06 / 05 / 2024

İrtifak hakkı sahibinin hakları nelerdir

İrtifak hakkı sahibinin hakları nelerdir

İrtifak hakkının kurulması için tapu kütüğüne tescil edilmesi gerekiyor. İrtifak hakkının kazanılmasında ve tescilinde, aksi öngörülmüş olmadıkça taşınmaz mülkiyetine ilişkin hükümler uygulanıyor. İşte irtifak hakkı sahibinin hakları...

Kiralık araçlar hakkında Yargıtay'dan karar çıktı!

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi kiralık araçla otoyoldan ihlalli geçiş yapılması nedeniyle araç sahibi hakkındaki icra takibinin reddedilmesini, araç sahibinin ödeme yaptıktan sonra ücreti kiracıdan tahsil etme imkanı bulunduğu gerekçesiyle bozdu

200 kiracısını icraya verdi, ev sahibinin oyununu avukat ortaya çıkardı

Ankara'da bir sitede 200 kiracısına 5 yıl geriye dönük olarak TEF-TÜFE zam oranı farkı isteyen ve kiracıları hakkında icra işlemi başlatan ev sahibinin oyunu mahkemede ortaya çıktı.

Kardeşler devredilmiş gayrimenkulde hak iddia edebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, babasının evini kendisine sattığını belirten okuyucu, tapuda intifa hakkı sahibinin babası, malikin kendisinin olduğunu aktardı. Okuyucu, babasının vefatı dairenin mülkiyetinin kendisine geçip geçmeyeceğini sordu. 

Sınırdaş arazi sahibinin ön alım hakkı kaldırıldı!

Tarımsal arazilerin satılması durumunda yan parsel yani sınırdaş arazi maliklerine verilen önalım hakkı kaldırıldı. 

Ev sahibinin sorgusuz tahliye hakkı var mı?

Posta Gazetesi yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun ''Kira artışında anlaşılmaması durumunda ev sahibinin sorgusuz tahliye hakkı var mı? Kiracının belli başlı hakları nelerdir?'' sorusuna yanıt verdi.

Nurol GYO 15 pay sahibinin hakkını 2.2 milyon TL'ye aldı!

Nurol GYO Olağan Genel Kurul toplantısına katılıp gündem maddesine olumsuz oy vererek muhalefet şerhini toplantı tutanağına işleten 15 pay sahibinin tamamı ayrılma haklarını kulladı 1 milyon TL nominal değerli pay Nurol GYO tarafından 2.2 milyon TL bedel karşılığında devralındı...

8 soruda oturma hakkı nedir?

Oturma hakkı, Medeni Kanun gereğince, "konut" olarak yararlanma hakkı oluyor. Peki, oturma hakkı nasıl kurulur? Oturma hakkı sahibinin hakları nelerdir?

Avcılar Üniversite'de15 yıllığına irtifak hakkı tesis ihalesi!

Avcılar Belediye Başkanlığı, Avcılar Üniversite Mahallesi'nde bulunan inşaatı devam eden binanın İrtifak ve İntifa hakkı tesisini ihale edecek. İhalesi 11 Nisan'da gerçekleşecek.

İrtifak hakkı tesisi 2017!

İrtifak hakkı, taşınmaz lehine konulabiliyor. İrtifak hakkı, tapu kütüğüne tesis edilebiliyor. İşte irtifak hakkı tesisi 2017 işlemleri..

Daire sahibinin binada yasal hakkı bulunur mu?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Daire sahibinin binada yasal hakkı bulunur mu?'' sorusunu yanıtladı. İşte Heper'in o yazısı....

İntifa hakkının terkini davası nasıl açılır?

İntifa hakkı süreli veya hak sahibinin hayatı boyunca tanınabiliyor. Sürenin sona ermesi, vazgeçme yada ölüm gibi durumlarda intifa hakkı da bitmiş oluyor. Peki, intifa hakkının terkini davası nasıl açılır?

İntifa hakkı terkin dilekçesi!

İntifa hakkı süresi, hak sahibinin ölümü ile sona eriyor. İntifa hakkının terkini için bir dilekçe ile Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açılabiliyor. İşte intifa hakkı terkin dilekçesi..

İntifa hakkı sahibi dava açabilir mi?

İntifa hakkı sahibinin taşınmazı kiraya verdiğini düşünelim. Bu kişi kanundaki gerekçeler ile kiracısından tahliyesini isteyebilir mi? Yoksa kiracıyı tahliye etme hakkı kuru mülkiyet sahibinde midir?

İrtifak hakkı sahibinin hakları nelerdir Haberi

İrtifak hakkı sahibinin hakları nelerdir

İrtifak hakkı sahibinin hakları!

İrtifak hakkının kurulması için tapu kütüğüne tescil edilmesi gerekiyor. İrtifak hakkının kazanılmasında ve tescilinde, aksi öngörülmüş olmadıkça taşınmaz mülkiyetine ilişkin hükümler uygulanıyor.


İrtifak hakkının zamanaşımı yoluyla kazanılması, ancak mülkiyeti bu yolla elde edilebilecek taşınmazlarda mümkün oluyor. Peki, irtifak hakkı sahibinin hakları nelerdir?


İrtifak hakkı sahibinin hakları 2015..

İrtifak hakkı sahibi, hakkının korunması ve kullanılması için gerekli olan önlemleri alabilir; ancak, hakkını yüklü taşınmazın malikine en az zarar verecek biçimde kullanmak zorundadır.


Yüklü taşınmazın maliki, irtifak hakkının kullanılmasını engelleyecek ya da zorlaştıracak davranışlarda bulunamaz.


İrtifaktan doğan yetki ve yükümlülükleri açıkça belirlediği ölçüde tescil, irtifakın kapsamını belirlemede esas oluşturur.


Tescilden açıkça anlaşılmadığı hâllerde kapsam, tescilin sınırları içinde, irtifak hakkının kazanılma sebebine veya uzun süreden beri davasız ve iyiniyetle kullanılış biçimine göre belirlenir.


İrtifak hakkının kullanılması...