Bağımsız bölümlerin yüzölçümlerinin maliyeti!
Şükrü Kızılot Hürses Gazetesi'neki bugünki köşesinde Bağımsız Bölümlerin Yüzölçümleri Hakkında Bilgi İstenmesi ve Kat irtifakına konu veya kat mülkiyetine geçmiş bağımsız bölümlerin nasıl hesaplandığı ve maliyetini ele aldı...
15- Bağımsız Bölümlerin Yüzölçümleri Hakkında Bilgi İstenmesi Kat irtifakına konu veya kat mülkiyetine geçmiş bağımsız bölümlerin, kaç metrekare oldukları, kat mülkiyeti kütüğünde yer almamaktadır. Bu durum, vatandaşları bilgilendirmekle görevli tapu sicilinden beklenen faydayı yeterince sağlamamaktadır. Bir konutu satın alacak kişi için en önemli unsurlardan biri, onun kaç metrekare olduğudur. Kat mülkiyeti kütüğünün dizaynında yapılacak bir değişiklikle, bağımsız bölümlerin net kullanım alanlarının kütüğe yazılması uygulamasına geçilmesi ve bu yapılıncaya kadar kat mülkiyeti için halen istenmekte olan listede, metrekarelerin belirtilmesinin istenmesi yönünde genelge hazırlanması gerekir. Bu sayede kişiler daha iyi bilgilendirilecektir.
Bağımsız bölüm malikleri de isterlerse inşaat projesinden, kendilerine ait bağımsız bölümün haritasını alabilirler.
16- İlgisiz Kişilere Bilgi, Belge Verilmesi Sorumluluk Getirir İlgisi olmayan kişi ve kurumlara doğrudan veya telefonla, sözlü ve taleplere istinaden, elden, faksla veya posta yoluyla bilgi ve belge verilmemelidir. Bunun aksine davranış idari, mali ve cezai sorumluluk doğurur (TKGM Genelgesi 2001/11).
17- İşlemin Mali Boyutu İlgililerce tapu sicilinden sözlü bilgi alınması her hangi bir harç ve vergiye tabi değildir.
Ancak gayrimenkul kayıt örneği ya da dosyada mevcut diğer belge örneklerinin alınması harca tabidir. Kayıt örneği bir sayfa olsa dahi tek sayfada geçen her taşınmaz için ayrı, harç hesaplanır. Eğer birden çok sayfa örneği veriliyorsa her sayfa için ayrı harç hesaplanır. Tahsil edilecek harç, Harçlar Kanunu'na ekli (4) sayılı Tarife'nin 17. Pozisyonu uyarınca, tutan her yıl yeniden belirlenen maktu miktardır (1).
Tapu senedi veya ipotek belgesi düzenlenmeyen şerli, beyan, irtifak gibi işlemlerin yapılmasını veya terkinini talep edenler, bu talepleri müdürlükçe sonuçlandırıldıktan sonra tescil, şerh veya terkinin yapıldığı yönünde, kendilerine bir belge veya kayıt örneği verilmesini talep edebilirler. Bu istem herhangi bir harca tabi değildir. Akitli ve akitsiz işlemler sonucunda verilen tapu senetleri ve ipotek belgeleri de herhangi bir harca tabi değildir. Bu belgeler, talep edilen işlemin hemen ardından talebin yerine getirildiğine yönelik ve bir kereye mahsus olarak verilen belgelerdir. Ancak bunların kaybedilmesi halinde, kaybından dolayı yeniden çıkarılması talep edilirse harca tabi olmaktadır. Tapu senetlerinin fotokopilerinin sicile uygunluğu kontrol edildikten sonra, Tapu Sicil Müdürlüğü'nce tasdik edilmesi halinde yine harç alınır. Talep edilmesi halinde, istenen sayıda yeni tapu senedi de harcı alınarak verilebilir (2).
Tapu sicilinde, yapılan işlem sonrası, harç alınmadan bir tek tapu senedi verilir. Ancak yapılan tapu işlemi ile birden çok hissedar olmuş ise harç alınmadan her birine hisselerini gösterir ayrı tapu senedi verilebilir. Örneğin; mirasın iştirak halinde mülkiyeti şeklinde intikal işlemini, bir tek mirasçı yaptırmış ve tek birtapu senedi almış ise diğer mirasçıların da tapu senedi isteme hakları vardır.
1- Gayrimenkullere ait verilecek kayıt örneklerinin her birisiyle fotokopiler dahil çıkarılacak belge örneklerinin her sayfasından 2013 yılında 6,40 TL harç alınacaktır.
Şükrü Kızılot/ Hürses Gazetesi