29 / 04 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Kısa sürede 66 bin 688 bağımsız bölüm daha yıkılacak!

Erdoğan Bayraktar: Kısa sürede 66 bin 688 bağımsız bölüm daha yıkılacak!

Erdoğan Bayraktar, 5 Ekim 2012 tarihinden itibaren 35 ilde kentsel dönüşüm seferberliği ile 53 bin 5227 bağımsız bölüm yıktıklarını belirterek, önümüzdeki günlerde 45 ilde 66 bin 688 bağımsız bölümün daha yıkılacağını söyledi




Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Turan Altuntaş gecede Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AK.Parti Trabzon İl Başkam Adnan Günnar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Baş danışmam Sadık Soylu, AK Parti Trabzon Merkez İlçe Başkanı Temel Altunbaş ve şoför esnaflarını ağırladı. 


KENTSEL DÖNÜŞÜM YASAMA HAKKIDIR 


Gecede basm mensuplarının kentsel dönüşüm ile ilgili sorularını yanıtlayan Bayraktar, kentsel dönüşüm projelerinin insanlarının hayat hakkım, yaşama hakkını öne alan bir proje olduğunu söyledi. Bakan Bayraktar, "Türkiye'nin geldiği konum itibariyle ve ülkemizin dünyadaki pozisyonu dikkate alındığında, şehirlerimizi çok daha düzenli hale getirmek zorundayız. 


Biz de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, böyle bir konuma gelebilmek için; heyecanlı, titiz ve üretken bir yapı oluşturduk. Bu doğrultuda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kurulması ve çalışmalarıyla, şehirlerde büyük bir kentsel dönüşüşüm seferberliği başlattık. Bu çapta bir dönüşüm bizim iktidarımıza nasip oldu. Yapmakta olduğumuz kentsel dönüşümün ana ekseni, riskli binaların dönüştürülmesidir. İnsanımızın canını korumaya yönelik bir projedir. İnsanımızın hayat hakkını, yaşama hakkım öne alan bir projedir. Aynı zamanda enerji tasarrufuna yönelik bir projedir. 


Çevreye duyarlı, yerleşimler oluşturmaya yönelik bir projedir. Kentsel dönüşüm; sadece eskiyen evleri, kaçak evleri, salaş evleri, afet riski taşıyan evleri yenilemek değildir. Aynı zamanda gelişen, değişen dünyanın gerektirdiği konfora sahip evleri de üretmektir. 



TÜRKİYE SALAS YAPILARDAN KURTULACAK 


20 yıl içinde 6 buçuk milyon konut ve işyerini yenilemeyi planladıklarını vurgulayan Bayraktar, "Bu kapsamda, yoruz. Hazırlıklı belediyelerle yürütüyoruz. Kentsel Dönüşüm süreci; halkımız tarafından benimsenmiştir ve cid di beklenti oluşturmuştur. Biz de, vatandaşımızın talebi ve katılımıyla, çalışmalarımızı tüm hızıyla devam et tiriyoruz" ifadelerini kullandı. 

Tüm Türkiye'yi salaş yapılardan, kaçak yapılardan, afet riski taşıyan binalardan kurtarmak ana hedefimizdir. 


Bu bakımdan, "Kentsel dönüşüm" kaçınılmazdır, aynı zamanda uzun soluklu ve zor bir süreçtir. 20 yıl içinde 6,5 milyon konut ve işyerini yenilemeyi planlıyoruz. Gelinen bu noktada; şehirlerimizi çevreye uyumlu bir biçimde, modern hale getirmek, insanımızın daha mutlu ve huzurlu yaşamasını temin etmek yükümlülüğümüzdür. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak esas itibariyle "Kentsel Dönüşümü' organize ediyoruz, ortamı oluşturuyoruz ve denetliyoruz. Kentsel Dönüşüm, özel sektör ve vatandaş ağırlıklı olarak, Belediyeler eliyle yürüyor. Dönüşüm sürecinde vatandaşlarımıza en ileri derecede yardımcı oluyoruz, destek veriyoruz. Kira yardımı, kredi yardımı, nakliye yardımı, ruhsat, KDV, dönüşümü, rızaya dayalı ve gönüllülük esasına göre yürütü


