28 / 04 / 2024

Konut ekspertiz masrafını kim öder?

Konut ekspertiz masrafını kim öder?

Konut satın alırken krediye başvurulması halinde bankalar ekspertiz raporuna göre kredi verir. Bu aşamada çıkan masrafın kime ait olduğu merak ediliyor. Peki, konut ekspertiz masrafını kim öder?



Konut kredisi kullanırken, evin satış bedeli üzerinden değil ekspertiz tarafından belirlenen değeri üzerinden kredi tutarı çıkıyor. Bu aşamada bankalar kendi ekspertiz uzmanlarını görevlendirdiği gibi anlaşmalı kurumlar ile de çalışabiliyor. Başvuru sahibi kendi istediği bir yere de ekspertiz yaptırabiliyor. 

Konut ekspertiz raporunda evin gerçek değeri tespit eidliyorr. Bunun için yetkili kişi ya da kurumlar aracılığıyla birtakım analizler yapılıyor. Ekspertiz raporunda belirlenen değerde konutun konumu, komşu konutların mevcut değeri, büyüklüğü, yaşı ve inşaat bitmediyse inşaatın yüzde kaçının bitirildiği gibi unsurlara bakılıyor.

Konut ekspertiz masrafını kim öder?

Gayrimenkulün piyasa değerini belirleyen ekspertiz raporu incelemenin ardından bankaya 7 iş günü içinde teslim ediliyor. Sonra banka, kredi ile ilgili onay ya da red kararını bildiriyor. Bu aşamada çıkan masrafın kime ait olduğu merak ediliyor. Peki, konut ekspertiz masrafını kim öder?


Geri Dön