02 / 05 / 2024

izmir arkeolojik alan müzeleri

izmir arkeolojik alan müzeleri

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Doğaner: " Biz taşınabilir raporu verdik. Bizim için önemli olan firma değil taşınmadığı halde mozaiklerin başına gelecekler" dedi...

Çeşme'de arkeolojik sit alanının korunması için alınacak tedbirler mecliste!

13 Ağustos 2020 tarihinde İzmir ilinin Çeşme ilçesinde yaşanan yangın sonrasında arkeolojik sit alanının korunması için Bakanlığın alacağı tedbirler meclis gündemine taşındı. CHP'li Serter, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Pirre Merdan 1. derece sit alanı ilan edildi!

Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Mardin'in Artuklu ilçesinde yer alan arkeolojik alanın, 1'inci derece sit alanı ilan edilmesine karar verdi.

Urla Gülbahçe arkeolojik sit alanı imar planı askıda!

İzmir Urla İlçesi, Gülbahçe Mahallesi, 1. ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı'na ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı askıya çıkarıldı...

Çorum İskilip'te arkeolojik sit alanı ilan edildi!

İskilip Kuz Köy ve Harun Köy arası Kızlan mevkiinde bulunan tarihi alanda tamamlanan araştırmalar sonucunda; 23.000 metrekare alan Arkeolojik Sit Alanı ilan edilerek Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Mirası olarak tescillendi.

İzmir Urla Airai antik kent sit alanına boru döşendi!

İzmir Urla’da Airai antik kentinin bulunduğu 1. derece arkeolojik sit alanının ortasına beton boru döşediler.

Küçükçekmece 3. derece arkeolojik sit alanının planları ilkelere uygun değil mi?

Küçükçekmece Gölü kıyısındaki arkeolojik sit alanının güneybatısında Mimar Sinan Köprüsü bağlantı yolu bulunuyor. Bilirkişi raporunda, imar planıyla ilgili kentsel doku ile bütünlük arz edecek stratejinin belirlenmediği vurgulandı.

Düzce'de imar planı ile arkeolojik alan ön plana çıkacak!

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile Düzce Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından yürütülen Koruma Amaçlı İmar Planı, Belediye Meclisinden de oy birliğiyle kabul gördü.

Arkeolojik sit alanı kamulaştırma!

Sit alanları koruma altına alınmış yapılaşmaya izin verilmeyen, izinlerin ise belirli şartlar altında verildiği alanlar olarak karşımıza çıkıyor. Peki, arkeolojik sit alanı kamulaştırma nasıl yapılır?

1. derece arkeolojik sit alanında yapılaşma!

Korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanlarına 1. derece arkeolojik sit alanı deniyor. Peki, bu alanlarda yapılaşmaya izin verilir mi? İşte, 1. derece arkeolojik sit alanında yapılaşma!

Doğanşehir'de 3.derece arkeolojik sit alanı iptal kararı!

Malatya İli, Doğanşehir İlçesi’nde bulunan bölgede yapılan incelemeler sonucunda 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı şerhinin kaldırılmasına karar verildi. Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı.

Çanakkale Gelibolu'da 3.derece arkeolojik sit alanı kararı!

Çanakkale İli, Gelibolu İlçesi'nde bulunan bölgede yapılan incelemeler sonucunda 3.derece arkeolojik sit alanı kararı verildi. Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı.

Ağrı Doğubayazıt'ta 5 bölgede sit alanı kararı!

Ağrı İli, Doğubayazıt İlçesi'nde bulunan 5 bölgede yapılan incelemeler sonucunda 1.derece arkeolojik sit alanı kararı verildi. Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı.

Bitlis'te 3 bölgede sit alanı kararı!

Bitlis İli, Ahlat ve Güroymak ilçelerinde belirlenen bölgelerde yapılan incelemeler sonucunda 1. derece arkeolojik sit alanı kararı verildi. Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı.

izmir arkeolojik alan müzeleri Haberi

izmir arkeolojik alan müzeleri

Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde bir perakende şirketine ait arazide arkeolojik kalıntılara rastlanmasının ardından yürütülen kurtarma kazılarında bulunan mozaiklerin taşınması yönünde tavsiye kararı veren  Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersin Doğaner, "Mozaikleri kurtarmak için oradan alınmasına karar verdik. Bizim için önemli olan firma değil taşınmadığı halde mozaiklerin başına gelecekler" dedi.


Doğaner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu şirket tarafından depo yapılmak istenirken bulunan alanda yürütülen kurtarma kazıları sonrasında M.S 4'üncü yüzyıla ait mozaiğe rastlandığını hatırlattı.


Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun kendilerinden tavsiye kararı istediğini, bunun üzerine Yrd. Doç. Emine Tok ile rapor hazırladıklarını ve mozaiklerin taşınabileceği yönünde görüş belirttiklerini ifade eden Prof. Dr. Doğaner, şu bilgileri verdi:


"Biz mozaiklerin taşınabileceği konusunda rapor verdik o kadar. Taşınmaz demedik. Çünkü Antakya...