04 / 05 / 2024

Kaynak hakkı örnek

Kaynak hakkı örnek

Türk Medeni Kanunu kapsamında 756. maddede tanımlamasına ve sınırlarına yer verilen kaynak hakkı nedir? Kaynak hakkı tesisi nasıl kurulur? İşte kaynak hakkı ile ilgili bilgiler...

Murat Kurum'dan 'Kanal İstanbul' açıklaması! İBB'nin çekilme hakkı yok!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kamuoyunda tartışmalara neden olan Kanal İstanbul projesi hakkında "Kanal İstanbul Projesi'yle İstanbul'a trafik, sosyal donatı ve yeşil alanlarıyla nefes aldıracak iki örnek akıllı şehri de yapacağız. İBB'nin tek taraflı protokolden çekilme hakkı yoktur" dedi

Altındağ Örnek Mahallesi'ne kentsel dönüşüm bürosu!

ALTINDAĞ Belediyesi, söz hakkını her zaman olduğu gibi bir kez daha vatandaşa verdi. Kentsel dönüşüm için harekele geçilen Örnek Mahallesi'ne bir danışma bürosu kuruldu.

Altındağ Örnek Mahallesi'nde kentsel dönüşüm bürosu kuruldu!

Altındağ Belediyesi, söz hakkını her zaman olduğu gibi bir kez daha vatandaşa verdi. Kentsel dönüşüm için harekete geçilen Örnek Mahallesi’ne bir danışma bürosu kuruldu.

Altındağ Örnek Mahallesi kentsel dönüşüme 'tamam' dedi!

Altındağ Belediyesi, kentsel dönüşüm hakkında mahalle sakinlerini A’dan Z’ye bilgilendirdi. Kentsel dönüşüm için kararlı olduklarını söyleyen Örnek Mahallesi sakinleri, “Başkan’a güvenimiz tam. Biz de varız.” dedi.

İpek Diamond Evleri'nin örnek dairelerine yoğun ilgi!

İPEK Grup bünyesinde kurulan İpekar İnşaat'ın 130 daireden oluşan İpek Diamond Evleri'nin örnek daireleri yoğun ilgi görüyor. İpekar Satış Sorumlusu Kamuran Hopur Erciyesevler bölgesinde örnek daire hakkında bilgi verdi..

Apartman yöneticisi hakkında suç duyurusu!

Apartman yönetimine seçilen yönetici, kat maliklerine karşı aynen bir vekil gibi sorumlu oluyor. Mevcut yükümlülüklerini yerine getirmeyen apartman yöneticisi hakkında suç duyurusu yapılabiliyor. İşte örnek davalar..

Diyarbakır Ortaören'de jeotermal kaynak sahası ihale edilecek!

Diyarbakır Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından Diyarbakır Merkez İlçesi'nde Ortaören Köyü mevkiindeki jeotermal kaynak arama sahası 3 yıllık arama hakkının verilerek ruhsatlandırılması işi ihale edilecek.

Diyarbakır'da jeotermal kaynak arama sahası ihale edilecek!

Diyarbakır Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından Diyarbakır Merkez İlçesi'nde Hasanağa Köyü mevkiindeki jeotermal kaynak arama sahası 3 yıllık arama hakkının verilerek ruhsatlandırılması işi ihale edilecek.

Kamulaştırma yoluyla irtifak hakkı tesisi!

Kanunen taşınmaz malın mülkiyetinin kamulaştırılması yerine, amaç için yeterli olduğu takdirde taşınmaz malın belirli kesimi, yüksekliği, derinliği veya kaynak üzerinde kamulaştırma yoluyla irtifak hakkı kurulabilir. Peki, kamulaştırma yoluyla irtifak hak

Örnek Sanayi Sitesi'nde Hızlı Tren Projesi yapılacak!

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Örnek Sanayi Sitesi Dernek Başkanı Hanifi Haratoğlu ve yönetim kurulu üyeleri ile toplantı yaptı. Örnek Sanayi Sitesi’ne yapılacak “Hızlı Tren Projesi”nin detayları ile çalışmalar hakkında bilgi verdi.

İstanbul'un metrobüsünü örnek alacaklar!

İETT yurt dışında örnek alınmaya ve danışmanlık yapmaya devam ediyor. Polonya’nın üçüncü büyük kenti olan Lodz’un toplu ulaşım şirketi MPK, İETT’yi ziyaret ederek İstanbul ulaşımı hakkında bilgi aldı.

Karşıyaka Güneş Tarlası projesi Çanakkale'ye örnek olacak!

Karşıyaka Belediyesi'nin " Güneş Tarlası " projesi Çanakkale'ye örnek oldu. Karşıyaka Belediyesi'ni ziyaret eden Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Güneş Tarlası Projesi hakkında bilgi aldı

Soner Çetin: Belediye Evleri’ndeki kentsel dönüşüm Türkiye’ye örnek olacak!

Halk Günü düzenleyerek Belediye Evleri’ndeki kentsel dönüşüm projesi hakkında bilgi veren Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, “Türkiye’ye örnek bu proje sayesinde binlerce insana iş kapısı açılacak" dedi

Kaynak hakkı örnek Haberi

Kaynak hakkı örnek

Kaynak hakkı tesisi!

İrtifak hakları kapsamında yer alan kaynak hakkı, bir başkasının mülkiyeti altında bulunan arazideki kaynayan sudan faydalanılması anlamına geliyor. Söz konusu hak, başkasının arazisinden su alma, bu sudan yararlanma ya da suyun bir yere akıtılması ile kullanılıyor.


Kaynak hakkı, iki çeşit halinde karşımıza çıkıyor. Bunlardan biri şahsi kaynak hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Bu hak, kaynak hakkının bir kişi lehine kurulmasıyla oluşuyor. Arzi kaynak hakkı ise, kaynak hakkının bir taşınmaz lehine kurulmasıyla vuku buluyor. 


Başkalarına devredilebilen hak olan kaynak hakkı, resmi senetlerle başkalarına devredilmesinin önüne geçilmesi halinde bir başkasına devredilemiyor. Kaynak hakkı tesisi ile ilgili hükümler Medeni Kanun'da 756. maddede yer alıyor.


MADDE 756.- 

Kaynaklar, arazinin bütünleyici parçası olup, bunların mülkiyeti ancak kaynadıkları arazinin mülkiyeti ile birlikte kazanılabilir.

Başkasının arazisinde bulunan kaynaklar üzerindeki hak,...