10 / 01 / 2025

kat mülkiyetinde ortak alanlar nelerdir

kat mülkiyetinde ortak alanlar nelerdir

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince; Anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarayan yerlerine ortak yerler deniyor. Peki, kat mülkiyetinde ortak alanlar nelerdir?

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre binalarda ortak kullanım alanları!

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, giriş katında oturanlar asansör giderlerine katılmak zorunda değil. Binada bulunan asansörü kullanmayanlar ödemeden muaf tutulabiliyor.

18 maddede kat mülkiyetinde arsa payı kavramı!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "Kat mülkiyetinde arsa payı kavramı" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...

13 maddede kat mülkiyetinde arsa payı detayı!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "kat mülkiyetinde arsa payı" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...

Kat mülkiyetinde kat ilavesi nasıl olur?

Kat mülkiyeti kurulu taşınmazlarda kat ilavesi aranan şartların sağlanması halinde yapılabiliyor. Peki, kat mülkiyetinde kat ilavesi nasıl olur?

3 soruda kat mülkiyetinin sona ermesi!

Gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından kurulan kat mülkiyeti hangi hallerde sona erer? İşte 3 soruda kat mülkiyetinin sona ermesi hükümleri..

Kat mülkiyeti bahçe kullanımı nasıl olmalı?

Apartman ve konut siteleri gibi ortak yaşamın bulunduğu mülklerde bazı alanlar kat maliklerin ortak kullanım alanı olarak sunuluyor. Peki, kat mülkiyeti bahçe kullanımı nasıl olmalı? Bahçe herkesin midir?

Kat mülkiyetine geçiş ücreti 2015!

Bir arsa üzerinde inşaat çalışmaları sona eren binaya kat mülkiyeti tapularının çıkarılabiliyor. Bunun için kat mülkiyetine geçiş ücreti ödeniyor. Peki, kat mülkiyetine geçiş ücreti 2015 ne kadar?

Kat mülkiyetine geçmek için dilekçe örneği!

Kat mülkiyeti, inşaat çalışmaları tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan gibi bağımsız bölümleri üzerinde bir dilekçe ile yapılan başvuru sonrasında kurulabiliyor. İşte kat mülkiyetine geçmek için dilekçe örneği..

Kat mülkiyetine geçmek için ne yapmalıyım?

Kat mülkiyeti yasası gereğince, inşaat çalışmaları tamamlanan bir binanın bağımsız bölümleri üzerinde kat mülkiyeti kurulabiliyor. Peki, kat mülkiyetine geçmek için ne yapmalıyım diyorsanız işte yanıtı...

Kat mülkiyetine geçmeme cezası var mı?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince anagayrimenkul içindeki bağımsız bölümlere kat mülkiyeti tapusu alınabiliyor. Peki, kat irtifakı tapusu olup kat mülkiyetine geçilmezse ne olur? Kat mülkiyetine geçmeme cezası var mı?

Kentsel dönüşüm bina ortak karar protokolü nedir?

Bir binanın kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında riskli olarak ilan edilmesi halinde, yapı yıkılıyor. Peki, kentsel dönüşüm bina ortak karar protokolü nedir?

Kat mülkiyetine nasıl geçerim?

Ruhsat ve iskan izinleri alınmış bir yapıdaki bağımsız bölümler üzerinde kat mülkiyeti kurulabiliyor. Kat mülkiyeti resmi senetle tapu ve siciline tescil ile doğuyor. Peki, siz de kat mülkiyetine nasıl geçerim diyorsanız işte yanıtı..

Kat mülkiyeti nasıl tescil edilir?

İnşaat çalışmaları tamamlanan bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde kat mülkiyeti kurulabiliyor. Peki, kat mülkiyeti nasıl tescil edilir?

kat mülkiyetinde ortak alanlar nelerdir Haberi

kat mülkiyetinde ortak alanlar nelerdir

Kat mülkiyetinde ortak alanlar nelerdir?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince; Anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarıyan

yerlerine ortak yerler deniyor.


Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebiliyor. Peki, kat mülkiyetinde ortak alanlar nelerdir?


Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu Kanun gereğince her halde ortak yer sayılır:

a) Temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ile taşıyıcı sistemin parçası diğer elemanlar,bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merpenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri,...