17 / 05 / 2024

Kamu orta malları

Kamu orta malları

Kamu orta malı nedir? Kamu ortak malı mera, yaylak, kışlak gibi kamunun yararlanmasına tahsis edilen ve tapu kütüğü yerine özel siciline işlenen taşınmaz mallar olarak karşımıza çıkıyor...

Adalet Bakanı Tunç  duyurdu! Hacizli malların satışında yeni dönem başlıyor! 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, yedieminlerde bulunan ve icra hukuku kapsamında, artık hukuken muhafazasına gerek kalmayan mahcuz malların tasfiyesini taraf menfaatini ve kamu yararını gözeterek çözüme kavuşturduklarını açıkladı.

Kamu kurumları gayrimenkullerini elektronik ortamda açık artırmayla satabilecek!

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da değişiklik yapıldı. Bu değişiklikle Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'a tabi kamu kurum ve kuruluşları, menkul ve gayrimenkul malları elektronik ortamda açık artırmayla satılabilecek.

Kamu kurumları gayrimenkulleri elektronik ortamda satılabilecek!

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da değişiklik yapılıyor. Yapılacak olan değişiklikle Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'a tabi kamu kurum ve kuruluşları, menkul ve gayrimenkul malları elektronik ortamda açık artırmayla satılabilecek.

Kamu bankalarından yüzde 0,64 faizli konut kredisi!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından orta gelir grubunu ev sahibi yapacak ucuz konut kredisi bugün devreye alınıyor. Kamu bankaları konut kredisinde uygulanacak faizleri açıkladı...

Kamu yatırımlarına tam gaz devam!

Orta Vadeli Mali Plan’a göre kamu yatırımları, özel sektör yatırımlarını tamamlayacak. 2018 bütçesinde eğitim, sağlık, bilim-teknoloji, ulaştırma, sulama, içme suyu ve kanazalizasyon yatırımları öncelikli olacak..

Konutta orta sınıfı kervana katmak!

Konut piyasasındaki kamu-özel sektör işbirliğinin, etkin bir teşvik sistemi içinde, alt-orta gelir grubunun konut ihtiyacının giderilmesine yönelmesi ile yeni bir ivme yakalanabilir. Üstelik de daha sosyal içerikli olabilecek bir sektörel ivme. İşte SPK Başuzmanı Dr. Yener Coşkun'un yazısı....

Dar ve orta gelirliye ev üretiminde kamu desteği şart!

İstanbul'da dar ve orta gelirli için ev yapılamazken, lüks konutta stok birikiyor. İnşaat sektörü temsilcilerine göre sorunun çözümü için kamu desteği şart.

Türkiye kamu-özel sektör ortak yatırımlarında dünya ikincisi oldu!

Dünya Bankası’nın raporuna göre Türkiye kamu-özel sektör ortak yatırımlarında dünya ikincisi oldu. Raporda Türkiye’nin Avrupa ve Orta Asya’nın en büyük 5 yatırım projesine ev sahipliği yaptığı belirtildi.

1999 yılında kamu malları işgal altındaymış!

1999 yılında Sayıştay'ın ''İstanbul İlinde Bulunan Kamu Taşınmazlarının İncelenmesi'' başlıklı değerlendirme raporuna göre, kamuya ait 50 bin dolayındaki gayrimenkulün yarısı işgal altındaymış. İşgalden en fazla Ümraniye nasibini almış.

Kamulaştırılmaksızın kamu hizmetine ayrılan taşınmazların bedel tespiti!

Kamulaştırma Kanunu gereğince kimi taşınmaz mallar, kamulaştırılmaksızın kamu hizmetine ayrılabiliyor. Peki, kamulaştırılmaksızın kamu hizmetine ayrılan taşınmazların bedel tespiti nasıl yapılır? İşte 2942 sayılı Kanun esasları..

Balçova Termal Tesisleri'ne İzmir Güney Kamu Hastaneleri Birliği talip oldu!

Balçova Termal Tesisleri'ne sürpriz bir talip çıktı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da en çok istediği İl Özel İdaresi mallarından biri olan Balçova Termal Tesisleri'ne İzmir Güney Kamu Hastaneleri Birliği talip oldu.

Kamu yararı kararını kim alır?

Kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malları kamulaştırılıyor. Peki, kamu yararı kararını kim alır? İşte Kamulaştırma Kanunu esasları...

Kamu orta malı nedir?

Kamu orta malı nedir? Kamu ortak malı mera, yaylak, kışlak gibi kamunun yararlanmasına tahsis edilen ve tapu kütüğü yerine özel siciline işlenen taşınmaz mallar olarak karşımıza çıkıyor...

Kamu orta malları Haberi

Kamu orta malları

Kamu orta malı nedir?

Kamu orta malı; mera, yaylak, kışlak gibi kamunun yararlanmasına tahsis edilen ve tapu kütüğü yerine özel siciline işlenen taşınmaz mallar olarak karşımıza çıkıyor.


Kamu malları konusunda doktrindeki temel farklılık, terminoloji bakımından söz konusudur.“İdarenin Malları”, “Kamusal Mallar (Kamu Tüzel Kişilerinin Kamusal Malları)”, “Devlete Ait Mallar”, şeklinde farklı kavramlar kullanılıyor.


Bunların ortak noktaları ise bu malların, idare hukuku hükümlerine tabi oldukları, bu mallarla ilgili uyuşmazlıkların idari yargı yerlerinde çözümleneceğidir.


İdarenin sahip olduğu malların tamamı, idarenin malvarlığını ve geniş anlamda da idarenin mallarını oluşturur.


Doğrudan ya da dolaylı olarak kamunun kullanması ve yararlanması için idarenin mülkiyetinde bulunan mallar, idarenin malvarlığını meydana getirir. İdarenin malvarlığı içinde idarenin özel hukuka tabi malları da bulunmaktadır. 


Bunlar idarenin malları olarak değerlendirilemez. Bunlardan kamunun ortak bir faydalanması söz konusu...