30 / 04 / 2024

iskan ruhsatını kim alır

iskan ruhsatını kim alır

Ruhsatı alınmış binalar için İmar Müdürlüğü'nden alınan belgeye oturma ruhsatı deniyor. Yapı hakkında tüm bilgilere oturma ruhsatında yer veriliyor. Peki, oturma ruhsatını kim alır?

İskan ruhsatı nereden alınır?

Ruhsatlı binalar için, binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını belirten; ruhsat bilgilerini, tapu kaydını, bağımsız bölümlerin cinslerini gösteren belgeye iskan ruhsatı deniyor. Peki, iskan ruhsatı nereden alınır?

İskan ruhsatını kim alır?

İskan belgesi, söz konusu yapının tasdiklenen projesine uygun yapılması dahilinde veriliyor. Peki iskan ruhsatını kim alır, detayları...

Daire alırken iskan masrafını kim öder?

İskan masrafına dair pek çok kişi aynı soruyu sormaktadır. Bir mülk alırken iskan masrafını kim öder? İşte merak edilen o detaylar!

Emlak Konut GYO Balıkesir projesinin ruhsatını aldı!

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yaptığı açıklamada Balıkesir Altıeylül projesinin ruhsatını aldığını belirtti. 

Arsa tapu masrafı ne kadar? Arsa tapu harcını kim öder?

Arsa alım satım işlemlerinde belirli oranda tapu harcı ödemesi yapılması gerekiyor. Tapu dairelerinde gerçekleştirilen bu işlemlere tapu masrafı da deniyor. Peki, arsa tapu masrafı ne kadar? Arsa tapu harcını kim öder? İşte tüm detaylar...

Konut ekspertiz masrafını kim öder?

Konut satın alırken krediye başvurulması halinde bankalar ekspertiz raporuna göre kredi verir. Bu aşamada çıkan masrafın kime ait olduğu merak ediliyor. Peki, konut ekspertiz masrafını kim öder?

Daire alırken iskan masrafını kim öder?

İnşaatı bitmemiş bir yapıdan konut satın alanların karşısına iskan masrafı gibi masraf da çıkabiliyor. Peki, daire alırken iskan masrafını kim öder?

Ev alırken tapu masrafını kim öder?

Ev satın alma aşamasında olan kimseler bazı masrafları tek başına, bazı masrafları ise satıcıyla beraber öder. Peki, ev alırken tapu masrafını kim öder?

Kapıcının tazminatını kim öder?

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında kapıcı tazminatını kaleme aldı. Peki kapıcının tazminatını kim öder?

Tapu harcını kim öder, alıcı mı öder?

Tapu alım satım işlemlerinde ortaya çıkan masrafın kim tarafından ödeneceği merak ediliyor. Kanunen tapu harcını kim öder, alıcı mı öder?

Bozulan asansörün parasını kim karşılar?

Posta köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda yeni taşındığı evde asansör parçalarının değişmesi gerektiğini belirten okuyucu bozulan asansörünün parasını kim karşılayacağını sordu. İşte o sorununu yanıtı...

İnşaat iskan ruhsatı dilekçesi 2021!

Bir arsa üzerinde bulunan yapının inşaat çalışmalarının tamamlanması durumunda inşaat iskan ruhsatı, belediyenin imar birimine bir dilekçe ve gerekli belgeler ile başvurularak alınıyor. Peki inşaat iskan ruhsatı dilekçesi 2021 nasıl hazırlanıyor?

KİPTAŞ, Eyüp dönüşüm projesinin ruhsatını aldı!

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, önceki gün yaptığı açıklamada Eyüp'te hayata geçirilecek kentsel dönüşüm projesi için ruhsatın alındığını duyurdu.

Tapu masrafı ne kadar? Tapu masrafını kim öder?

Tapu harcı gayrimenkul alım ve satım işlemleri sırasında alıcıdan da satıcında tahsil ediliyor. Peki tapu masrafı ne kadar? Tapu masrafını kim öder? İşte tüm merak edilenler...

Tapu harcını kim öder? Nasıl hesaplanır?

Tapu harcı veya tapu masrafı, satışı gerçekleştirilen tüm gayrimenkuller için tapuda beyan edilen satış bedeli yıl sonuna kadar yüzde 3'e indirildi. Peki tapu harcını kim öder? Nasıl hesaplanır? İşte tüm detaylar...

iskan ruhsatını kim alır Haberi

iskan ruhsatını kim alır

Oturma ruhsatını kim alır?

Oturma ruhsatı, yapının imşaat çalışmaları tamamlandıktan sonra belediyeden alınması gereken yapı kullanma izni olarak ifade ediliyor. 


Oturma ruhsatı,  inşaat çalışmaları sona eren ve tasdikli projesine uygun olarak inşa edilen binada yasal olarak oturuma izin verildiğini gösteriyor.


Yapıya oturma ruhsatı alınabilmesi için yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve  inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor. Peki, oturma ruhsatını kim alır?


Normal şartlarda, oturma ruhsatını müteahhitin alması gerekiyor. Bu hususun müteahhit ile yapılan sözleşemede de özellikle belirtilmesi gerekiyor. Konuyla ilgili Yargıtay kararı aşağıda yer alıyor;


T.C.

YARGITAY

15. Hukuk Dairesi


E:2003/2495

K:2003/5405

T:12.11.2003


ESER SÖZLEŞMESİ

İSKAN MÜSADESİNİN ALINMAMIŞ OLMASI

YÜKLENİCİNİN SORUMLULUĞU


Yüklenici, sözleşmeye uygun olarak binayı iskan izni alınmış şekilde tamamlamadığı sürece, iş bedeli olarak kararlaştırılan arsa tapusunu istemeye haklı...