19 / 11 / 2024

kadastro mahkemesi

kadastro mahkemesi

Kadastro Kanununun uygulanması ile ilgili dava ve işlere belirlenen usul ve esaslara göre bakmak üzere her kadastro bölgesinde tek hakimli yeter sayıda kadastro mahkemesi bulunuyor. Peki, kadastro mahkemesi hangi davalara bakar?

Kadastro nedir?

Ülke sınırları dahilindeki taşınmazların imar planlaması ve işlemlerinin belirli bir düzen içerisinde yürütülmesini sağlayan kadastro hakkında merak ettikleriniz bu haberde. İşte kadastro nedir? için ayrıntılı yanıtlar...

Tuzla 726 parselin 56 yıllık mülkiyet davası sonuçlandı!

1962'de başlayan Mimarsinan Mahallesi 726 parsel mülkiyet davası, İstanbul Anadolu 2. Kadastro Mahkemesi’nin 18 Nisan 2018 tarihli kararı ile sonuçlandı.

Diyarbakır Kent Ormanı için hukuksal süreç başladı!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zülküf Karatekin, Kadastro Mahkemesi’nin Kayapınar’da belediyeleri devre dışı bırakarak verdiği kararın hukuksuz olduğunu belirtti. Karatekin, karara karşı hukuksal süreci başlattıklarını açıkladı.

Kadastro mahkemesi hangi davalara bakar?

Kadastro Kanununun uygulanması ile ilgili dava ve işlere belirlenen usul ve esaslara göre bakmak üzere her kadastro bölgesinde tek hakimli yeter sayıda kadastro mahkemesi bulunuyor. Peki, kadastro mahkemesi hangi davalara bakar?

6306 sayılı kanun anayasa mahkemesi iptal kararı metni!

6306 sayılı kanun anayasa mahkemesi iptal kararı, 24 Ekim 2014 tarihinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığı tarafından yayımlandı. İşte 6306 sayılı kanunun iptal edilen maddeleri..

Kadastro mahkemesi temyiz dilekçesi!

Temyiz dilekçesi ile idare ve vergi mahkemelerinin bazı kararlarına karşı bölge idare mahkemesine itiraz edilebiliyor. Temyiz isteminin süresinde yapılması gerekiyor. İşte Kadastro mahkemesi temyiz süresi ve kadastro mahkemesi temyiz dilekçesi...

Kadastro mahkemesi dilekçe örneği!

Kadastro itirazlarının; kadastro tahdit ve tespitleri askı ilanına çıkarılmasından itibaren başlayan 30 gün içerisinde yapılması bir dilekçe ile yapılması gerekiyor. İşte kadastro mahkemesi dilekçe örneği..

Kadastro mahkemesi nedir?

Her kadastro bölgesinde tek hakimli ve Asliye Mahkemesi sıfatını haiz yeter sayıda kadastro mahkemesi kuruluyor. Peki, kadastro mahkemesi nedir? Kadastro mahkemesi görev ve yetkileri nelerdir?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Hukuk Müşavirliği atama yönetmeliği!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Hukuk Müşavirliği ve avukatlık sınav ve atama yönetmeliği 21 Mart 2014 tarihinde 28948 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte yönetmelik kapsamında yer alan esaslar...

Atakule GYO'ya Ankara 4. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde dava açıldı!

Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., şirket aleyhine Ankara 4. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nin 2013/330 E. sayılı dosyasında dava'nın 2013/330 E. sayılı dosyasında dava açıldığını bildirdi...

Tapu ve kadastro bilgileri internete taşınıyor!

Tapu ve Kadastro Müdürlügü 'nün MEGSİS sistemi, kadastro bilgilerini internete taşıyarak yatırımcılara sunuyor. Yeni çıkan MEGSİS sayesinde yatırım yapılacak arazinin zemin ve imar bilgilerine ulaşılabilecek.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Personel Yönetmeliği değişikliği!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Personeli Atama ve Yer Değiştirme Esaslarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 5 Mart 2014 tarihinde 28932 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı...

Tapu ve Kadastro Uzman ve Uzman Yardımcılığı Yönetmelik Değişikliği!

Tapu ve Kadastro Uzman ve Uzman Yardımcılığı Sınav, Atama, Yetiştirme, Görev ve Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 1 Mart 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı...

Kadastro hataları nasıl düzeltilir?

Kadastro hataları nasıl düzeltilir? Kadastro sırasında veya sonrasında yapılan işlemlerle geometrik durumları kesinleşmiş olan taşınmazlardaki hatalar kadastro müdürlüklerince resen düzeltiliyor. İşte kadastro hatalarının düzeltilmesi yönetmeliği esasları

kadastro mahkemesi Haberi

kadastro mahkemesi

Kadastro mahkemesi hangi davalara bakar?

Kadastro Kanununun uygulanması ile ilgili dava ve işlere belirlenen usul ve esaslara göre bakmak üzere her kadastro bölgesinde tek hakimli ve Asliye Mahkemesi sıfatını haiz yeter sayıda kadastro mahkemesi kuruluyor. 


Bu mahkeme hakimleri 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu hükümlerine tabi tutuluyor. Peki, kadastro mahkemesi hangi davalara bakar?


Kadastro mahkemesi; taşınmaz mal mülkiyetine ve sınırlı ayni haklara, tapuya tescil veya şerh edilecek veyahut beyanlar hanesinde gösterilecek sair haklara, sınır ve ölçü uyuşmazlıklarına, kadastroya ve tapu sicilini ilgilendiren benzeri davalara ve özel kanunlarca kendisine verilen işlere bakıyor. 


Kadastroya veya kadastro ile ilgili verasete ait uyuşmazlıkları çözümleyebileceği gibi, istek üzerine veraset belgesi de verebilir. 


Kadastro mahkemesi, yalnız kadastro işlerine münhasır olmak üzere;

             

A) Velisi veya vasisi...