05 / 05 / 2024

kat mülkiyetinde arsa payı hesabı

kat mülkiyetinde arsa payı hesabı

Kat mülkiyeti, arsa payı ve anagayrimenkuldeki ortak yerlerle bağlantılı özel bir mülkiyet olarak tanımlanıyor. Peki, arsa payı,kat mülkiyetinden bağımsız mıdır? İşte kat mülkiyeti arsa payı ilişkisi..

Kayseri'deki kat mülkiyeti tapusu sorunu Meclis'te: Vatandaşlar mağdur edilmesin!

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Kayseri'de pek çok yoksul vatandaşın seneler önce yapı ruhsatı alarak ev yaptırdığını şimdi ise arsa tapularını kat mülkiyeti tapusuna çevirmek istediklerini ancak bunu yapmak için istenen bedeli ödeyemediklerini belirtti. İşte Ataş'ın o açıklaması...

Kat karşılığı arsa payı hesaplama 2021!

Kentsel dönüşüm sürecinde olan bir bölgeden ev almak isteyenlerin, arsa paylarını göz ardı etmemesi gerekiyor. Peki kat karşılığı arsa payı nasıl hesaplanıyor? İşte kat karşılığı arsa payı hesaplama 2021...

Kat mülkiyeti tapusu nasıl alınır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Bir bina yapıldıktan sonra oturma müsaadesi alınır ve kat mülkiyeti kurulur. Ama daireler hala arsa tapusu olarak görülüyor. Bu tapuları bina tapusu olarak değiştirme mecburiyeti var mı? Değiştirilmezse ne olur? ' sorusunu yanıtladı.

18 maddede kat mülkiyetinde arsa payı kavramı!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "Kat mülkiyetinde arsa payı kavramı" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...

13 maddede kat mülkiyetinde arsa payı detayı!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "kat mülkiyetinde arsa payı" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...

Kat mülkiyetinde kat ilavesi nasıl olur?

Kat mülkiyeti kurulu taşınmazlarda kat ilavesi aranan şartların sağlanması halinde yapılabiliyor. Peki, kat mülkiyetinde kat ilavesi nasıl olur?

Kat karşılığı arsa verirken dikkat edilmesi gereken 8 nokta!

Kentsel dönüşüm yasasının uygulamaya alınması ile birlikte kat karşılığı satışlarda sorunlar yaşanmaya başlandı. İşte, Kat karşılığı arsa verirken dikkat edilmesi gereken 8 nokta...

Kat mülkiyeti harcı 2016!

Bir arsa üzerinde inşa edilen yapıların tapuda mesken ve işyeri olarak gözükebilmesi için kat mülkiyetinin alınmış olması gerekiyor. Peki, kat mülkiyeti harcı 2016 ne kadar oldu?

Arsa tapusundan kat mülkiyetine geçiş maliyeti!

Arsa tapulu yapıların inşaat çalışmaları sona erdikten ve yapı kullanma izni alındıktan sonra kat mülkiyetine geçilebiliyor. Peki, arsa tapusundan kat mülkiyetine geçiş maliyeti nedir?

Kat mülkiyetine geçiş ücreti 2015!

Bir arsa üzerinde inşaat çalışmaları sona eren binaya kat mülkiyeti tapularının çıkarılabiliyor. Bunun için kat mülkiyetine geçiş ücreti ödeniyor. Peki, kat mülkiyetine geçiş ücreti 2015 ne kadar?

Kat mülkiyeti sözleşmesi nasıl düzenlenir?

Kat mülkiyeti, bir arsa üzerinde tamamlanmış anagayrimenkuldeki bağımsız bölümler üzerinde kuruluyor. Gerekli belgeler ile başvuru yapılmasının ardından kat mülkiyeti sözleşmesi tescil ediliyor. Peki, kat mülkiyeti sözleşmesi nasıl düzenlenir?

Kat mülkiyeti tapusu nasıl çıkarılır?

Bir arsa üzerinde inşa edilen bir yapıdaki mesken ve işyerlerine tapu alınabilmesi için yapının projesine uygun inşa edilmesi ve oturum izinlerinin alınması gerekiyor. Peki, bir bağımsız bölüm için kat mülkiyeti tapusu nasıl çıkarılır?

Kat mülkiyeti için iskan gerekli mi?

İnşaat çalışmaları tamamlanan anagayrimenkulün ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olan bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkı kat mülkiyeti oluyor. Peki, kat mülkiyeti için iskan gerekli mi?

kat mülkiyetinde arsa payı hesabı Haberi

kat mülkiyetinde arsa payı hesabı

Kat mülkiyeti arsa payı!

Kat mülkiyeti, arsa payı ve anagayrimenkuldeki ortak yerlerle bağlantılı özel bir mülkiyet olarak tanımlanıyor. Kat mülkiyeti arsa payı ilişkisi, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor.


Kanun gereğince, kat mülkiyeti ve kat irtifakı, bu mülkiyete konu olan anagayrimenkulün bağımsız bölümlerinden her birinin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleri ile oranlı olarak projesinde tahsis edilen arsa payının ortak mülkiyet esaslarına göre açıkça gösterilmesi suretiyle kuruluyor. 


Arsa paylarının bağımsız bölümlerin payları ile oranlı olarak tahsis edilmediği hallerde, her kat maliki veya kat irtifakı sahibi, arsa paylarının yeniden düzenlenmesi için mahkemeye başvurabilir. 


Bağımsız bölümlerden her birine bu fıkra uyarınca tahsis edilen arsa payı, o bölümlerin değerinde sonradan meydana gelen çoğalma veya azalma sebebiyle değiştirilemez. 44 üncü madde hükmü 

saklıdır. 


Kat irtifakı arsa payına bağlı bir irtifak...