bir hak türü olarak ifade ediliyor. 


İrtifak hakkı tesisi için, ilgili gayrimenkulün bulunduğu il defterdarlıklarına, mal müdürlüklerine ve Maliye Bakanlığına hazırlanan bir dilekçe ile başvurulabiliyor.


İrtifak hakkı ve kullanma izni tahmini bedelleri Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmeliğin 12 inci maddesine göre belirleniyor. Peki, İrtifak hakkı bedeline indirim yapılabilir mi?


İrtifak hakkı bedeline indirim yapılabilir mi?

Mevcut irtifak hakkı tesis edilen yerlerden irtifak hakkı bedelinden indirim yapılıp yapılmayacağı hususu aşağıda açıklanmıştır.


Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmeliğin 12 inci maddesinde "Ancak, irtifak hakkı ve kullanma izinlerinde ilk yıl bedeli ihale bedeline, ikinci ve...