04 / 05 / 2024

kat malikinin bağımsız bölümdeki hakkı

kat malikinin bağımsız bölümdeki hakkı

Apartmanda kat maliki haklarını düzenleyen kanunla kendilerine ait bağımsız bölümler üzerinde, bu kanunun ilgili hükümleri saklı kalmak şartıyla, Medeni Kanunun maliklere tanıdığı bütün hak ve yetkilere sahip oluyor...

Pera GYO, Skycity'deki 6 bağımsız bölümü Ziraat Katılım Bankası'na 44.3 milyon TL'ye ipotek etti!

Pera GYO, Skycity projesinde yer alan 2-4-5-6-8-24 numaralı altı adet bağımsız bölüm üzerine Ziraat Katılım Bankası lehine ipotek tesis edildiğini açıkladı. İşte detaylar...

Nurol GYO, Nurol Tower'daki 12 adet bağımsız bölümü 139.8 milyon TL'ye sattı! 

Nurol Tower projesindeki ofis katlarından, 1 tam ofis katının yani 12 adet bağımsız bölümün satışı Yönetim Kurulu'nun 19 Ekim 2022 tarihli kararı ile gerçekleştirildi.  İşte ayrıntılar...

Koray GYO Elit Residence'taki bağımsız bölümü 6.5 milyon TL'ye sattı!

Koray GYO ekspertiz değeri KDV hariç 5 milyon 200 TL olan İstanbul ili, Şişli ilçesi, Meşrutiyet Mahallesi, 1905 ada 48 parsel 17.kat (Elit Residence) 42 no'lu bağımsız bölümü KDV hariç 5 milyon 508 bin 474,60 TL'ye sattı.

Turizm tesislerindeki bağımsız bölümler tesis kapasitesine dahil edilebilecek!

Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Tebliğde değişiklik yapıldı. Yeni düzenlemeyle, üzerinde irtifak hakkı veya kat mülkiyeti tesis edilmiş bağımsız bölümlerin, tesis kapasitesine dahil edilmesi" imkanı sunuldu.

Bağımsız bölümler mesken dışında bir amaçla kullanılabilir mi?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Yeni yönetim planına “Kat malikleri aidat borcunu ödemeden bağımsız bölüm satış işlemi yapamazlar, tapuya ibraz edilmek üzere borcu yoktur yazısı almak zorundadırlar” diye bir madde eklemişler. Bu nasıl uygulanır?' sorusunu yanıtladı.

Hangi durumlarda bağımsız bölüm maliklerinin izni gerekir?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Sitemiz 12 blok, acil çıkış kapısı yapılmasını istiyoruz. Bir kısım kat maliki bunun için yüzde 80’in oyu gerekir derken bir kısım tüm bağımsız bölüm maliklerinin iznini aramaktadır diyor. Bizim durumumuz ne olur?' sorusunu yanıtladı.

Apartmana sonradan bağımsız bölüm eklenir mi?

Apartmanda bağımsız bölüm, anagayrimenkulün ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olup, Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre bağımsız mülkiyete konu olan bölümlerine deniyor. Peki, apartmana sonradan bağımsız bölüm eklenir mi?

Kat karşılığı inşaatlarda bağımsız bölümler nasıl belirlenir?

Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde, müteahhite inşaatın yapımı ile ilgili gerekli izin ve belgeler için vekaletname verilmesi gerekiyor. Peki, kat karşılığı inşaatlarda bağımsız bölümler nasıl belirlenir?

Bağcılar'da 18 bina ve 184 bağımsız birim yıkıldı!

Bağcılarlıların destek verdiği Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yeni yaşam alanları kurmak için yıkımlar yapılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin katıldığı törende Bağcılar'daki 18 bina ile 184 bağımsız birimin yıkımı gerçekleştirildi.

Kestel'de 280 bina ve 660 adet bağımsız bölüm dönüştürülecek!

Vani Mehmet Mahallesi, Namık Kemal Caddesi ve Beşevler Caddesi'ni kapsayan 72 bin 238 metrekare alanda bulunan 280 bina ve 660 adet bağımsız bölümlük alanda ilk kentsel dönüşüm için tanıtım toplantısı geniş katılımla gerçekleştirildi...

Bağcılar'da 18 bina ve 184 bağımsız birim yıkılacak!

İstanbul Bağcılar'da kentsel dönüşüm kapsamında yıkımlar devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin katılımlarıyla, Bağcılar’daki 184 bağımsız birimin bulunduğu 18 binanın yıkımı gerçekleştirilecek.

Kat mülkiyetinde bağımsız bölüm nedir?

Kat mülkiyetinde bağımsız bölüm, anagayrimenkul içerisinde yer alan bölümleri ifade ediyor. Kat mülkiyetine konu olan gayrimenkulün bütününe anagayrimenkul; yalnız esas yapı kısmına anayapı deniyor. Peki, kat mülkiyetinde bağımsız bölüm nedir?

Bağımsız bölüm niteliğinin değiştirilmesi!

Apartmanda bir bağımsız bölümün projede ve tapuda yazan niteliğinin değiştirilmesi için kat maliklerinden hangi oranda izin alınması gerekiyor? İşte bağımsız bölüm niteliğinin değiştirilmesi yasal esasları...

kat malikinin bağımsız bölümdeki hakkı Haberi

kat malikinin bağımsız bölümdeki hakkı


Apartmanda kat maliki!


Apartmanda bağımsız bölüme sahip, kat maliki hem sahip olduğu bağımsız bölüm üzerinde hem de apartman içerisindeki ortak yerler üzerinde bazı haklara sahip oluyor.


Apartmanda kat malikinin sahip olduğu haklar arasında sahip olduğu bağımsız bölümü isteğine göre kullanması bulunuyor. Ancak bu kullanımı sırasında diğer kat maliklerini rahatsız etmemesi, binanın ortak giderlerine katılması, yükümlüsü olduğu aidat parasını zamanında ödemesi, çevreye aşırı taşkınlık yaparak rahatsızlık vermemesi gerekiyor. Ayrıca apartman yönetimi toplantısına katılma sorumluluğu da bulunuyor. Toplantıya katılamayacağı zaman yerine vekil tayin edebiliyor.


Söz konusu apartmanda kat maliki hakları, apartman kanunu kapsamında şu şekilde açıklanıyor:


Kat maliklerinin hakları:

I - Bağımsız bölüm üzerinde:

Madde 15 - Kat malikleri kendilerine ait bağımsız bölümler üzerinde, bu kanunun ilgili hükümleri saklı kalmak şartiyle, Medeni Kanunun maliklere tanıdığı bütün hak...