21 / 12 / 2024

kat malikinin vekalet vermesi

kat malikinin vekalet vermesi

Kat maliki kimlere vekalet verebilir?: Bir kat maliki diğer kat maliki veya 1. derece akrabası tarafından temsil edilebiliyor. Vefat eden kat malikini ise veraset ilamı ile birlikte aralarından seçecekleri kişi temsil ediyor....

Binası kentsel dönüşüme girecekler dikkat! Resmen açıklandı!

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde binalardaki kentsel dönüşümün kat malikinin izni olmadan yapılıp yapılamayacağını kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in o köşe yazısı...

Site toplantılarına vekalet ile katılanların söz hakkı var mı?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, eşinin adına site toplantılarına katılan bir bir malikin toplantıda alınan kararların iptali için dava açtığını ancak mahkemenin aktif husumet ehliyeti yokluğu nedeniyle davayı reddettiğini, bu konuda hangi haklara sahip olduğu soruldu.

Binalardaki çatı katının tasarrufu kime ait?

Posta yazarı Tamer Heper 'Kat mülkiyeti tesis edilmiş üç katlı binada kat malikiyim. Ancak projede olmayan ama üçüncü katın üstünde fiilen bulunan çatı çatı katı var. Çatı katından en üst katın malikinin, diğer iki malikin ‘olur’unu almadan tasarruf edebilme hakkı var mıdır?' sorusunu cevapladı.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Aidat ödememek mümkün mü?

Posta yazarı Tamer Heper 'Binamızda virüs korkusu ile katılmadığımız kat malikleri toplantısı yapıldı. Birkaç daire sahibi de gitmemiş. Üç beş kat malikinin katıldığı ikinci toplantıda dışarıdan yönetici seçilmiş. Seçimi kabul etmiyoruz, aidat ödememeyi düşünüyoruz. Bu mümkün mü?' sorusunu cevapladı

Kiracının ödemediği aidattan kim sorumludur?

Kiracının ödemediği aidatlardan dolayı kat malikinin kendisi de sorumlu mudur?  Kat maliki olarak karşılaşabileceği hukuki sorunlar neler olabilir? İşte merak edilen soruların yanıtları...

Aidatını ödemeyenin mal varlığına haciz!

Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki, vekalet ücreti ve icra masrafı da dahil olmak üzere ödemede geciktiği günler için aylık yüzde 10 hesabıyla gecikme tazminatı ödüyor. Yönetici icra takibi yanında, kat sahibinin mal varlığına haciz koyabiliyor.

Aidat borcunuzu takip edin! itiraz hakkınız var!

Kat malikinin aylık ödemelerini düzenli olarak takip etmesi gerekiyor. İşletme projesi ile kendisine bildirilen aidata itirazı olmayan kat maliki işletme projesinin kesinleşmesiyle itiraz edemiyor.

Kurallara uymayan ev sahibi bile olsa dava açabilirsiniz!

Kat maliklerinden biri kendisine düşen borçları ve yükümleri yerine getirmemek suretiyle diğer kat maliklerinin haklarını, onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlal ederse, onlar, o kat malikinin müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini hakimden isteyebiliyor.

Dikkat! Geciken site aidatına faiz işler!

Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki, vekalet ücreti ve icra masrafı da dahil olmak üzere ödemede geciktiği günler için aylık yüzde 10 hesabıyla gecikme tazminatı öder. Yönetici icra takibi yanında, kat sahibinin mal varlığına haciz koyabilir.

Sitelerdeki vekalet oylar bir sonraki yıl kullanılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, '3 bin 300 dairelik sitede oturuyorum. Her yıl aynı kişiler başka kat malikleri adına 50-100 oy kaldırıyorlar ama her sene aynı imzalı fotokopi. Bir önceki sene kullandığı vekalet oylar, bir sonraki yıl sadece tarih değiştirip kullanılabilir mi ?' sorusunu yanıtladı.

Aidatını ödemeyen emeklinin maaşına haciz konur mu?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Aidatını ödemeyenlerin listesini apartmanın ilan panosuna asabilir miyiz? Aidatını ödemeyen emekli kat malikinin emekli maaşına haciz koyabilir miyiz?' sorusunu yanıtladı.

Kat maliki her bağımsız bölüm için ayrı oy hakkına sahip mi?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Bir sitede yöneticiyim. Kat Mülkiyeti Kanunu’nda toplam oyların yüzde 3’ü sınırlaması var. Bir kişi en fazla 1 mi, yüzde 5 olan 12 mi, yüzde 3 olan 82 vekalet mi alabiliyoruz?' sorusunu yanıtladı.

Kentsel dönüşüm mağdurları çözüm bekliyor!

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Özelmacıklı, "Kentsel dönüşüm yasası kapsamında herhangi bir kat malikinin başvurusu ile yıkılan lakin müteahhitlerin inşaatına devam etmediği birçok yapı mağduriyetlere yol açıyor. Bu çığlığa kulak verilmeli" dedi...

kat malikinin vekalet vermesi Haberi

kat malikinin vekalet vermesi


Kat maliki kimlere vekalet verebilir?


Kat malikinin tanımı 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 2. maddesinde yapılıyor. Buna göre kat maliki; kat mülkiyeti hakkına sahip olan kişilere deniyor. Kat mülkiyeti hakkı ise yine aynı kanunda, ana gayrimenkulün ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olup, bu kanun hükümlerine göre bağımsız mülkiyete konu olan bölümleri üzerinde kurulan mülkiyet hakkı şeklinde tanımlanıyor. Binalar üzerinde mülkiyet hakkı ise tapuda tescil ile doğuyor.


Kat maliklerinin katılma zorunluluğu olan kat malikleri kurulu toplantısı bulunuyor. Bu toplantı Kat Mülkiyeti Kanunu ile yönetilen site veya apartmanlarda kat maliklerinin veya vekillerinin yılda bir kez bir araya gelerek site veya apartmanın yönetimi ile ilgili kararları aldıkları toplantı olarak biliniyor. 


Kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda,...