20 / 12 / 2024

Tuzla 726 parselin 56 yıllık mülkiyet davası sonuçlandı!

Tuzla 726 parselin 56 yıllık mülkiyet davası sonuçlandı!

1962'de başlayan Mimarsinan Mahallesi 726 parsel mülkiyet davası, İstanbul Anadolu 2. Kadastro Mahkemesi’nin 18 Nisan 2018 tarihli kararı ile sonuçlandı.




Türkiye’nin en eski kadastral davaları arasında yer alan ve İstanbul Anadolu 2. Kadastro Mahkemesi’nde görülen Tuzla Mimarsinan Mahallesi 726 parsel mülkiyet davası, 18 Nisan 2018 itibariyle sonuçlandı. Tuzla Belediyesi'nde yer alan habere göre, mahkeme, 56 senedir. süregelen ve 319 dönümü kapsayan parselin akıbeti ile ilgili kararında arazinin hazine ve maliye hazinesi ile birlikte 155 mirasçıya pay edilmesine karar verdi. 

Son Karar Temyizden Çıkacak


Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, mahkemenin 2 hafta önce aldığı karar üzerine mahalle sakinlerini toplantıya davet ederek son durum hakkında açıklamalar yaptı.Toplantıya Başkan Yazıcı’nın yanı sıra Belediye Başkan Yardımcısı Serhan Kural, Tuzla Belediyesi Emlak İstimlak Müdürü Zeki Aydın, Tuzla Belediyesi Hukuk İşleri Müdürü Av. Figen Şenel ve teknik birimlerin sorumluları ile bölge sakinleri de katılım gösterdi. Tuzla Belediyesi Nikah Sarayı ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda açıklamalar yapan Başkan Yazıcı, “726 parselde 56 yıldır mahkeme devam ediyor. Biz bu davada taraf değiliz. Bu alanı dönüşüme sokabilmek, teknik sorunları ortadan kaldırabilmek için 726 parselde oturanlarla toplantılar yaptık. Bu alanı dönüşüme sokmak için proje hazırlamıştık. Sizlerle yaptığımız görüşmelerde herkesin payı ve ona verilen teklifleri hazırlamış ve size sunmuştuk. Bu sürede davanın 1.sürecinin bittiğini ve bir karara bağlandığını öğrendik. 2014 seçimlerinden önceki toplantılarda “Dava sonuçlanmadan ben tapuyu veririm dersem yalan söylerim. Bunu vermem mümkün değil” demiştim. En son halk meclisinde de bunu tekrar ettim. “Türkiye’de her yer yıkılabilir ama 726 parsel yıkılamaz çünkü arazinin kime ait olduğu belli değil. Bu dava bitmeden kimse kimseye tapu veremez” dedim. Bu bölgedeki kentsel dönüşüm projemizi 50’den fazla toplantıda anlattım ve son olarak mahalle sakinlerinin yüzde 70’i buna olumlu yaklaşmıştı. Şimdi bu kararla beraber Maliye’ye kayıtlı olan yerler, Maliye tarafından üzerinde 20-30 yıldır oturan vatandaşa direk satılabilir. Son karar temyizde çıkacak” dedi.

80’li Yıllarda Alınan Tapu Tahsis Belge Numaraları Geçerli Değil


Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, tapu tahsis belge numarası sahiplerinin durumunu da toplantıda maasya yatırdı. Bu belgelerin geçerli olmadığını sebebi ile birlikte izah eden Başkan Yazıcı, “Bazı arkadaşlar tapu tahsis belgesinde numara diyorlardı. O belge, geçerli değil. 80’li yıllarda alınmış ve para yatırılmış “Ben burada oturuyorum, burayı istiyorum” demişler. Devlet “Gelin size vereceğim” demiş. Para yatırılmış, yeminli büroya gidilmiş, krokisi çizilmiş ama devletin karşına gidildiğinde devlet “Burada dava var. Yer benim değil ki! Ben size nasıl vereyim?” demiş. Tapuya tescil edilmemiş. İşin özü bu. O zamanki tapu tescil işlemlerinde devlet herkese tapu veriyormuş ama dava bitmediği için verilmemiş” dedi.

Maliyeden İşgalcisine Satış İçin Belge Toplayın


Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, mahkeme kararının temyize gideceğini belirterek, temyiz sürecinde hazırlıklı olunması çağrısını yaptı. Başkan Yazıcı, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bu dava sonucuna göre A ve B alanları pay edildi, bir kısmı Hazine’ye, bir kısmı Maliye Hazinesi, geri kalan kısmı da dava açan kişilerin mirasçılarına verildi. Dava temyizden çıktıktan sonra maliye hazinesinin üstündeki işgalcisine direk vermesi mümkün olabilir. 4706 sayılı kanuna göre devlet kişinin bu alanda 20-30 yıldır oturduğunu ispatlanmasını istiyor. Biz ne yapıyoruz? Bu kanunla devlet bu kişinin 20 yıl burada oturduğuna dair belge topla diyor. Elektrik, su faturası gibi dosya oluşturuyoruz” 

Başkan Yazıcı, Kentsel Dönüşüm Önerisini de Yineledi


Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Şifa-Mimarsinan Mahallesi Halk Meclisi’nde “Hayal bile edilemeyecek bir teklif” şeklinde tanımladığı kentsel dönüşüm fikrini bu toplantıda da 2. alternatif olarak tekrarladı. Başkan Yazıcı, “Diyelim ki dava temyize gitti. Temyizde aynı karar çıktı. Siz de maliyeden satın alma işlemlerine başvurdunuz. Alım sırasında işin içinden çıkamazsanız, yerleri kentsel dönüşüme sokmak isterseniz biz oranın riskli alan ilan edilip kentsel dönüşüm yapılması için de yardımcı oluruz. Şu anda İçmeler Köprüsü yanında bu şekilde kentsel dönüşüm yapıyoruz” dedi.

Temyize Kadar Durumunuzda Bir Değişiklik Olmayacak


Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, sunduğu alternatifleri bölge sakinlerinin tüm yönleriyle değerlendirmesinin uygun olacağını belirtti. Temyize kadar yerlerde bir değişiklik olmayacağının güvencesini veren Başkan Şadi Yazıcı, “Bu konuda dava sonuçlandı diyerek sizi yüz üstü bırakmıyoruz. Alternatifleri deneyin, kafanızda soru işaretleri kalmasın. Ben “Gelin hemen dönüşüme sokalım” dersem bunun altında da bir şeyler aranır, dedikodu çıkarılır. Mahkeme kararı temyizden gelene kadar sizin durumunuzla ilgili bir değişiklik olmayacak. “Belediye yıkacakmış” gibi yalanlara inanmayın. Benden duyduğunuza inanın, benden duyduğunuzdan başka lafa itibar etmeyin” diye konuştu.


Geri Dön