09 / 05 / 2024

İrtifak hakkı tapu tescili nasıl olur

İrtifak hakkı tapu tescili nasıl olur

Gayrimenkul sahibi, ilgili mülkün bir başkası tarafınsan kullanılmasına izin verdiği takdirde,irtifak hakkını vermiş oluyor. Bu hak tapuya tescil edilebiliyor. Peki, irtifak hakkı tapu tescili nasıl olur?

Hisseli tapu sahipleri dikkat! Hakkınızı kaçırmamak için mutlaka bunu yapın!

Hisseli tapu sahiplerinin beklediği haber geldi. Evde hissesi olanlar, ev satıldığında hakkını nasıl alabilir? İşte merak edilen bu sorunun yanıtı…

Tapu Planlarında Yanılma Sınırının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik!

Tapu Planlarında Yanılma Sınırının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik bugünkü 31966 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte detaylar...

Tapu ve Kadastro Verilerinin İşlenmesi ve Elektronik Ortamda Yapılacak İşlemler Hakkında Yönetmelik 2022!

Tapu ve Kadastro Verilerinin İşlenmesi ve Elektronik Ortamda Yapılacak İşlemler Hakkında Yönetmelik bugünkü 31860 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tapu Sicil Müdürlüklerince Düzenlenen Resmi Senetlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik!

Tapu Sicil Müdürlüklerince Düzenlenen Resmi Senetlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 30825 sayılı Resmi gazetede yayımlandı.

Tapu kayıt örneği verilmesinde harç hakkında genelge!

Tapu kayıt örneği verilmesinde harç hakkında genelge gereğince, harç tahsil edilmeyen murislerden de tapu kayıt örneği ücretinin alınması gerekiyor...

İrtifak hakkı tesisi 2017!

İrtifak hakkı, taşınmaz lehine konulabiliyor. İrtifak hakkı, tapu kütüğüne tesis edilebiliyor. İşte irtifak hakkı tesisi 2017 işlemleri..

Bazı illerde Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlükleri kurulması hakkında karar!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün Taşra Teşkilatında Düzenleme Yapılması Hakkında Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu kararname ile bazı illerde yeni bölge müdürlükleri kuruldu..

İntifa hakkı tesisi tapu harcı 2016!

İntifa hakkı, bir gayrimenkul üzerinde tesis edilebilen haklar arasında yer alıyor. Bu hak tesis edilirken tapuda belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. Peki, intifa hakkı tesisi tapu harcı 2016 ne kadar?

Tapu tescili isteme hakkı!

Taşınmaz mülkiyetinin kazanılması, tescille oluyor. Tescil davası, Hazineye ve ilgili kamu tüzel kişilerine veya varsa tapuda malik gözüken kişinin mirasçılarına karşı açılır. Peki, tapu tescili isteme hakkı kimdedir?

İntifa hakkı tesisi tapu harcı 2015!

İntifa hakkının tesisi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Peki, intifa hakkı tesisi için gerekli belgeler nelerdir? İntifa hakkı tesisi tapu harcı 2015 ne kadar?

Hisseli tapu şufa hakkı davası nasıl açılır?

Paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payım tamamen veya kısmen üçüncü kişiye sarması halinde, diğer paydaşlar önalım hakkım kullanabiliyor. Peki, hisseli tapu şufa hakkı davası nasıl açılır?

Tapu tahsis belgesi ile mülkiyet hakkı nasıl alınır?

İmar ve gecekondu mevzuatı çerçevesinde; hazine ,belediye, ve il özel idarelerinin sahip oldukları taşınmazlara verilen belgeye tapu tahsis belgesi deniyor. Peki, tapu tahsis belgesi ile mülkiyet hakkı nasıl alınır?

Tapu tahsis belgesi devredilebilir mi?

Tapu tahsis belgesinde tahsis edilen gayrimenkulün doğrudan doğruya ilgiliye mülkiyet hakkı vermiyor. Peki, tapu tahsis belgesi devredilebilir mi?

İrtifak hakkı tapu tescili nasıl olur Haberi

İrtifak hakkı tapu tescili nasıl olur

İrtifak hakkı tapu tescili nasıl olur?

Bir taşınmaz mal üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan hakka irtifak hakkı deniyor. Sözlükte "irtifak kelimesi yaslanmak, faydalanmak; dayanılan, faydalanılan şey" anlamlarına geliyor.  İrtifak hakkı ise, fıkıhta bir gayrimenkul üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulabilen ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan aynî hak olarak ifade edilyor. İrtifak hakları, istifade edenler bakımından şahsî irtifaklar ve aynî irtifaklar şeklinde ikiye ayrılıyor.  


İrtifak hakkı kısmen ferdîleştirilmiş, belirli bir kişiye tahsis edilmiş ise bunlara şahsî irtifak deniyor. Şahsî irtifaklardan intifâ ve süknâ hakkı gibi, zarûrî olarak şahsa bağlı kurulan irtifak hakları başkasına devredilemiyor ve miras bırakılamıyor.İrtifak bir diğer gayrimenkul lehine de kurulabiliyor. Bu takdirde aynî irtifak...