EKOLOJİK ŞEHİRLER GELİŞMİŞ ÜLKELERİN GÖSTERGESİDİR

 Avrupa'yı yakalamış bir Türkiye hedeflediklerini kaydeden Bayraktar, "İmar, ruhsat, denetim ve teknik müşavirlik sistemleri gelişecek. Yapı sektörü gelişecek, Yapı malzeme üretimi gelişecek, İmar planlan ve kentsel tasarımlarda ileri dünya standartlarını yakalayacağız. Kayıt dışı ekonomiyi önlemede inşaat sektörünü disipline edeceğiz... Böylece, 10 yıl içinde katı atık düzenli depolama ve dönüştürme " alletmiş, Atık su arıtma sistemlerini tamamlamış, iklim değişikliği stratejisine tam uyumlu. Sera gazı emisyonlarının azaltılması kriterlerinde Avrupa'yı yakalamış Bir Türkiye hedefliyoruz. 

Böylece, ekolojik Altuntaş dengeyi koruyan, çevreye duyarlı yerleşimler oluşa«p cak. Aynı şekilde, Kentsel Dönüşümünü halletmiş, teknik altyapısı yeterli marka şehirler gelişmiş ve kalkınmış ülkelerin göstergeleridir. Enerji tasarruflu akıllı evleri olan, meydanları, parkları ve ulaşımı düzenli "Ekolojik Şehirler" gelişmiş ülkelerin göstergesidir" şeklinde konuştu. 


45 İLDE 66 BİN 688 BAĞIMSIZ BÖLÜM YIKILACAK


45 ilde 66 bin 688 bağımsız bölümün yıkılacağını söyleyen Bakan Bayraktar, "Biz de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bu gayretlerle başlattığımız Kentsel Dönüşüm Seferberliğimizi; deprem riskli alanlar, deprem riskli ve afet riskli binalar başta olmak üzere tüm yurtta planlı ve programlı bir şekilde devam ettiriyoruz. Bu çerçevede 5 Ekim 2012 tarihinde 35 ilimizde başlattığımız büyük Kentsel dönüşüm seferberliği ile bugüne kadar; 53 bin 227 bağımsız bölüm yıktık. 


Riskli bina tespiti için 519 kuruluşa lisans verdik. 6306 Sayılı Kanun kapsamında toplam büyüklüğü 4 bin 855 hektar olan 52 alanda risk tespiti yaparak ilan ettik. Bu alanlarda yaklaşık 233 bin 247 bağımsız birim bulunmaktadır. Belediyelerimiz tarafından da 5.543 sayılı kanunun 73. 

Maddesine göre ilan edilen Kentsel yenileme alanlarında yaklaşık 68 bin bağımsız bölüm vardır. Vatandaşlarımız tarafından müracaat edilerek tespit ettirilen riskli bağımsız bölüm sayısı da 24 bini aşmıştır. Bu kapsamda, önümüzdeki günlerde, 45 ilimizde toplam 66 Bin 688 bağımsız bölümün dönüşümünü dolayısıyla yıkımını başlatacağız. Böylece 2013 yılı sonuna kadar 200 bin, 2014 yılı sonuna kadarsa 400 bin, bağımsız konut ve işyerinin dönüşümünü başlatmayı hedefliyoruz. Niye? Deprem olursa afet olursa can kayb olmasın" diye konuştu. 


YAYLALARLA İLGİLİ RUHSATLARI KOLAYLAŞTIRDIK 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yaylalarda bulunan evlerdeki ruhsatlarla ilgili soruya ise, "Yaylalar konusunda son meclisten gecen torba yasa diye tabir edilen yasada yaylalarla ilgili ruhsatları T% % % •; Jf t f 7 İ kolaylaştırdık. Biliyorsunuz bu yaylalardaki kaçak konumda olan evlerin tapusu yok, bunlar vatandaşlar tarafından ya tahsis edilerek yapılan evlerdir ya da başka şekilde yapılan evlerdir. Ama biz bunları yasal statü kazandırabilmek için yasaya bir madde derj ettik. İnşallah bu madde bize bir faydası olacak. Buradan valilikler belli bir harçları almak suretiyle bunlara bir statü vermeye çalışacağız. 

Ama burada ne kadar başarılı oluruz önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak" dedi. Öte yandan bakan Bayraktar iftar somasında ise Fatih Mahallesine giderek esnaf ile sohbet etti. Fatih çay bahçesinde vatandaşlarla bir araya gelen Bakan Bayraktar, bir süre sohbet ettikten soma Fatih Cami'inde teravih namazını kıldı. 


Karadeniz 'de İlk Haber


Geri Dön