12 / 05 / 2024

Kadastral harita nedir

Kadastral harita nedir

Kadastro, bir bölgedeki özel arsaların kaydı olarak ifade ediliyor. Peki kadastral harita olarak da bilinen kadastro haritası nedir? İşte kadastro haritası ve kadastro ile ilgili diğer bilgiler...

Harita kadastro çalışmaları nasıl yapılır? Harita aletlerinin özellikleri ve ölçümü nedir?

Sürekli gelişmekte olan şehir ve köylerde tapuları yenilemek için yapılan harita kadastro çalışmaları önemli bir süreçtir. Günümüzde de bu çalışmalar yürütülerek eski tapular kaldırılarak yenileri verilmektedir. Bu durumda harita kadastro nedir ve nasıl yapılır soruları önem kazanıyor. 

İfraz haritası nedir?

İfraz işlemi için harita oluşturulması gerekiyor. Bu harita serbest harita mühendislerine yaptırılıyor. Peki, ifraz haritası nedir? İfraz haritaları nasıl hazırlanır?

Şahsi irtifak hakkı nedir?

İrtifak hakkı Medeni Kanun ve ilgili diğer kanunlarla tanımlanan hakların, ilgili taşınmaz malların harita ve belgelerinde gösterilmesi ve tescili için yapılması gereken işleme deniyor. Peki, şahsi irtifak hakkı nedir?

Köy yerleşik alan sınırı nedir?

Köy ve mezraların yerleşik alanı ve civarı sınırının tespiti, valiliklerce birisi harita mühendisi olmak üzere en az üç kişilik bir komisyon tarafından yapılıyor. Peki, köy yerleşik alan sınırı nedir?

Nazım imar planı değişikliği nedir?

Onaylı halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olan, varsa bölge ve çevre düzeni planlarına uygun olarak hazırlanan plana nazım imar planı deniyor. Peki, nazım imar planı değişikliği nedir?

İmar planı askı tutanağı nedir?

İmar uygulaması yapılacak olan yerin uygulamaya esas olacak bilgileri detaylı olarak gösteren kadastral durumu da işlenmiş plana imar planı deniyor. Peki, İmar planı askı tutanağı nedir?

İmar planı askı süresi nedir?

İmar uygulaması yapılan yerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulamaya esas olacak diğer bilgileri ayrıntılarıyla gösteren üzerine kadastral durumu da işlenmiş plana imar planı deniyor. İmar planı askı süresi nedir?

Kadastral yol nedir?

Kadastral harita, bir bölgedeki tüm arsa ve binaların haritası olarak karşımıza çıkıyor. Harita, kadastro kayıtlarının parçası olma niteliği taşıyor. Peki haritalarda belirtilen kadastral yol nedir?

Kadastral parsel ve imar parseli ne demektir?

Kadastral parsel nedir? İmar parseli nedir? Hangi durumlarda kadastral parseli imar parseli yerine kullanılır? İşte Kadastral parsel ve imar parseli ne demektir? sorusunun detaylı açıklaması...

Kadastral parsel nedir?

Kadastral parsel ne demektir? İmar parseli ne demektir? Kadastral parsel ile imar parseli arasındaki fark nedir? İşte Kadastral parsel nedir? sorusunun ve diğer soruların cevapları...

1/1000 Uygulama planı nedir?

Tasdikli halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olarak Nazım İmar Planı esaslarına göre çizilen ve çeşitli bölgelerin yapı adalarını gösteren plandır. 1/1000 Uygulama planı nedir? sorusunun detaylı cevabı şöyle...

Kadastro haritası nedir?

Kadastro, bir bölgedeki özel arsaların kaydı olarak ifade ediliyor. Peki kadastral harita olarak da bilinen kadastro haritası nedir? İşte kadastro haritası ve kadastro ile ilgili diğer bilgiler...

Tematik harita nedir?

Harita türlerinden olan tematik harita nedir, hangi haritalara tematik deniyor? Yanıtı ve detayları haberimizde...

Kadastral harita nedir Haberi

Kadastral harita nedir

Kadastro haritası nedir?

Kadastro, bir bölgedeki özel arsaların kaydı olarak ifade ediliyor. Kadastro haritası ise, bir bölgedeki tüm emlağın (arsa ve binaların) haritasıdır ve kadastro kayıtlarının parçası olarak tanımlanıyor.


Tapu dairesindeki kayıtlı mülklerin konumu ve sınırların resmi kanıtı sayılıyor. Haritada arsaların sınırları ve kayıt numaraları, belediye sınırları, binalar ve arazinin kullanım amacı kaydedilebiliyor.


Kadastral ada..

Türkiye'de kadastral haritalar parsel, ada gibi parçalara bölünebilir. Kadastro parseli, sınırları belli bir mülkiyet arazisidir. Kadastral ada çevresi doğal kadastral ada ve yapay sınırlarla çevrili olan yere kadastral ada deniyor. 


İmar uygulaması yapılınca kadastro parsellerinin yerine imar parselleri gelir. Kadastral yollar, imar planı olmayan bölgelerde kadastro haritalarındaki kimsenin mülkiyetinde olmayan alanlardır. İmar planı yapıldığında imar planları genelde bu yollara göre oluşur.


Kadastro haritaları altyapı yatırımlarının belirlenmesinde, uzun vadeli jeolojik ve...