07 / 05 / 2024

irtifak tapu ne demek

irtifak tapu ne demek

Satışa konu olan yapılar irtifaklı tapu olabiliyor. Peki kat irtifaklı tapu ne demektir? İrtifaklı tapu neden kat mülkiyetine çevrilemez? İşte Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan yasal esaslar..

Tapuda intifa hakkı ne demek? İntifa hakkı nedir?

İntifa hakkı, gayrimenkul konusunda pek çok kişi tarafından merak edilen bir kavramdır. İntifa hakkının ne anlama geldiğini ve devredilebilir mi yoksa devredilemez mi gibi sorular, bu kavramla ilişkili olduğu için net bir cevap aranmaktadır. Peki intifa hakkı nedir ve tapu ne anlama gelir?

Kat irtifakı tapu ne demek? Konutta Kat irtifakı ne demek? Kat irtifakı olan ev alınır mı?

Son zamanlarda konut alıcıları arasında merak uyandıran konulardan biri 'kat irtifakı tapusu' oldu. Peki, kat irtifakı olan ev alınır mı? Kat irtifaklı daire kiraya verilir mi? Kat mülkiyeti ve kat irtifakı arasındaki fark nedir?  İşte ayrıntılar...

Hisseli tapuya dair bilinmeyen kalmasın! Tapu durumu hisseli tapu ne demek, Hisse tapulu ev alınır mı?

Hisseli tapuya sahip ülkemizde pek çok kişi bulunmaktadır. Bu hisseli tapu sahipleri de bazı hususları araştırıyor. İşte o sorulardan bazıları ve yanıtları!

Kök tapu ne demek?

Kök tapu, tapulara esas olarak kullanılan ve Cumhuriyet dönemi öncesine dayanan tapu kayıtları olarak biliniyor. Peki, Kök tapu ne anlama geliyor? Kök tapu ne işe yarar? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Zilliyet tapu nedir? Zilliyet tapu ne anlama geliyor?

Zilliyet, fiilen kullanım hakkı bulunması anlamına gelen bir ifade olarak karşımıza çıkıyor. Yani bu hak sayesinde bir maddenin üzerindeki hakimiyet hakkı belirleniyor. Peki, Zilliyet tapu nedir? Zilliyet tapu ne anlama geliyor? İşte tüm detaylar...

2020'de ev alanlar ne kadar tapu harcı ödeyecek?

2020 yılında ev alma hayali gerçek olanlar tapudaki devir işlemi için ne kadar tapu harcı ödeyecek? Tapu harcı indirimiyle ne kadar, indirim bittikten sonra ne kadar harç ödenmesi gerekecek? İşte tapu harçları 2020...

2020 tapu harcı ne kadar olacak? 

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2020 için vergi, harç ve cezalar için yeniden değerleme yaptı. Peki 2020 tapu harcı ne kadar olacak? 

Tapu harcına 2020'de ne kadar zam yapılacak?

Yeniden değerleme oranının yüzde 22.58 olarak belirlenmesiyle birlikte harç, vergi ve cezalarda 2020 yılı başından itibaren artış meydana gelecek. Peki tapu harcına 2020'de ne kadar zam yapılacak? İşte yanıtı..

Borç yokken verilen ipotekli tapu için ne yapılabilir?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Bir projeden 2014’te iki daire aldım. Hiçbir borcum yok ama bana ipotekli tapu verdiler. Şimdi bana bankaya dava açmam gerektiğini söylüyorlar Siz ne dersiniz? ' sorusunu yanıtladı

Tapu harcı indirimi ne zaman sona erecek?

KDV ve tapu harcı indirimlerinin süresi 31 Mart 2019 tarihinde dolmuştu. Ancak daha sonra bu indirim uzatılmıştı. KDV ve tapu harcında indirim uygulaması ne zaman sona erecek? 

Tapuda hangi belgeler gerekli? Tapu masrafları ne kadar?

Gayrimenkullerin alım satım işlemi sonrasında doğan tapu devir işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Peki tapuda hangi belgeler gerekli? Tapu masrafları ne kadar?

Konutta KDV ve tapu harcı indirimi ne zaman bitiyor? 

KDV ve tapu harcında indirim uygulaması ne zaman sona erecek? Konut satışlarında KDV oranı yüzde 8, tapu harçlarında ise yüzde 3 indirim oranı yıl sonuna kadar devam edecek.

Konutta KDV ve tapu harcı indirimi ne zaman bitiyor?

Geçen yıl piyasalarda yaşanan dalgalanmaları hafifletmek için geçici olarak üç aylığına getirilen KDV ve tapu harcında indirim uygulaması ne zaman sona erecek?

irtifak tapu ne demek Haberi

irtifak tapu ne demek

İrtifaklı tapu ne demektir?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince taşınmaz mallar üzerinde kat mülkiyetinden önce kat irtifakı kurulabiliyor. Kat irtifakı kurulduktan sonra inşaatın tamamlanması halinde kat mülkiyetine geçilebiliyor. Binanın ruhsatına uygun bir şekilde yapılmaması halinde binaya iskan belgesi verilmiyor. İskan verilmeyen binaya kat mülkiyeti tapusu alınamıyor ve bu nedenle yapı kat irtifaklı olarak kalıyor.


Bu şekilde inşaat çalışmaları tamamlanmış ancak, birtakım sorunlar nedeni ile iskan belgesi alınmamış yapıların tapusu irtifaklı olarak kalıyor.


Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, irtifaklı tapu alma işlemleri şu şekilde sıralanıyor:


Henüz yapı yapılmamış veya yapısı tamamlanmamış bir arsa üzerinde kat irtifakının kurulması ve tapu siciline tescil edilmesi için o arsanın malikinin veya bütün paydaşlarının buna ait istem ile birlikte 12 nci maddenin (a) bendine uygun olarak düzenlenen proje ile (b) bendindeki...