06 / 05 / 2024

İrtifak hakkı sahibi

İrtifak hakkı sahibi

İrtifak hakkının kurulması için tapu kütüğüne tescil edilmesi gerekiyor. İrtifak hakkının kazanılmasında ve tescilinde, aksi öngörülmüş olmadıkça taşınmaz mülkiyetine ilişkin hükümler uygulanıyor. İşte irtifak hakkı sahibinin hakları...

Mağdur ev sahibi: İstinafta sonuç hemen çıkmıyor, kiracıya bedavadan oturma hakkı veriliyor!

Mağdur bir ev sahibi istinafa giden dosyalar ile ilgili bir paylaşım yaptıı ve sonucun hemen çıkmadığına,kiracıya bedavadan oturma hakkı verildiğine dikkat çekti. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Ev sahibi olanlar dikkat! 3 ay süre tanındı

Tapu sahipleri dikkat. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM)'nde yer alan tapu ile ilgili kayıtlar için düzenleme çalışmaları başlatılıyor. Önalım hakkı sahibi paydaşlara gayrimenkul alıcısı tarafından satışın bildirilmesi durumunda önalım davasının açılması gerekiyor. İşte tüm ayrıntılar...

Kiralık araçlar hakkında Yargıtay'dan karar çıktı!

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi kiralık araçla otoyoldan ihlalli geçiş yapılması nedeniyle araç sahibi hakkındaki icra takibinin reddedilmesini, araç sahibinin ödeme yaptıktan sonra ücreti kiracıdan tahsil etme imkanı bulunduğu gerekçesiyle bozdu

Aile Bakanı resmen bizzat açıkladı! Ev sahibi kiracı fark etmez para ödemesi yapıldı şimdi hesabınıza tıklayın

Aile Bakanı tarafından ev sahibi ve kiracılara yönelik doğalgaz yardımı hakkında açıklamada bulunuldu. Bakan Yanık ödemelerin hesaplara geçmeye başladığını belirtti.

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiriyor! Buna dikkat edin, evinizden olmayın!

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde ev sahibi ve kiracı arasındaki tartışmaları kaleme aldı. Peki kiradaki evin satışında kiracının öncelikli alım hakkı var mı? İşte o sorunun yanıtı ve Tamer Heper'in konuyla ilgili yazısı...

Riskli Yapıyı Malik, Kiracı veya Sınırlı Ayni Hak Sahibi Olmaksızın Kullananlara Yardım Yapılması Kararında Değişiklik!

6306 Sayılı Kanun Kapsamında Riskli Yapıyı Malik, Kiracı veya Sınırlı Ayni Hak Sahibi Olmaksızın Kullananlara Yardım Yapılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar bugünkü 31855 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

İntifa hakkı başkasında olan gayrimenkule haciz gelir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Çocuk annesine kendisine ait dairede oturması için intifa hakkı vermiştir. Çocuğun vergi ve özel borçları için takip yapılmıştır. İntifa hakkı annesinde olan bu gayrimenkul haczedilebilr mi? İntifa hakkı sahibi anne, gayrimenkulden çıkarılabilir mi?' sorusunu cevapladı.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile 18 ila 72 aylık çocuk sahibi olan kadın tutuklu ve hükümlülerin apart daire şeklinde tasarlanan cezaevlerinde kalmaları amaçlanıyor.

Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile hak sahibi olan riskli yapı sahiplerine sunulacak net alanı 150 metrekare altındaki konutların inşaat ve taahhüt hizmetleri için katma değer vergisi oranının yüzde 1 olarak belirlenecek.

Gayrimenkulde intifa hakkı sahibi kira alabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper '66 yaşında emekli biriyim. Bir dükkanım var. Bu yerin intifa hakkını iki çocuğuma vermeyi düşünüyorum. Böyle bir durumda ilgili vergiler kime ait olur? Kira bedelleri bana mı ödenir, çocuklarıma mı?' sorusunu yanıtladı.

Aile konutunda borçsuz eşe itiraz hakkı verildi! 

Aile konutu olan bir taşınmazın tapuda sahibi olarak görünen eş, diğer eşin onayını almadan satış yapamıyor. Fakat aynı konut hacizle satılmak istendiğinde borçlu olmayan eşin bunu engelleme ya da satışı iptal ettirme fırsatı yoktu. Anayasa Mahkemesi borçsuz eşe itiraz hakkı tanıdı.

Kıbrıs Maraş’taki Sosyal Konut Projesiyle gençler sahibi olabilecek!

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, Bakanlığı’nın çalışmaları ile ilgili bilgi aktardı. Sosyal Konut Projesi hakkında açıklama yapan Bakan Baybars; “Kentte yaşayan ve ev sahibi olamayacak durumdaki kişiler de konut sahibi olabilecek” dedi.

Mersin'de 50 yıllık yolu kapatan arazi sahibi: Benim en doğal hakkım!

Mersin Erdemli'de geçtiğimiz günlerde vatandaşların 50 senedir kullandığı yolun özel mülk nedeniyle kapatılmasının ardından arazi sahibi Hasan Solaklı (38), yolun geçtiği bölgenin tapulu alanına girdiğini söyleyerek, "Bu en doğal hakkım" diye konuştu.

İrtifak hakkı sahibi Haberi

İrtifak hakkı sahibi

İrtifak hakkı sahibinin hakları!

İrtifak hakkının kurulması için tapu kütüğüne tescil edilmesi gerekiyor. İrtifak hakkının kazanılmasında ve tescilinde, aksi öngörülmüş olmadıkça taşınmaz mülkiyetine ilişkin hükümler uygulanıyor.


İrtifak hakkının zamanaşımı yoluyla kazanılması, ancak mülkiyeti bu yolla elde edilebilecek taşınmazlarda mümkün oluyor. Peki, irtifak hakkı sahibinin hakları nelerdir?


İrtifak hakkı sahibinin hakları 2015..

İrtifak hakkı sahibi, hakkının korunması ve kullanılması için gerekli olan önlemleri alabilir; ancak, hakkını yüklü taşınmazın malikine en az zarar verecek biçimde kullanmak zorundadır.


Yüklü taşınmazın maliki, irtifak hakkının kullanılmasını engelleyecek ya da zorlaştıracak davranışlarda bulunamaz.


İrtifaktan doğan yetki ve yükümlülükleri açıkça belirlediği ölçüde tescil, irtifakın kapsamını belirlemede esas oluşturur.


Tescilden açıkça anlaşılmadığı hâllerde kapsam, tescilin sınırları içinde, irtifak hakkının kazanılma sebebine veya uzun süreden beri davasız ve iyiniyetle kullanılış biçimine göre belirlenir.


İrtifak hakkının kullanılması...