01 / 01 / 2025

Kat karşılığı inşaatlarda bağımsız bölümler nasıl belirlenir?

Kat karşılığı inşaatlarda bağımsız bölümler nasıl belirlenir?

Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde, müteahhite inşaatın yapımı ile ilgili gerekli izin ve belgeler için vekaletname verilmesi gerekiyor. Peki, kat karşılığı inşaatlarda bağımsız bölümler nasıl belirlenir?



Kat karşılığı inşaatlarda bağımsız bölümler nasıl belirlenir?

Arsa sahibi ile müteahhit arasında yapılan, müteahhidin, arsa sahibinin kendisine devredeceği belirli arsa paylarına karşılık olarak kendi malzemesiyle arsa üzerine bağımsız bölümler inşa etmek suretiyle bir bina meydana getirmeyi ve sonunda bu bağımsız bölümlerden belirlenmiş olanları arsa sahibine devretmeyi taahhüt ettiği sözleşme olarak tanımlanıyor. 


Kat karşılığı sözleşme ise yapılan işin detayları ve taraflarından bahsediyor. Her iki tarafın haklarını korumak amacıyla yapılıyor. Arsa sahibi ile müteahhit arasında noterde düzenlenerek hazırlanması iki taraf açısından da önem teşkil ediyor.


Bağımsız bölümlerin belirlenmesi...

Sözleşmede, proje ile inşası gerçekleştirilecek bağımsız bölüm,  miktar ve  konum  paylaştırılmasının  detaylı  olarak  yapılması  ileride oluşabilecek uyuşmazlıkların çözümünde yararlı oluyor. 


Bağımsız bölümlerin paylaşımı ve satışı...

Müteahhit  hak  ettiği  daireleri  satarak,  inşaata  devam  edebileceğinden,  bu  yöndeki  gecikme  onun işi zamanında bitirmesine engel olabileceği gibi, müteahhide iş sonunda verilmesi gereken  bağımsız  bölüm  tapularının  başlangıçta  verilmesi  de  arsa  sahibi,  yönünden  riskli  bir  işlem  oluyor. 


İdeal  olan  inşaatın  gerçekleşme oranına  göre belli  aşamalarda tapu verilmesi olarak biliniyor.  Başlangıçta  tapular  verilirse  müteahhidin  bunları  sattıktan  sonra  işi  yarım  bırakıp  gitmesi  durumunda hem arsa sahipleri, hem de daire alanlar zor durumda kalıyor. 


Bu durum  özellikle  ekonomik  kriz  dönemlerinde  sıkça  görülüyor. İnşaat  maliyetleri  ve  yapılacak  bağımsız bölümlerin tahmini değerleri belirlenerek inşaatın belli aşamalarında bir veya birkaç  bağımsız bölümün tapusunun verileceği kararlaştırılabiliyor.  İdeal olan son bir veya iki bağımsız  bölüm tapusunun müteahhit tarafından oturma izni alınmasından sonra verilmesi olarak karşımıza çıkıyor. 

 

Sözleşme  hükümlerinde  kat  irtifakı  tesisinin,  ne  zaman  ve  sözleşmenin  hangi  tarafınca  yapılacağı, bununla ilgili harç ve masrafların kime ait olacağı açık olarak belirtilmesi önem taşıyor. Yine  inşaat süresince emlak vergilerinin kim tarafından ödeneceği, SGK primlerinin kime ait olacağı, iş  kazası  durumunda  arsa  sahibinin  sorumluluğa  ortak  olup  olmayacağı  gibi  hususlar  da  sözleşmede yer alması ileride yaşanacak anlaşmazlıkları gideriyor. 


Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde dikkat edilmesi gereken hususlar!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön