Ev sahibinin sorgusuz tahliye hakkı var mı?
Posta Gazetesi yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun ''Kira artışında anlaşılmaması durumunda ev sahibinin sorgusuz tahliye hakkı var mı? Kiracının belli başlı hakları nelerdir?'' sorusuna yanıt verdi.
Posta Gazetesi yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun ''Kira artışında anlaşılmaması durumunda ev sahibinin sorgusuz tahliye hakkı var mı? Kiracının belli başlı hakları nelerdir?'' sorusunu cevaplandırdı.
Şu anki evimde 10 senedir kiracıyım. 10 sene önce ilk kira sözleşmesi yapılırken bir arkadaşım kefil olmuştu. Sözleşme, hazır kira sözleşmesi ve özel bir şart içermiyor. Tüm ödemelerimi banka havalesi ile yapıyorum. Ev sahibim 2 sene önce vefat edince ödemeleri mirasçılarına payları oranında ayrı ayrı yapıyorum; 3 evlat, 1 anne. Ev sahibinin vefatından sonra mirasçılarıyla yeni sözleşme düzenlenmedi.
Bu gerekli miydi? Mirasçılardan biri olası bir zam oranı veya başka anlaşmazlık durumunda tahliyemi tek başına talep edebilir mi? Kiracı ve kiralayan arasındaki sözleşmenin her sene kendiliğinden yenilendiği kabul edildiğinde kefillik de uzamış olur mu? Kira artışında anlaşamazsak ev sahibinin sorgusuz tahliye hakkı var mı? Kiracının belli başlı hakları nelerdir? B.B.
Eh doğrusu soru o kadar uzun ki yanıta yer kalmadı. Şöyle özetliyeyim.
- Ev sahibinin vefatından sonra yeni bir sözleşme yapmak gerekmiyor, eskisi devam ediyor.
- Mirasçıların şu andaki mülkiyet durumu elbirliği mülkiyeti. Dolayısıyla tüm taleplerin hep birlikte yapılması lazım. Aksi halde geçerliliği yok.
- Kira sözleşmesinin uzaması durumunda kefilliğin de uzaması söz konusu olmaz. Kira sözleşmesinin ilk yapıldığı tarihte belirlenen süresi dolduğunda kefilin kefaleti biter. Bitmemesi için özel şartlar ve hükümler gerekir ki basit hali ile piyasada hazır kira sözleşmelerinde bu madde görülmüyor.
- Kira artışı konusunda taraflar arasında çıkacak ihtilaf tahliye nedeni değildir. Olsa olsa dava konusu yapılır, kira tespitinin mahkemece yapılması istenir.