30 / 04 / 2024

iskanı olmayan daire satılır mı

iskanı olmayan daire satılır mı

Yapı inşaatı tamamlanmış evlerde oturumun başlayabilmesi için iskan izninin alınması gerekiyor. Peki, iskan belgesi alınmazsa ne olur? İskansız ev satılır mı? Satılamaz mı? İşte yanıtı..

Yabancıya gayrimenkul satışında güvenilir olmayan ilanlar arttı! İstanbul'da olmayan otelden daire satılıyor!

Emlak karşılığı konut satışı Türkiye içinde veya dışında yaşayan yabancılara yönelik de güvenilir olmayan ilanların çoğalmasına sebep oldu. Bir otelin adı kullanılarak verilen ilanda odalar devre mülk gibi satışa sunuluyor ve karşılığında vatandaşlık vaat ediliyor. İşte detaylar...

Daire alırken iskan masrafını kim öder?

İskan masrafına dair pek çok kişi aynı soruyu sormaktadır. Bir mülk alırken iskan masrafını kim öder? İşte merak edilen o detaylar!

İskan belgesi olmayan ev alınır mı?

Konut alırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de evin oturma izninin olup olmadığıdır. Oturma izni olan evler için iskan belgesi veriliyor. Peki, iskan belgesi olmayan ev alınır mı? İşte tüm detaylar..

Bir evin iskanı olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Herhangi bir daire ya da dükkan satın almayı düşünüyorsanız, ilgili gayrimenkulün iskan durumunu araştırmanız son derece önem teşkil ediyor. Peki, bir evin iskanı olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Daire alırken iskan masrafını kim öder?

İnşaatı bitmemiş bir yapıdan konut satın alanların karşısına iskan masrafı gibi masraf da çıkabiliyor. Peki, daire alırken iskan masrafını kim öder?

Kat mülkiyeti olmayan daire alınabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde belediyede iskanlı görünen ancak kat irtifaklı olan dairenin satın alınmasının sorun yaratıp yaratmayacağını kaleme aldı. 

12 metrekarelik penceresiz evin kirası 1200 TL!

Kadıköy'de 5 katlı binanın bodrumunda 1 odalı 12 metrekarelik penceresi olmayan daire için kiralık ilanı verildi. Daire için aylık 1200 TL isteniyor. 

İskansız ev için konut kredisi nasıl çekilir? 

Ev sahibi olmak isteyenler ancak almak istedikleri ev için iskanı olmayan vatandaşlar iskansız ev için konut kredisi veren bankaları araştırıyor. Peki,  iskansız ev için konut kredisi alınabilir mi? İşte detaylar...

Kat mülkiyeti olmayan daire için dava açılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun '2005’te gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ile daire aldım. sözleşmede satış bedelinin tamamının alındığı yazılı olduğu halde ilave para istenildi. Kat irtifak tapusu var ama kat mülkiyeti tesis olunmadı. Bunun için ne yapabilirim?' sorusunu yanıtladı.

Kat mülkiyeti tesisi için iskan izni alınır mı?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kooperatif tarafından 24 daireli bir apartman yapıldı, 2 dairesi kooperatifin, geri kalanlar ortakların oldu. Zamanında iskan alınsaydı 8.000 TL masraf gerekiyordu, şimdi 110.000 TL ödedik. Biz bu 2 daire için ne yapabiliriz?' sorusunu yanıtladı.

İmar barışı şartları nelerdir?

İmar barışı kapsamında verilecek Yapı Kayıt Belgesi ile iskanı olmayan yapılara iskan belgesi alınabilecek. Peki, imar barışı şartları nelerdir? İmar barışının istisnaları nelerdir?

İmar barışı çıktı mı?

İmar barışı ile iskanı olmayan yapıların kayıt altına alınması amaçlanıyor. Peki, imar barışı çıktı mı? İmar barışı ne zaman yürürlüğe giriyor?

Banka kredili dairenin sözleşmesi feshedilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu zamanında teslim olmayan daire için satış sözleşmesinin feshinde zararını kimin karşılayacağı sorusuna yanıt verdi...

iskanı olmayan daire satılır mı Haberi

iskanı olmayan daire satılır mı

İskansız ev satılır mı?

Yapı inşaatı tamamlanmış evlerde oturumun başlayabilmesi için iskan izninin alınması gerekiyor. Bu izin müteahhit tarafından gerekli belgelerin düzenlenmesi ile belediyeye yapılacak müracaat sonrasında alınıyor.


İskan izninin alınabilmesi için ise yapının projesine uygun bir şekilde ve zamanında tamamlanması gerekiyor. 


İskan belgesi alabilmek için, ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve  inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor.


Bu koşullara uygun yapı için iskan belgesi düzenlenebiliyor. Peki, iskan belgesi alınmazsa ne olur? İskansız ev satılır mı? Satılamaz mı?


İskansız evlerin satışı yapılabiliyor. Ancak, iskan ruhsatı bulunmayan kat irtifak tapulu binalardan konut satın alanlar, imar mevzuatı gereği bir kısım kamu hizmetlerinden yararlanamama ( doğalgaz, elektrik-su aboneliği vb..) gibi yoksunluklar...